Dul ve yetim aylığı değişiyor
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 24.73 oranında zam alması sonrası kamuoyunun günlerdir gündeminden düşmeyen en düşük emekli maaşına zam belli oldu. Emekliye 2 bin 500 TL'lik ek zamla birlikte en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye yükseltildi. En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesiyle bu düzenlemeden 3 milyon 703 bin 788 kişi yararlanacak. Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Şimdi ise milyonlarca emekli, "Zamlı en düşük emekli maaşı ne zaman hesaplara yatacak, maaş farkları ne zaman ödenecek, dul-yetim aylığı ne kadar oldu" gibi soruların yanıtlarını merak ediyor.
DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLACAK?
En düşük emekli maaşıyla birlikte dul ve yetim aylığı da değişti. Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine 10 bin lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya yükseltiliyor. Hürriyet yazarı Noyan Doğan'ın aktardığına göre örneğin, ölen sigortalıdan dolayı yüzde 50 hisseyle ölüm aylığı olan biri, en düşük emekli aylığı artırılmadan önce 5 bin lira aylık alırken, yeni düzenleme ile aylığı 6 bin 250 liraya çıkacak.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?
Doğan yazısında "Yasa tasarısı olduğu için önce komisyonlarda görüşülecek, sonra Meclis gündemine gelecek ve sonrasında tasarı yasalaşacak" ifadelerine yer vererek zamlı en düşük emekli maaşı ödemelerinin bu aya yetişmeyeceğini söyledi. Emekliye ek zam ağustos ayında fark olarak yatacak. Doğan en düşük emekli maaşı ödemesini şöyle örneklendirdi: "Şöyle ki; kök maaşınız 8 bin liraysa, temmuz ayında en düşük emekli aylığı olan 10 bin lira hesabınıza yatırılacak, ağustos ayında ise 2.500 liralık fark yatacak."