Sokakların vazgeçilmez nostaljik tadı: Kestane
Kocaeli’de hemen hemen her köşe başında rastlayacağınız seyyar satıcıların tezgâhlarında kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden kestaneler kavrulmaya başladı. Eski yıllarda kalan ‘soba üzerinde kestane pişirmek’ özlemi yerini artık sokak satıcılarına bıraksa da kestanenin lezzeti yerini hep koruyor. Hatta sokaktaki kestane satıcıları da kış ile özdeşleştirildi. Toplanması ayrı zahmetli, kavrulması ayrı zahmetli olan kestanenin kilosu bu yıl 400 TL’ye satılıyor.
“YENİ YIL İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAM”Kocaeli’de uzun yıllardan bu yana tezgah açan yazın mısır kışın kestane satan Kazım Şahin, “Ben 15 yıldır bu işi yapıyorum. Kestanenin modası hiçbir zaman geçmiyor. Eskiden kendimiz alırdık sobamızda pişirirdik artık sobalar yerini kaloriferlere bıraktığı için evlerde pek pişirilmiyor. Ekim ayında piyasaya çıkan kestane nereden baksanız Mart ayına kadar devam ediyor. Tavada pişirilen kestanenin tadı da sokaktakini bulmuyor.
“BU YIL KİLOSU 400 TL”Kemik müşterilerimiz var, yeni müşterilerimiz var, geçerken alan müşterilerimiz var. Hemen hemen herkes kestane yemeyi sever. Kocaeli’de çay bahçesi kültürü de yüksek olduğu için gelirler gençler bende kestanelerini alırlar çay bahçesine giderken oradan da çaylarını söylerler sohbet ederler. Günde yaklaşık 15 kilo kestane satıyoruz. Bu yıl kilosunu 400 TL’den satıyoruz. Her geçen yıl artıyor fiyat doğal olarak. Seneye kaç TL olacak biz de bilmiyoruz Mart ayına kadar kestane satmaya devam edeceğiz. Nostaljik bir görüntümüz var bu da insanların hoşuna gidiyor. Hatta bazen bizimle fotoğraf çekinmek isteyen bile oluyor. Mutlu oluyoruz bizde.