Kocaeli ihracatta Türkiye’de ikinci sırada

ZEYTİNOĞLU UZAKTAN KATILDI

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) haziran ayı meclis toplantısı oda binasında gerçekleştirildi. Oda meclis başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleştirilen mecliste, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aylık faaliyet raporu ile ilgili bilgi verdi. Hasta olması nedeniyle toplantıya katılmayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, uzaktan bağlantı ile toplantıya konuk oldu. Toplantının haziran ayı konuğu ise KOÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Cantürk oldu.

İTHALATTA DİKKATLİ OLMALIYIZ

2024 yılı ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 5,7 olduğunu hatırlatan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, mayıs ayı ihracatın 24 milyar 75 milyon dolar ile rekor kırdığını belirtti. İthalatın 30 milyar 593 milyon dolar olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, ithalatta ise daha dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Kocaeli gümrüklerine gerçekleşen ithalat ve ihracatı açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli gümrüklerinde mayıs ayında 3 milyar 611 milyon dolar ihracat, 7 milyar 235 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 5 aylık döneme baktığımızda 16 milyar 609 milyon dolar ihracat, 32 milyar 475 milyon dolar ithalat yapılmış.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

Ticaret Bakanlığı’nın, firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin mayıs verilerine baktığımızda İstanbul’dan sonra Kocaeli ikinci sırada. Mayıs ayında da enflasyon yükselişi mayıs ayında da devam etti. Haziran ayında baz etkisi ile düşüşü bekliyoruz. Haziran ayı kapasite kullanımında Türkiye yüzde 76,3 iken, Kocaeli ise yüzde 71,8 oranında. Geçen yıla göre Kocaeli’de yüzde 0,2 oranında bir düşüşü var.

İSTİHDAM ARTTI

İşsizlik yüzde 8,5 oranında. Geçen yıla göre 15 puan geriledi. Mart’tan Nisan’a; çalışabilir nüfus 35 bin kişi arttı. İşgücüne katılanlar 18 bin kişi azaldı. İstihdam edilenler bin kişi azaldı. 2023 nisan ayından 2024 nisan ayına kadar istihdam edilen kişi sayısı 983 bin kişi arttı. Umarım bu artış devam eder.

80 FİRMAMIZ İLK 500’DE

Değerli Üyeler, İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinde 2023 yılında 80 firmamız yer aldı. geçtiğimiz yıl bu rakam 83’tü. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, geçen yıl üçüncü sırada bulunan Ford Otomotiv Sanayi bu yıl ikinci sırada yer aldı. İlk 10 içerisinde 2 firma, ilk 50 içerisinde 15 firma, ilk 100 içerisinde 22 firmamız var. İlk 500’e girmeyi başaran firmalarımızı tebrik ediyor, gelecek yıl açıklanacak olan 2024 yılı sonuçlarında ise daha çok firmamızın ilk 500’e yükselmesini temenni ediyorum” dedi. Zeytinoğlu, KOÜ ile yaptıkları işbirliklerini de anlatarak bu çalışmaların devam etmesini istedi.