Kocaeli’de orman yangını riski yüksek mi?
Artan sıcaklıkların etkisiyle son dönemde ülkenin dört bir yanında orman yangınları yaşanıyor. Ağaçlık alana atılan sigara izmaritleri, piknik yapan vatandaşların mangal ateşleri ve trafo patlamaları gibi sebeplerle meydana gelen yangınlar kısa sürede büyüyerek rüzgarın da etkisiyle geniş alanlara yayılıyor. Hazırlanan raporlara göre ise Türkiye’deki yangınların yüzde 6’sının ise kasıt veya sabotaj kaynaklı çıktığı belirtiliyor. Birçok ilde alınan ormanlara giriş yasağı kararı ile birlikte gerçekleştirilen denetimler, insan kaynaklı yangınları önlemeyi amaçlıyor. Ormanlara giriş yasağı bulunan illerden birisi olan Kocaeli’de de Valilik tarafından alınan kararlar hayata geçiriliyor. Güvenlik ekiplerinin denetimleri ile yaşanabilecek yangın riskinin önüne geçilmeye çalışılıyor.
“YANGIN RİSKİ YÜKSEK”Kocaeli’deki orman yangın riskini ve bu konuda alınan önlemleri ise Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ömer İslamoğlu gazetemize anlattı. Ağaç yapılarının bölgelere göre farklılık gösterdiğini belirten İslamoğlu, “Bizim ormanlarımız genelde Başiskele tarafına da bakıldığında yapraklı orman olduğu için risk düşük diyebiliriz. Fakat Kandıra, Derince ve Körfez gibi ilçelerimizde çam ormanı olduğu için buralarda yangın riski çok daha yüksek. Orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı. Onun için vatandaşlarımızın böyle sıcak ve kurak havalarda ormanlara ve ağaçlık alanlara çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. 21 vilayette ormanlara giriş yasaklandı. Biz de o illerden biriyiz. Orman yangınlarının önüne geçmek için alınan önemli bir karar bu” dedi.
“OT VE ÇÖP YAKMAYIN”Orman yangınları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan İslamoğlu, “Sigaralarınızı araçlarınızın camından dışarı atmayın. Bizler günde 5-6 defa ot ve ağaçlık alan yangınına çıkıyoruz. Şimdiye kadar bunlar büyümedi ama büyüyebilir de. Son dönemde rüzgar çok etkili. Yangınlar çok hızlı yayılıyor. Vatandaşlarımız lütfen sigara konusunda dikkat etsin. Sanayi tesisleri yönünden de çok tedbirli olunmalı. Kimyasal tesisler ve geri dönüşümcüler dikkat etmeli özellikle. Riskli tesislerimizde gerekli tedbirleri almalılar. Valimizin talimatı ile kolluk kuvvetlerimiz ormanlık alanlarda zaten denetim yapıyor. Ormanlara girişlere izin verilmiyor. Vatandaşlarımızdan bir diğer talebimiz evlerinin kenarındaki otları, çöpleri yakmasınlar. Yakacağınız her ot ve çöp yangınlara sebep olabilir” ifadelerini kullandı.