KARAOSMANOĞLU: “KOCAELİ’DE SU MUSLUKTAN İÇİLİR”

İSU Genel Müdürlüğü 2018 Yılı Birinci Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen kurulun başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu üstlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yanı sıra ilçe belediye başkanları, büyükşehir belediye meclis üyeleri katılım sağladı. Genel kurulda 2016 yılı faaliyet raporu ile ilgili sunum yapan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 2018 yılında gelir bütçesinin 896 milyon lira, gider bütçesini ise 1 milyar lira olarak belirlendiğini söyledi.

 “KOCAELİ’DE SU MUSLUKTAN İÇİLİR”

İSU Genel Kurulu’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “İSU dünyaya model durumuna geldi. Birçok barajımız var, altyapı çalışmalarımız sürüyor. Kocaeli’de su musluktan içilir. 2 milyona yakın insana içme suyunu sağlıklı bir şekilde veriyoruz. Arıtma tesislerimizden fabrikalara proses suyu olarak veriyoruz ve bunlardan önemli bir gelir elde ediyoruz. Türkiye’de bunu ilk biz yapıyoruz. Atık sudan proses suyu elde ediyoruz. Kullar’daki atık su tesisi tamamlanmak üzere. Orada 20 bin metre kare güneş enerjisi paneli kurduk. Kandıra’da güneş enerjisi tarlası kurduk. Biz yenilebilir enerji kaynaklarını kullanıyoruz. Atıksu arıtma oranımız neredeyse yüzde yüze ulaştı. Bu konuda Avrupa’nın önündeyiz. Bu suların bir kısmını tarımda da kullanabilecek şekilde arıtıyoruz. Kocaeli’de susuz köyümüz, evimiz, sokağımız yok. İzmit körfezimiz temizlendi. Ekibimiz güçlü. Tüm depolar online sistemle denetleniyor” dedi.

İSU’YA DEV BÜTÇE

Karaosmanoğlu’nun ardından kürsüye gelen İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Şu anda 780 bin abonemiz var. Yüzde 18’lik bir artışımız var tahakkuk konusunda. Kayıp kaçak oranımızın düşük seyri devam ediyor. İnşallah bu sene sonunda yüzde 30’un altına düşmektir. Gelir bütçemiz 2017’de 815 milyon lira, gider bütçemiz ise 785 milyon liraydı. 2018 bütçemizi arttırdık. 2018’de gelir bütçemizi 896 milyon lira, gider bütçemiz ise 1 milyar lira olarak belirlendi. Yaklaşık 2 milyar TL varlığımız bulunuyor. Borçlarımızı da ödüyoruz.  282 milyon liralık bir borcumuz kaldı. Akıllı şehir, akıllı su yönetimine geçmek istiyoruz. Kocaeli’nin 2100 yılına kadar su stresinden uzak bir şehir haline getirecek şekilde çalışmaları hayata geçirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 “EN İKİ SUDAN BİRİNİ İÇİYORUZ”

Sağlık konuşmasının devamında, “Bizim 2035 yılına kadar Kocaeli’de su sıkıntımız olmayacak şekilde gözüküyor. Yuvacık’ta yüzde 99, Namazgah yüzde 76 ve Denizli Göleti yüzde 94 oranında doludur. Kocaeli’nin içme suyu kaynaklarının yıllık kapasitesi toplam 245 milyon metreküp. Şu anda önemli bir su sıkıntımız gözükmüyor. Bizim ana su kaynağımız Yuvacık Barajıdır. Türkiye’deki en iyi iki sudan birini içiyoruz. 22 tane atık su arıtma tesisimiz var” dedi. Sağlık ardından İSU’nun gerçekleştirdiği projelere ilişkin bilgiler paylaştı.

 “TAŞERONLAŞMA ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR”

CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, “2017 yılı için 830.665.000 TL gider bütçesi ön görülmüş, ön görülen rakamın tamamı neredeyse harcanmıştır. Harcama kalemlerine baktığımızda maalesef ki yine mal ve hizmet alımı adı altında Taşeron zihniyeti İSU’da devam etmektedir. Taşeronlaşma zihniyetini kabul edemeyiz. İSU’nun tek sevindirici tarafı 2016 yılına ait indirimli orana tabi işlemlere ilişkin oluşan KDV iadesi olup, 2017 yılı vergi ödemeleri için mahsuplaşma durumudur. Büyükşehir Belediyesi adına yapımları devam eden dere ıslahları, yağmur suyu yatırımları ve işletilmesi ilgili işlemleri yine karşımıza yandaş taşeronları koruyup kollamak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunu rakamlar üzerinde örnekleyecek olursak; 2017 yılı Mal ve Hizmet Alım Giderleri Ödeneği: 271.030.910,50 TL. 2017 yılı Mal ve Hizmet Alım Gideri Harcama Toplamı 262.105.629,61 TL. Neredeyse tamamı müteahhitlere peşkeş çekilmiş. Hizmet Alımları Adı Altında Diğer hizmet alımları 56.894.07S,71 TL sonuç ortada. Yasal Mevzuatlar kılıfına uydurularak harika bir tablo karşımıza çıkarılmaktadır” dedi.

 “İMDADINIZA ANKARALI FİRMA YETİŞTİ”

7 gün 24 saat esasına göre hizmet anlayışınız maalesef ki sadece reklamlardan ibarettir” diyen Taşdemir, “ Bu kent ile ilgili sorunları dile getirdiğimiz de Yuvacık Barajı karşımıza çıkarıyorsunuz. Sefa Sirmen’ in Yap işlet Devret modeli ile yaptırdığı Yuvacık sizlerin dilinden düşmüyor. Büyükşehir belediyemizin uğraşları yeni bir baraj kazandırmaktı. Çok uğraşlarınız sonucu Namazgah Barajı 25 milyon metreküp kapasiteli yapımı hayli zor olarak faaliyete geçti. Barajı yapan firma İMA İnşaat barajın 33 tamamladı ve ne hikmetse iflasını istedi.  Kamu İhale Kanuna göre; eğer belediye ihalesine giriyorsanız leasing kullanmanız yasa gereği yasak. Ancak ihaleyi kazanan firma İMA İnşaat bir yolunu nasıl bulduysa bu baraj yapım işinde kullanılacak ekipmanlar ve makinalar için leasing kullanmış. Sonra bunun üzerine yeniden ihale yapıldı. imdadımıza Ankaralı bir firma yetişti” diye konuştu.

“MUHALEFET EDİYORUZ”

Engin Taşdemir sözlerini, “Gecikmeli de olsa baraj tamamlandı. Ancak namazgah barajımız bir türlü tam kapasiteli çalışmadı. Neden biliyor musunuz? İflasını isteyen firma hacizlerle boğuştuğu için dolayısıyla bankaya olan borcu sebebiyle makinalara haciz konulmuş. Bazı makinalar bu sebeple çalıştırılmadığı için baraj tam kapasite faaliyette değil. Arkadaşlar sürekli Yuvacık barajı dilinizden düşmüyor ya Namazgah barajının hacizleri acaba ne zaman dilinize düşecek. Şimdi sormak istiyorum çizilen tablo doğru harcama yaptığınızı mı gösteriyor ? Büyük büyük harcamalar yapmak sizlerin doğru bir bütçe ve hizmet yaptığınız anlamı taşımamaktadır. Cumhuriyet Halk Partisinin meclis üyeleri olarak Kocaeli halkına ait olan parayı biz çok güzel taşeronlara teslim ettik sizde gelin buna ortak olun anlayışınızı benimsemediğimiz için haklı gerekçelerimiz sebebiyle muhalefet ediyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.