Rektör Aslan 'Geleceğimi Kodluyorum' Toplantısında!
Törende liseli gençlere hitap eden Rektör Aslan “Proje kapsamında eğitim vereceğimiz çocuklarımız bizim geleceğimiz, ülkemizin yarınlarıdır. Anadolu’ya gelişimizin 1000. Yılına tekabül eden 2071 yılında Türkiye’nin bir numaralı Dünya Gücü olması bizlerin değil çocuklarımızın elindedir. Çocuklarımızın doğru gelişimini sağlamak da bizlerin sorumluluğundadır.” dedi. Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan, Pendik İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (PİHMED)’in, gençlerin hem teknolojik hem de sosyal yönden gelişmesini amaçlayan, Geleceğimizi Kodlayalım Projesi'nin Pendik Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Açılış Toplantısı’na katıldı. GTÜ’nün yanı sıra Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de paydaş olarak yer aldığı proje İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından destekleniyor.
Rektör Aslan: Bu Tür Projelere İhtiyaç Var
Konuşmasında teknik bilginin önemine değinen ve teknolojinin gençlerdeki yansımalarına değinen Rektör Prof. Dr. M. Hasan Aslan, ortağı olmaktan onur duyduğunu belirttiği ‘Geleceğimi Kodluyorum’ gibi projelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kodlama öğrenmenin zorunluluğuna vurgu yapan Rektör Aslan, “Çocukların, akıllı cihazlar ve bilgisayarla tanışmaları günümüz koşullarında kaçınılmazdır. Dikkat edilmesi gereken, bu cihazlarla geçirdikleri süreler ve hangi amaçla kullandıklarıdır. Kodlama eğitimleri sayesinde çocukların bu cihazlarla geçirdikleri sürelerin olumsuz etkileri ortadan kaldırılarak onların gelişimlerine olumlu olabilecek bir hale dönüştürülebilir. İnsanların birbiriyle anlaşabilmeleri için sağlıklı bir iletişim kurmaları gerektiğini hepimiz biliyoruz. Aynı durum bilgisayarla insanlar arasında da geçerlidir. Bilgisayarın dilini öğrenen bir kişi, bilgisayarı tüketen bir birey olmaktan çıkarak bilgisayarı kendi emelleri için kullanan üreten bir birey haline gelir. Akıllı cihazlarında temelinde olan bilgisayarlar, onlarla iletişime geçen insanların verdiği komutları yerine getirmektedir. Yazılım dili olarak adlandırılan ve kodlamada kullanılan diller, bilgisayara komut vermek için tasarlanmışlardır. Kodlama prensiplerini ve yazılım dillerini bilen kişiler, bilgisayarın sahip olduğu işlem gücünü kendi işleri için rahatlıkla kullanabilirler. Bu sebeple, kodlama eğitimi almak ve bu konuda kendini geliştirmek bu cihazları verimli bir şekilde kullanmak için önem arz etmektedir. Programlama öğrenmek, çocukların diğer öğrenme alanlarında da kendilerini geliştirmelerine olanak vermektedir. Bu alanlardan en önemlisi de kuşkusuz matematiktir. Kodlama öğrenmek tıpkı ikinci bir dil öğrenmek gibidir. Çocuklarımızın beyni, karmaşık şeyleri erken yaşlarda hızla öğrenebilir. Sıralama ve döngüler gibi temel kodlama konularına ne kadar erken başlarsa, karmaşık konuları zamanla daha kolay anlayacaklardır.” diye konuştu. Proje kapsamında eğitim verilecek çocukların geleceğimiz olduğunun altını çizen Rektör Aslan, “Anadolu’ya gelişimizin 1000. Yılına tekabül eden 2071 yılında Türkiye’nin bir numaralı Dünya Gücü olması bizlerin değil çocuklarımızın elindedir. Çocuklarımızın doğru gelişimini sağlamak da bizlerin sorumluluğundadır. Bu bağlamda projemizin çocuklarımız ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni eder; Projemizin hayata geçmesinde emeği olan herkese şükranlarımı sunarım.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Tekno-Gelişim Merkezleri Kuruluyor
PİHMED Ar-ge Komisyonu Başkanı Sait Baştürk proje hakkında bilgilendirme yaptı. Projenin ortak ve iştirakçi kuruluşların da desteği ile Geleceğimizi Keşfedelim projesinde olduğu gibi PİHMED Ar-ge ekibi tarafından yazıldığını ve 658 bin TL bütçeli proje ile projenin uygulanacağı 4 imam hatip lisesinde içerisinde hem robotik kodlama atölyesinin hem de söyleşi alanının olduğu Tekno-Gelişim Merkezlerinin kurulacağını, bu merkezlerde ilgi envanteri uygulanacak 9-10-11.sınıf öğrencilerinden teknolojiye eğilimli olanların tespit edilerek eğitimler alacağını söyledi. Öğrencilerin aldıkları eğitimler sonucunda hem robot yapacağını, hem de bu merkezlerde alanında uzman işadamı, akademisyen, uzmanlar ile söyleşiler yaparak sosyal yönlerini geliştireceklerini, merak ettiklerini soracaklarını, işyeri ve fabrika ziyaretleri ile de aldıkları eğitimlerin hangi iş alanlarında kullanabileceklerini göreceklerini söyledi.
Açılışa Oruç Reis Damgası
Açılış Toplantısında sahneye çıkan “Oruç Reis” isimli robot öğrencilerin ilgi odağı oldu. Sahnede namaz kılan Oruç Reis, spor yapmayı da ihmal etmedi. PİHMED proje ekibini tebrik ile sözlerine başlayan Önder Genel Başkan Yardımcısı Yasin Erol; Teknolojinin gelişim süreçlerine değinerek gençlerin bu yolda çaba sarf etmelerini gerektiğini ifade etti. Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü Aytekin Yılmaz; PİHMED ile yaptıkları ortak projeler nedeniyle memnuniyetlerini aktardı. Türkiye’nin teknoloji alanında gelişmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz projenin önemine vurgu yaptı. MÜSİAD Bilişim Sektör Kurulu Başkanı Fahrettin Oylum Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusa vurgu yaparak gençlerin çağın gerektirdiği doğrultuda eğitim almalarının gerekliliğini ifade etti. Geleceğimizi Kodlayalım projesinin de bu alanda önemli bir boşluğu dolduracağını ifade etti. Kodlamanın çağımızın vazgeçilmez bir unsuru haline geldiğini ifade eden Tuzla Belediye Başkanı Dr.Şadi Yazıcı kodlamanın yanı sıra bilimsel çalışmalarının yapıldığını ifade ederek gençlere tavsiyelerde bulundu. Konuşmaların ardından proje ekibine, yoğun ilgileri nedeniyle proje kapsamına alınan okulların müdürlerine ve sağladıkları desteklerden ötürü ortak ve iştirakçi kurumlara plaket takdimi gerçekleşti. Program Pendik İlçe Müftüsü Hüseyin Baş’ın yaptığı duanın ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile etkinlik sona erdi.