Geleceğin Selçuk Bayraktar’ları Kocaeli’de yetişiyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü altında çalışan Kılavuz Teknoloji Merkezi, her yıl yüze yakın projeye destek olarak gençlerin ulusal ve uluslararası yarışmalarda boy göstermesine katkı sağlıyor.

MALZEME VE YER DESTEĞİ

Büyükşehir tarafından bilim atolyesi haline getirilen Vinsan’da üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan takımlar icat ve tasarımları için çalışmaya devam ediyor. Kılavuz Teknoloji Merkezi Birimi tarafından başvurusu kabul edilen öğrencilere malzeme ve yer desteği sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yeni Selçuk Bayraktar’ları ülkeye kazandırmak için ev sahipliği yapıyor.

HERGEÇ GEÇEN YIL ARTIYOR

Kılavuz Teknoloi Merkezi Teknoloji Atölyesi’nde çalışan öğrencilerin, projeleriyle ilgili pek çok ihtiyacı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Öğrencilere, hizmet (atölye) binası, malzeme tedariği, 3d yazıcılar, lojistik, altyapı ve ulaşım konularında destek veriliyor. Kılavuz Teknoloji Merkezi’nde 2021 yılında 700 bin TL, 2022 yılında  1 milyon 200 bin TL ve 2023 yılında 1 milyon 950 bin TL’lik malzeme desteği yapıldı.

920 ÖĞRENCİ YARARLANDI

Kılavuz Teknoloi Merkezi Teknoloji Atölyeleri’nin gençlere bir diğer büyük katkısı da farklı mühendislik dallarında eğitim gören öğrencilerin bir arada bulunarak birbirlerine katkı sunuyor olması.  2022-2023 sezonunda E-Gençlik Teknoloji Atölyeleri’nde verilen hizmetten 20 farklı yarışma kategorisinde; Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Lise Teknoloji Takımları öğrencilerinden oluşan 60 teknoloji takımı ve 920 öğrenci yararlandı.

İSTİHDAM EDİLENLER OLDU

İnsansız Hava Aracı (İHA), Elektrikli Araba, Roket, Su Altı Aracı, Model Uydu, Drone  vb 70 farklı kategoride icatlar ve tasarımlar yapılan merkez   Teknofest ve SUAS gibi ulusal ve uluslararası yarışmalara  katılan öğrencilere büyük katkı sağlıyor.  Bu merkezde proje üreterek Türkiye’nin önemli kuruluşları BAYKAR, TUSAŞ ve Bilişim Vadisi’nde istihdam edilen öğrenciler de yeni takımlara kendi tecrübelerini aktarmaya devam ediyor.

BU YARIŞMALARDA BOY GÖSTERİYORLAR

Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli‘de bulunan Lise ve Ortaokul  Teknoloji Takımları; TÜBİTAK, TURKSAT, ASELSAN, T3 Vakfı, TEKNOFEST, BAYKAR, AUVSI-SUAS, Shell Eco Marathon ve Formula Student gibi hem Ulusal hem Uluslararası saygın teknoloji kurumları tarafından düzenlenen yarışmalar için çalışmalarını bu merkezde hazırlıyor.

70 TAKIMA MALZEME DESTEĞİ

Öğrencilere mentorluk yapan Teknoloji Merkezi Birimi Sorumlusu Mesut Açıkgöz “ Burada farklı branşlardaki mühendislerimiz bir habitat oluşturduk. Üniversite, lise ve ortaokul öğrencilerinin projelerine destek vererek yarışmalarda boy göstermesini sağlıyoruz. Herkes birbirine destek olup yol göstermeye ve dayanışma içinde projelerini geliştirmeye devam ediyor. Bu sene 170 ön başvuru yapıldı. Bunların yarısı lise ve ortaokul düzeyinde. Şu an için 70 takıma malzeme desteği 20 takıma atölye verdik. Teknoloji Merkezindeki öğrenciler okullara Lise ve Ortaokullara gidip (Belediyenin Kurmuş olduğu Kodeli Sınıflarına) ders anlatıyorlar bir nevi öğretmen açığını kapatıyorlar” dedi.

İŞTE KILAVUZ TEKNOLOJİ MERKEZİ TAKIMLARININ KAZANDIĞI ÖDÜLLER

2021 TEKNOFEST

Mühendis Beyinler Kulübü Eagles Roket Takımı Orta İrtifa Roket kategorisinde 197 Takım arasından 4.

KOUSTECH Otonom Sistemler Takımı Sabit Kanat Savaşan İHA kategorisinde 172 Takım arasında 5.

ORION Takımı Döner Kanat Savaşan İHA Kategorisinde 83 Takım arasında 5.

Mühendis Beyinler Kulübü Teknik Drone Takımı Uluslararası Serbest Görev İHA kategorisinde Mansiyon Ödülü

Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle kurulan KOU Electromobil Elektrikli Araç Takımı ilk senesinde araçlarını tamamlamış ve Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç yarışlarında kentimizi başarıyla temsil etmişlerdir.

2022 TEKNOFEST

KOUSTECH Otonom Sistemler Takımı Sabit Kanat Savaşan İHA kategorisinde En Özgün Yazılım Ödülü

Mühendis Beyinler Kulübü Sarsılmaz İHA Takımı Uluslararası Serbest Görev İHA kategorisinde

Teşvik Ödülü

Altair Jet Motoru Tasarım Takımı Jet Motor Tasarım Yarışması kategorisinde 59 Takım arasından 2.’lik Ödülü

Aqua Döner Kanat İHA Takımı Uluslararası Döner Kanat İHA Yarışması kategorisinde 128 Takım arasından 2.’lik Ödülü

KOU Rover Takımı Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması kategorisinde 77 Takım arasından 3.’lik Ödülü

KOU Electromobil Elektrikli Araç Takımı ve Elektrik Mühendisliği Electricar Takımı Körfez Pistinde düzenlenen finallere katılmaya hak kazanarak; Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç yarışlarında kentimizi başarıyla temsil etmişlerdir.

2023 TEKNO FEST

KOUSTECH Otonom Sistemler Takımı Sabit Kanat Savaşan İHA kategorisinde En Özgün Yazılım Ödülü,
KOÜ Cicikuş RC Takımı Sabit Kanat Savaşan İHA Kategorisinde 2.’lik ödülü

KOU Titans İnsansız Su altı Sistemleri Takımı En Özgün Yazılım Ödülü ve Yarışma  5.olmuştur.

GTU Alfa Eta H-Hyperloop Takımı Hyperloop Geliştirme yarışmasında 2.lik ödülü almıştır.

Yücel Boru Fen Lisesi Eğitim Teknoloji Takımı 2.lik ödülü almıştır.