BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, BMC POWER, TUSAŞ’a Eklemeli İmalat ve Sanal Gerçeklik Ürünleri Geliştiriyorlar

BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, BMC POWER, TUSAŞ, TEI gibi birçok ana yüklenici savunma sanayi firmasına hem eklemeli imalat alanında parça üretiyorlar hem de sanal gerçeklik ürünleri geliştiriyorlar. “GÖKBEY Helikopterinde kullanılan bazı parçaları yeni nesil üretim yöntemi olan eklemeli imalata dönüştürmek için geliştirdik. Yine bazı sabit kanatlı platformlarımıza ve İHA’lara parça desteği verdik. Bunlara ek olarak bazı silah sistemlerinde de çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik” diyen digiMODE Kurucu Ortağı Oğuz Altay, savunma sanayi projeleri hakkında bilgi verdi. 

“Eklemeli imalat, 3 boyutlu yazıcı, sanal gerçeklik gibi teknolojilerdeki ihtiyaçları giderdik”

Firmanın gelişim süreci hakkında bilgi veren Oğuz Altay, “Firmamızı 2020 yılında iki ortak kurduk. İki kurucu ortak zaten 25 yıldır sektörde çalışmaktaydık. İlk kurulduğumuzda hedefimiz endüstri 4.0, dijitalleşme gibi farklı isimlerle adlandırılan sanayi devrimi kapsamında dijitalleşen şirketlere biz de kendi sunduğumuz teknolojilerle hizmet etmeyi amaçladık. Firmaların özellikle yeni nesil üretim yöntemi olan eklemeli imalat, 3 boyutlu yazıcılar, sanal gerçeklik gibi teknolojilerdeki eksiklerini ya da ihtiyaçlarını tespit edip onlara yol gösterecek fizibilite çalışmaları yapmak ve doğru teknolojileri seçmelerine yardım etmek için bir danışmanlık hizmeti vererek başladık. Zaman içinde sektörün önde gelen büyük firmaları bize ilgi gösterdiler ve bazı distribütörlükler yapmaya başladık. Bunların başında şu anda en yoğun çalıştığımız metal eklemeli imalat teknolojisine yöneldik. Bu teknolojiyi bulan şirket olan Alman SLM Solutions firması ile çalışmaya başladık. Onların partnerliği ile birlikte ilerleme kaydettik. Bu süreçte Türkiye’de bu konuda değişik projeler olduğunu gördük. Bu projelerde yer alarak hem tasarım hem üretim hem de özellikle savunma sanayine katma değer sağlayan bir kuruluş haline geldik” diye konuştu. 

Malzeme sarfiyatına ortadan kaldıran bir yöntem

Eklemeli imalat alanı hakkında bilgi veren Altay, “Normalde günümüzde üretilen bütün alt sistemlerin parçaları dolu bir malzemeyi keserek, eksilterek ya da çeşitli kalıplama veya döküm yöntemleriyle üretilmektedir. Eklemeli imalat ise herhangi bir kalıba ya da kesip eksiltmeye yani malzeme sarfiyatına gerek duymadan metal tozlarının üst üste eklenerek parçanın inşa edilmesi demektir. Özellikle savunma sanayi içinde birçok farklı alaşım var. Titanyum, nikel, paslanmaz çelik, bakır, alüminyum alaşımları gibi çeşitli kritik metal alaşımlar da bulunmaktadır. İşte tüm bu alaşımlar toz halinde kullanılıp, lazerle ergiterek parça inşa edilmektedir” dedi. 

“GÖKBEY Helikopterinde kullanılan bazı parçaları ürettik”

Savunma sanayinde çalıştıkları ana yüklenici firmalar ile ilgili bilgi veren Altay, şunları söyledi: “BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, BMC POWER, TUSAŞ, TEI gibi firmaların hemen hemen hepsiyle çalışmaktayız. Bu firmalarla fizibilite çalışmalarını içeren mühendislik çalışmalarının yanı sıra tasarım ve parça üretimi konusunda da çalıştık. Örneğin GÖKBEY Helikopterinde kullanılan bazı parçaları da biz ürettik. Yine bazı sabit kanatlı platformlarımız ve İHA’lara da parça desteği verdik. Bunlara ek olarak bazı silah sistemlerinde de çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik.”

“İhracat da yapıyoruz”

İhracat da yaptıklarını söyleyen Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha çok hizmet ihracatı yapmaktayız. Yurtdışına tasarım ve bilgi satışı gerçekleştirmekteyiz. Bunun dışında birkaç parçayı da üretme fırsatı bulduk. Bir de bizim sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik alanında yazılım geliştirme çalışmalarımız var. O alanda da kendi geliştirdiğimiz bir Ar-Ge projesi üzerinde çalışmaktayız. Yazılımla ilgili de yurtdışına verdiğimiz birkaç hizmet oldu. Bu gelişmeler genelde otomotiv ve elektronik sanayi tarafındaydı. Örneğin Polonya’ya bir yazılım satışı gerçekleştirdik. Bunun dışında Almanya ve Romanya’ya da hizmet satışı gerçekleştirmekteyiz.”

“Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik projelerimizde ASELSAN ve TUSAŞ ile çalışıyoruz”

Aynı zamanda SAHA İstanbul üyesi olan digiMODE’un Kurucu Ortağı Oğuz Altay, sözlerini şöyle noktaladı: “Sanal gerçeklik tarafında ise özellikle COVID döneminde çok ihtiyaç duyulan uzaktan çalışabilirlik yeteneklerini geliştirdik. Örneğin tasarımcının, üreticinin, müşterinin ve karar vericinin farklı lokasyonlarda olduğu ancak aynı konu üzerinde birlikte çalışabildikleri platformlar oluşturduk. Bir uzmanın uzaktan sahadaki bir kişiye bağlanarak ona belli bir işi yaptırması olarak tanımlanabilmektedir. Online bir sistemdir. Bu sistem aynı zamanda MES yazılımlarına yani üretim yönetim yazılımlarına bağlanarak oralardan veri çekerek, bu veriyi uzaktaki birine iletme şansı da sağlamaktadır. Yaptığı iş temel olarak sahadaki bir kişinin akıllı gözlüğünde baktığı yere bir veriyi getirmek. Bu oldukça ilgi gördü ve özellikle savunma sanayinde kullanıldı. Otomotiv sanayinde Ford, Tofaş, MAN gibi firmalar kullandı. Savunma sanayinde bu alanda ASELSAN ile çalışmaktayız. TUSAŞ ile de benzer bir çalışma yürüttük.”