MEB'den tartışmalı karar: Ücretsiz yemek hizmeti sona erdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle ekonomik krizin etkilerini öğrencilere ve eğitimcilere yansıttı. Yönetmelikteki en köklü değişiklik, 18’inci maddede gerçekleştirildi ve taşımalı eğitim kapsamındaki okullarda ücretsiz öğlen yemeği uygulamasına son verildi.


ÜCRETSİZ YEMEK HAKKI KALDIRILDI

Yeni düzenlemeye göre, ikili eğitim yapan okullarda öğrencilere yemek hizmeti sunulmayacak. Tekli eğitim yapan okullarda ise yemek hizmeti devam edecek ancak bu hizmete bazı kısıtlamalar getirilecek. Öğrenci taşıma uygulaması kapsamında olmayan öğrenciler, ücret ödeseler bile yemek yiyemeyecekler. Aynı kural eğitimciler için de geçerli olacak.

EĞİTİMCİLERDEN TEPKİ: İTİBAR ZEDELENECEK

Eğitimci Özgür Bozdoğan, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, yönetmelik değişikliğinin eğitim alanını olumsuz etkilediğini belirtti. Bozdoğan, eğitimin kamusal bir hizmet olduğunu ve ekonomik tercihlerden bağımsız tutulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yemek hizmetlerinden yararlanacaklara yönelik ayrımcı uygulamaları eleştirerek, bu tür düzenlemelerin öğretmenlik mesleğinin itibarını zedelediğini ifade etti.

 

EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK VURGUSU

Bozdoğan, "Bir okulda 500 öğrenci varsa ve bunların 100 tanesi taşımalı eğitim kapsamında ise, sadece bu 100 öğrenci ücretsiz yemek yiyebilecek. Diğer öğrenciler ve eğitimciler, ücret ödeseler bile bu hizmetten yararlanamayacaklar," dedi. Eğitimin herkes için eşit şartlarda sunulması gerektiğini belirterek, yönetmelik değişikliğinin MEB'in ve iktidarın öğretmenler ile öğrencilere bakış açısını ortaya koyduğunu söyledi.