TÜRK-İŞ'ten enflasyon farkı zammı açıklaması

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Ergün Atalay başkanlığında gerçekleştirdiği toplantıda, yüzde 24,73’lük enflasyon farkı zammının tüm toplu iş sözleşmelerine uygulanması talebinde bulundu. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, enflasyon ile halkın yaşadığı fiyat artışları arasındaki uçurumun giderilmesi gerektiği vurgulandı. Bildiride, Ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmelerine uygulanan yüzde 24,73 oranındaki zammın, diğer aylarda başlayan sözleşmelere de uygulanması için ek çerçeve anlaşma protokolü imzalanması gerektiği belirtildi. 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında, farklı aylarda başlayan sözleşmelerde ücret zamlarının farklılık gösterdiği ifade edildi.

VERGİ SİSTEMİ VE GELİR ADALETİ VURGUSU

Açıklamada, vergi dilimlerinin düşük başlangıç ve dar tarife aralığı nedeniyle çalışanların mağdur olduğu belirtilerek, vergi sisteminin gelir adaletini gözeten bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği talep edildi. Bu talebin meclisin öncelikli gündemi olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, açıklanan enflasyon rakamları ücretlere henüz yansımamışken elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan yüzde otuz sekizlik zammın, halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıları artırdığı ifade edildi.

EYLEM PLANI HAZIRLIĞI

TÜRK-İŞ, taleplerine ilişkin çalışmalara devam edileceğini belirterek, Genel Başkan Yardımcılarının bölge ve illerde şube başkanları ve il temsilcileri ile toplantılar yapacağını açıkladı. Bu toplantılar sonucunda belirlenecek eylem planı ve yol haritasının kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.