Kocaeli’de araç bayilerinin soygununa kim dur diyecek?

Otomotiv bayileri ve galerilerde yaşanan araç alım satımlarındaki sıkıntılar, bayi sahiplerinin yaptığı hileler ülkemizde büyük bir sorun teşkil ediyor. Ülke genelinde yaşanan bu durum Kocaeli’deki araç bayilerinde de sıklıkla sorunlara neden oluyor. Özelikle ÖTV muafiyetli araçların galericiler tarafından aracı yolu ile vatandaşa yüksek fiyatlarla satılması bir nevi dolandırıcılıktır.

RESMEN DOLANDIRICILIK

Kocaeli’de bir vatandaş ilanda gördüğü ÖTV muafiyetli aracı almak için bir araç bayine gitti. Gittiği bayide kendisine aracın ellerinde olmadığı söylendi. Aynı aracı başka bir ilanda farklı bir fiyatta satılık gören vatandaş ilan sahibini aradığında ilan sahibi tarafından tekrar aynı bayiye yönlendirildi. Anlaşmalı bir şekilde yapılan bu düzenbazlığın kendisine yaşattığı mağduriyeti anlatan okuyucumuz; “Araç bayilerin de aracılık rezilliği. Geçenlerde Kocaeli’de olan birçok bayi de ÖTV muafiyetli 0 araç bakmak için gezmeye çıktık gezmediğimiz bayi kalmadı. Hangi aracı sorsak şu an elimizde yok diyorlar fakat o bayilerin araçlarının Facebook, İnstagram, Sahibinden gibi internet platformlarında aracılar ile satıldığını görüyoruz. Japon SUV araçları satan bir markaya gittik aracın ÖTV muafiyetli alınamadığını söyledi oysaki 888.000 TL olarak indirime giriyor. Bize indirime girilmediği söylenen aracı Facebook’da bir grupta ve o bayinin içinde çekilmiş fotoğrafları ile bir aracı vasıtası ile satıldığını gördük. İndirimli hali 888.000 TL olan aracı 1050 ve 1150 gibi rakamlara aracı vasıtası ile dışarıda satıyorlar. Bayi de olmayan arabayı, aracıyı aradığında saniye de bulabiliyorsunuz. Aracı kişi sizi o bayi de ki bir satış danışmanına yönlendiriyor ve bir anda sihirbaz gibi şapkadan araba çıkarıyor. ÖTV indirimli 888.000 TL satış fiyatı üstünü kar oranını bayi ve aracı kişi kendi aralarında paylaşıyor. Bizim memlekette üçkağıtçılık ve böyle dolandırıcılık tam anlamıyla ne zaman bitecek acaba? Nasıl bu kadar kendi vatandaşınıza düşman olabiliyorsunuz gerçekten çok büyük merak konusu. Bizim memlekette işletmeler de çok büyük ahlak sorunları ve denetleme problemleri olduğu gerçek. Lütfen bu soyguncu düzenini ilgili makamlara iletmenizi rica ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

ARAÇ BAYİLERİNE SIKI DENETİM

Vatandaşın yaşadığı mağduriyetlerin hızla arttığı araya illegal işlerin girdiği sektörlerden biri olan araç bayi ve galerilerde yaşanan bu tür ve benzeri sıkıntılar sıklıkla gündeme geliyor. Bu da gösteriyor ki bu sorunlara engel olabilmek, alıcı ile satıcı arasındaki yaşanan problemleri çözebilmek için yetkililerin denetimlerini daha sıkı yapıp takip etmesi gerekiyor.