'Çevremizde bulunan faylar kırılsa risk çok büyük'
İnsani Değerleri Birleştirme ve Yükseltme Derneği (İDEBİR) çeşitli programlar düzenlemeye devam ediyor. Dernek, İzmit Ömerağa Mahallesi İstiklal Caddesi’ndeki yerinde son olarak İzmit Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Sanat ve Tasavvuf Korusu ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Şemsettin Yıldırım’ı ağırladı. İzmit Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Sanat ve Tasavvuf Korusu’nun seslendirdiği eserlerle başlayan program Şemsettin Yıldırım’ın konuşmasıyla sürdü. Programa İDEBİR Başkanı Zeki Canşi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Abdullah Köktür, İzmit Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Mustafa Yağız, İZKANDER Başkanı Ömer Özkan ve birçok isim katıldı.
1 SİNİR HÜCRESİ 100 BİN NOKTAYLA TEMAS KURUYORBüyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Şemsettin Yıldırım, programda ‘İnsan ve Yaşam’ başlığı üzerine konuştu. 1999 yılında Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümünden mezun olan Yıldırım, konu başlığıyla ilgili konuşmasında “Biyoloji okudum. Okurken insanoğlunun bir ağaç olduğunu gördüm. 70 milyon canlıya ölene kadar vücudumuzla ev sahipliği yapıyoruz. Ağacın nasıl bir tepesi ve kökü var insanoğlu da aynı. Bir insanda 100 milyar nöron bulunuyor. 1 sinir hücresi 100 bin noktayla temas kuruyor. İnsanoğlu bu dikkat çeken yapısıyla binlerce yıldır yaşamını sürüyor. İnsanoğlu zaman içerisinde yazıyı, tekerleği ve daha pek çok şeyi icat ediyor.
BİRBİRİMİZE DEĞER VERMİYORUZ10 bin yıl önce bunları yapan insanoğlunun karnı doydu, sanatsal doyuma ulaştı. Sonra düşünce ve felsefe üzerine çalışmalar yaptı. Ardından din felsefesi ve din insanın merkezine oturdu. İnsan evrende yalnız değil. Bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve mikroorganizmalar bu evrendeki diğer canlılar. Kozmik bir orman var aslında, o da kâinat. Kâinat 14 miyar, dünya ise 4.5 milyar yaşındayken insan yaratılıyor. İnsan evrene gönderilen son canlı. İnsandan önce pek çok canlının bu âleme gönderilmesi sanki süreç içerisinde evrenin insana hazırlandığını gösteriyor. Bizim için evreni, bizi yaratan Allah bize ne kadar değer veriyor görüyoruz. İnsan eşrefi mahlûk olarak tanımlanıyor ama biz birbirimize değer vermiyoruz” ifadelerini kullandı.
KOCAELİ DERE YATAĞINA KURULMUŞ BİR ŞEHİRKendisine depremler ve Kocaeli’nin durumuyla ilgili sorular yöneltilen Şemsettin Yıldırım şunları söyledi: “Dünya hareketli. Deprem, heyelan ve benzeri olaylar dünya üzerinde hep olmuş. Bu olağan bir durum ama insanlar fay hattı üzerine ev yapar ve deprem olduğunda bina yıkılırsa bu afete dönüşür. Dere yatağına ev yapılırsa o evi su basar. Kumla ve Kirazlı Deresi taşma riskinin en fazla olduğu dereler. Kocaeli çok eskiden, dere yatağına kurulmuş bir şehir ve yumuşak zemindeyiz. Buradaki faylar kırılmış ve risk yok ama çevremizde bulunan faylar kırılsa risk çok büyük. Kahramanmaraş ve Hatay'a bakalım. Biri nerede diğeri nerede, orada Kahramanmaraş’ta fay kırıldı ve Hatay'daki fayları silkeledi.”