Yulaf zayıflatır mı?

İnsan sağlığı için çok yararlı bir besin olan yulaf daha çok diyette olan kişiler tarafından tüketilmektedir. Çoğu hastalığa deva olan bu yiyeceğin faydaları azımsanmayacak kadar fazla ve önemlidir. Peki bu kadar faydalı olan bu yiyeceğin zararları var mıdır? Vara bu zararlar nelerdir? Tüm cevaplar bu yazıda...

Yulafın Yararları
Yulaf, insan için çok fazla faydaya sahiptir. Kalp rahatsızlıklarından sindirim sorunlarına kadar çoğu rahatsızlığı iyileştirici özelliği vardır. Yulaf hakkında bilinen bazı faydalar şunlardır:

Kalp rahatsızlıklarına karşı savaşır.

Kötü kolesterolü düşürür.

Enerji verici bir yiyecektir.

Kolon kanseri riskini azaltır.

Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

Bağışıklığı güçlendirir.

Beyaz kan hücrelerinin hareketlerini artırır. Bu da kişinin hastalanmasını engeller.

Yulaf, doyurucudur. Bundan dolayı zayıflamak isteyen kişiler için çok yararlıdır.

Kabızlığı engeller.

Kan şekerini düzenler.

Cilt için pek çok faydası bulunmaktadır.

Yulafın Kalorisi ve Besin Değeri

100 gram yulafın içerisinde 351 kcal kalori bulunmaktadır. Besin değerleri ise şöyledir:

Karbonhidrat 57.3

Lif 12.2

Protein 11.3

Yağ 5.8

Potasyum

Kalsiyum

Demir

Yulafın Zararları

Yulaf çoğu hastalığa iyi gelen ve bilinen herhangi bir zararı olmayan bir yiyecektir. Ancak bazı kişilerde bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Bunlar:

Şişkinlik

Gaz

Ancak avenin duyarlılığına sahip bir kişi için yulaf tehlikelidir. Bu kişiler yulaf tüketmemelidirler. Tüketmeleri durumunda sindirim sistemi hastalıkları yaşayabilirler.


Yulaf Kepeği: İşlenen yulaf tanesinin ilk kısmına denir. Dış kabuğun öğütülmesinin ardından elde edilir. Sindirimi zor ancak kalorisi oldukça düşük bir yiyecektir. Aynı zamanda pişirmesi de kolaydır. Genellikle de smoothie içeceklerine ilave edilir.

Kabuğu Çıkarılmış Yulaf Taneleri: Yulafın dış kabuğunun çıkarılmasıyla elde edilir. Tane şeklindedir. Kalın pirinç tanesine benzer.

Kesilmiş Yulaf: İrlanda yulafı olarak da bilinen bu yulaf kabuğu çıkarılan yulafın iki veya üç parçaya kesilmesiyle elde edilir.

İskoç Yulafı: Kesilmiş olan yulafın çok daha küçük, öğütülmüş halidir. Pişirildiğinde lapaya benzer.

Yulaf Ezmesi: En fazla bu şekilde tüketilir. Kabuğu çıkarılmış yulafların buharda pişirildikten sonra ezilmesiyle ve bu ezilen yulafın kurutulması ile elde edilir. Genellikle yulaf, marketlerde bu şekilde satılır. Bunlar tüketmeye hazır haldedirler. Daha lezzetli olması i.in de kuru meyveler kullanılır.

Yulaf Unu: Kabuğu çıkarılıp öğütülen yulaf taneleridir. Normal un yerine kullanılmak istense de glüten içermediği için bu unla yapılan kurabiyeler parçalanır. Bu un ile yapılan ekmeklerse yoğun ve hacimsiz olur.

Yulaf Zayıflatır Mı?

Yulaf direkt olarak zayıflatacak bir yiyecek değildir. Ancak lif içerdiği için uzun süre tok tutan bir yiyecektir. Diyet yapan kişilerin bunu tüketmesiyle uzun süre tok kaldığı ve yemek yeme ihtiyacı hissetmeyerek zayıfladıkları bilinmektedir. Yani direkt olmasa da dolaylı yoldan zayıflatıcı bir yiyecektir.

Yulaf Gluten İçerir Mi?

Yulaf, sağlık için bin bir fayda bulundursa dahi çölyak hastaları için korkutucu olabilir. İçinde glüten var korkusuyla bu kişiler yulaftan uzak durabilirler. Ancak saf yulaf ezmesi ya da yulaflar içerisinde glüten barındırmazlar. Çölyak hastaları kullanabilirler ancak yulafın saf olduğuna emin olmak gereklidir.

Diyette Yulaf Ezmesi Nasıl Yenir?

Diyette yardımcı olan besinlerden birisi de yulaf ezmesidir. Yulaf ezmesinin etkili olabilmesi için yarım su bardağı yulaf ezmesi yarım su bardağı yağsız süt ile karıştırılır ve içerisine de 1 çorba kaşığı kuru üzüm ile yarım çay kaşığı tarçın eklenir. Bu şekilde tüketilmesi daha faydalı ve etkili olacaktır.

Yulaf Ezmesi Akşam Yenir Mi?

Yulaf ezmesi genellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bir yiyecektir. Özellikle de zayıflamak isteyen kişilerin tükettiği bilinen bir besindir. Yulaf ezmesi akşamları yatmadan önce yenilmesi tavsiye edilen bir yiyecektir. Ayrıca akşam yemeği olarak yendiğinde de güçlendirici ve derin uyku çekilmesini sağlamak gibi faydaları vardır.