SAĞLIKLI YAŞAM TARZI DEPRESYONU ÖNLEYEBİLİYOR

Depresyon, dünya nüfusunun önemli bir kısmını etkileyen büyük bir halk sağlığı sorunudur ve nedenleri karmaşıktır biyolojik ve yaşam tarzı faktörlerini içerir.

Araştırmacılar, yaklaşık 290.000 kişinin verilerini (bunlardan 13.000'ü depresyon tanısı almış) dokuz yıl boyunca incelediler. Depresyon riskini azaltan yedi sağlıklı yaşam tarzı faktörü belirlediler:

1- Sağlıklı beslenme

2- Düzenli fiziksel aktivite

3- Sağlıklı uyku düzeni

4- Sigara içmeme

5- Hareketsiz kalmama

6- Sık sosyal ilişkiler

7- Alkol kullanmama

Yeterli uyku (7-9 saat), depresyon riskini %22 azaltarak en büyük etkiyi yaptı. Sık sosyal ilişkiler riski %18 azaltırken, alkol ve sigara içmemek, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve hareketsiz kalmama olumlu katkıda bulundu.

Katılımcılar bu sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından kaç tanesini uyguladıklarına göre üç gruba ayrıldı: olumsuz, orta seviye ve olumlu yaşam tarzına sahip olanlar. Orta seviye gruptakiler, olumsuz gruptakilere göre %41 daha az depresyon riskine sahipti, olumlu yaşam tarzına sahip olanlar ise %57 daha az risk taşıyordu.

Araştırma ayrıca depresyonda genetik riski değerlendirdi ve sağlıklı bir yaşam tarzının genetikten daha büyük bir etkisi olduğunu buldu. Yüksek genetik risk taşıyan bireylerde bile sağlıklı bir yaşam tarzının depresyon riskini azaltmada faydalı olduğunu gösterdi.