Liselerde bilim konuşulacak

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Türkiye Geneli Fen ve Merkezi sınavla öğrenci alan Anadolu Liselerinde uygulanan ‘Liselerde Bilim Uygulamaları Programı’ başladı. Açılış törenine; Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Ayhan, İl Millî Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, il ve ilçe yöneticileri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Programın danışmanlığını İzmit Muammer Dereli Fen Lisesi öğrenci, öğretmen, idareci ve öğrencileri üstleniyor.

 

ALTYAPI OLUŞTURACAK

Liselerde Bilim Uygulamaları Programı 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde fen liseleri ve merkezi sınavla öğrenci alan Anadolu liselerinde uygulanmaktadır. Öğrencilerde bilimsel toplantılar yoluyla bilim, teknoloji, çevre, ekonomi, eğitim, değerler, coğrafya, tarih, kültür, edebiyat, sanat, ekonomi, hukuk, politika vb. alanlarda farkındalığın oluşturulması ve bilimsel düşünme, araştırma yapma, rapor hazırlama, kendini ifade etme, sunum yapma gibi akademik alanlara yönelik çalışmalara altyapı oluşturabilecek becerilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Sempozyum sonunda çıktılar alınarak ilgililerle paylaşılacak. Liselerde bilim uygulamaları programı, her yıl yeni koordinatör okullar sorumluluğunda devam edecek.

 

21 OKUL

İl genelinde ve okul içinde ayrı ayrı uygulanacak Liselerde Bilim Uygulamaları Programında iki farklı çalışma yürütülecek. İl genelinde okullar kendi bünyelerinde, öğrenci grupları oluşturarak; fen bilimleri, matematik ve teknoloji/sosyal bilimler alanlarında konferans, panel, seminer, sempozyum, forum vb. türlerde bilimsel toplantılar düzenleyecek ve uygulamalı bilim çalışmaları gerçekleştirecek. Kocaeli’de ise 9 Fen Lisesi ve 12 Anadolu Lisesi bu program kapsamında. Muammer Dereli Fen Lisesi ve 24 Kasım Anadolu Lisesi programın koordinatör Okulları, Kocaeli Fen Lisesi, Med Marine Tuncer Şen Fen Lisesi, Servetiye Cephesi Anadolu Lisesi ve Çayırova Anadolu Lisesi yürütme kurulu okullarıdır.

 

SEMİNER, PANEL…

Liselerde Bilim Uygulamaları Programı ile Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı fen liseleri ve merkezi sınavla öğrenci alan Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrencilerin; bilim, teknoloji, çevre, ekonomi, eğitim, değerler, coğrafya, tarih, kültür, edebiyat, sanat, ekonomi, hukuk, politika vb. alanlarda, bilimsel düşünme, araştırma yapma, rapor hazırlama, kendini ifade etme, sunum yapma gibi akademik çalışmalara altyapı oluşturacak becerilerinin geliştirilmesine ve farkındalık düzeylerinin artırılmasına yönelik konferans, panel, seminer, sempozyum, forum vb. türlerde bilimsel toplantılar düzenlenmesi ve uygulamalı bilim çalışmalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

SEMPOZYUMLAR DÜZENLENECEK

Liselerde Bilim Uygulamaları Programı ilimizde lise öğrencileri sosyal bilimler sempozyumu ve Fen Bilimleri sempozyumu olarak iki sempozyum ve 4 oturum şeklinde planlandı. Sempozyumlarda, ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmen ve yöneticiler bildiri danışmanı, üniversitelerde görevli akademisyenler, sempozyum bilim kurulu üyeliği ve akademik danışman, olarak görev almaktadır. İlimizde Merkezi sınavla öğrenci alan 12 Anadolu lisesinde öğrenim gören öğrencilerimiz ‘Sosyal bilimler sempozyumunda’ iki ana konu başlığı seçmiş bu başlıklarda yapmış oldukları çalışmalar neticesinde sunumlarını gerçekleştirecekler.

 

KONU BAŞLIKLARI

MEDYA VE İLETİŞİM

Sosyal Medya Okuryazarlığı

Sosyal Medyanın Yararları

Medya ve İletişimde Yapay Zekâ

Sosyal Medya Fenomenliği 

Siber Zorbalık

Teknolojik Bağımlılık ve Sonuçları

 

İNSAN HAKLARI

Göç ve Uyumun Hukuksal Boyutu

Göç ve Uyumun Eğitim Boyutu      

Göç ve Uyumun Ekonomik Boyutu

Göç ve Uyumun Toplumsal Boyutu

Göç ve Uyumun Psikolojik Boyutu

Kocaeli'de Göç ve Uyum

İlimizde 9 Fen lisesinde öğrenim gören öğrenci ‘Fen Bilimleri Sempozyumu'nda’ iki ana konu başlığı seçmiş bu başlıklarda yapmış oldukları çalışmalar neticesinde sunumlarını gerçekleştirecekler.

1) Havacılık ve Uzay

Uzay ve Astronomi

Türkiye Uzay Çalışmaları ve Uydu Sistemleri

Uzay Madenciliği ve Derin Uzayda Rekabet

İnsansız Hava Araçlarının Gelişim Süreci ve Kullanım Alanları

Türkiye Havacılık ve Savunma Sanayi Çalışmaları

2) Atık Yönetimi

Körfez dip çamurun faydalı kullanım alternatiflerinin araştırılması                                                                                                       

Katı atık yönetiminde yapay zekâ uygulamalarındaki gelişmeler

Kullanım ömrünü tamamlayan elektrik araç aküleri: Küresel talebe, geri dönüşüme ve sürdürülebilirliğe yönelik gelecekteki yönelmenin değerlendirilmesi

4. Atıktan enerjiye dönüşüm teknolojileriyle sürdürülebilir kentsel atık yönetimi

Plastik atıkların bugünü, yarını: azatlımı için çözüm önerilerinin geliştirilmesi

Enerji üretiminde sürdürülebilir bir kaynak olarak belediye katı atıklarının kullanıldığı en son teknolojilerin incelemesi

 Sürdürülebilir tarımsal üretimde katı atık yönetimi için alternatif yöntemlerin değerlendirilmesi

Kentsel katı atık yönetimi ve depolama alanlarında drone teknolojileri uygulamaları