Milletvekili Bayram: İstanbul'da BM Engelli Haklar Birimi Kurulmalı

Türkiye'den yapılan açıklamalarda, BM İnsan Hakları Konseyi'nde yapılan oturumlarda engelli haklarının öne çıkarılması ve ülkelerde Engelli Bakanlıkları kurulması gerekliliği vurgulanmıştır. Türkiye'nin bu yeni oluşuma ev sahipliği yapmaya hazır olduğu belirtilirken, ülkenin bu alandaki öncü rolü ve kararlılığı da vurgulanmıştır.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen etkinlikte, dünya genelinde engelli vatandaşların hakları ve erişilebilirliği konusu ele alındı. BM İnsan Hakları Konseyi'nin 56. Oturumu çerçevesinde düzenlenen toplantıda, "Kapsayıcı toplumlar için Erişilebilirlik ve Engelli Hakları Sözleşmesi'nin uygulanması" başlıklı bir panel düzenlendi. Program, Çin'in BM Cenevre Ofisi tarafından düzenlenmiş olup Türkiye, Yunanistan, Bangladeş ve diğer BM kuruluşları tarafından desteklenmiştir.

Toplantıya AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar, Çin'in BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Xu Chen, Meksika'nın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Francisca Elizabeth Mendez Escobar, Yunanistan'ın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ioannis Ghikas, Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW) Başkanvekili Halil Sert ve diğer ülke ve BM kuruluşları temsilcileri katıldı.

Panelde, engelli bireylerin, yaşlılar ve diğer hassas grupların erişebilirliğinin desteklenmesi ve bu grupların yüksek kaliteli kalkınmadan nasıl yararlanabilecekleri ele alındı. Büyükelçi Akçapar, açılış konuşmasında, engelli bireylerin potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri kapsayıcı bir toplum vizyonuyla Türkiye'nin çabalarını vurguladı. Akçapar ayrıca, Türkiye'nin 2020'de "Erişilebilirlik Yılı" ilan ettiğini ve bu doğrultuda önemli adımlar attığını belirtti. Özellikle kamu kurumlarının web erişilebilirliğini sağlama çabalarının bu yılın odak noktası olduğunu sözlerine ekledi.

Program kapsamında gösterilen "Buğday Tanesi" filmi, Serkan Bayram'ın hayat hikayesinden ilham alarak engelli bireylerin yaşadıkları zorlukları anlatan bir sosyal sorumluluk projesi olarak dikkat çekti. Bayram, filmin dünya çapında büyük ilgi gördüğünü ve engelli vatandaşlara ve ailelerine umut verdiğini belirtti. Ayrıca, filmde işlenen konuların akran zorbalığına karşı mücadele, empati ve motivasyonu teşvik ettiğini vurguladı.

Bayram ayrıca, BM Engelli Haklar Birimi'nin İstanbul'da kurulması gerektiği önerisinde bulundu ve bu kurumun dünya geneline örnek olabileceğini ifade etti. Programın sonunda yaptığı değerlendirmede, "Engelsiz bir dünya ve engelsiz bir Türkiye" vizyonunu paylaştı ve Buğday Tanesi'nin insanlığa hizmet eden bir proje olacağına inandığını belirtti.