Vali Aktaş: Hayranlıkla Kocaeli’yi keşfediyoruz

TURİZM DERNEĞİ DÜZENLEDİ

 

Kartepe Turizm Derneği tarafından düzenlenen Kocaeli Turizmine Sivil Yaklaşımlar Çalıştay’ı Derbent’e bulunan Kartepe Park Otel’de gerçekleştirildi. Vali İlhami Aktaş, Büyükşehir Başkanvekili Berna Abiş, TÜRSAB Kurucu Başkanı Başaran Ulusoy, çok sayıda turizmci ve turizm kuruluşu katıldı. Kartepe Turizm Derneği Başkanı Kamil Öçbe’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayda Vali İlhami Aktaş, Kocaeli’yi hayret ve hayranlıkla keşfettiğini kaydetti.

BİRLİĞİNİZİ BOZMAYIN

 

Çalıştay’ın onur konuğu olarak davet edilen Başaran Ulusoy, çalıştayın açılış konuşmasını yaptı. Birlik ve beraberliğin önemine değinen Ulusoy, sağlık turizmine yönelmenin önemli olduğunu kaydetti. Turizmin stratejik sektör haline gelini ifade eden Ulusoy, turizmcilerin birlik ve beraberliklerini bozmamasını istedi. Kartepe Turizm Derneği Başkanı Kamil Öçbe, Kocaeli’nin coğrafi konumu nedeniyle dünyanın nadir bulunan şehirlerinden biri olduğunu belirterek, çalıştaydan çıkacak sonuçların kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

MASTER PLANIYLA ÇALIŞIYORUZ

 

Kocaeli’nin yüzde 88’inin orman ve tarım alanı olan yeşil bir kent olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Berna Abiş, 2022 yılında Kocaeli Turizm master planını yaptıklarını kaydetti. Var olan tüm potansiyeli ile Kocaeli’nin dünyanın turizm noktası haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Abiş, “Master planımız ile turizm için yapılması gereken çalışmaları artık biliyoruz. Bu nedenle bu tür çalışmaların önemli olduğunu biliyoruz” dedi.

TURİZM İÇİN ÖNEMLİ NOKTA

 

Çalıştay’ın Kocaeli için önemli sonuçlar ortaya koyacağını söyleyen Vali İlhami Aktaş, “Büyükşehir ve merkezi idarenin yaptığı çalışmalar turizmin alt yapısını oluşturmuş durumda. Kocaeli turizm potansiyeli yüksek bir ilimiz. Birçok yerde gözlerimize inanamıyoruz. Daha önce görmediğimiz ve yaşamadığımız bir yer olması bizim için büyük hayranlığa neden oluyor. Hayret ve hayranlıkla Kocaeli’yi geziyoruz ve keşfediyoruz. İki denize sınırı olan, gölü, teleferiği, mavi bayraklı plajlarıyla, yaz ve kış turizmi ile çok önemli bir noktada” dedi.

OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 36

 

Kocaeli’deki turizm potansiyeli ve yatırım yapılması gereken turizm alanları üzerine konuşan iş insanı Haluk Ulusoy, “Kocaeli’de tüm otellerinde 8 bin 200 yatak var. Yatakların yılık doluluğu yüzde 36 oranında. Bu doluluk oranı otel yatırımı için zarar demektir. Bu oranı 5 yıl içinde yüzde 20 oranında artırırsak o zaman yeni yatırımlar alabiliriz. İstanbul’un dibinde olmanın dezavantajını avantaja dönüştürmeliyiz. Büyükşehir Belediyesi Sabiha Gökçe havaalanının çevresinde reklam yapması gerekiyor. Kocaeli’nin doğasıyla, denizleriyle ve turizm alanları ile cazibe merkezi olduğunu göstermemiz gerekiyor.

YENİ MASTER PLAN GEREKİYOR

 

2023 yılı rakamlarına göre 1 milyon 895 bin kişi Kocaeli’de konaklamış. Bu rakamlara göre 2023 yılı konaklama cirosu ortalama 55 milyon dolar civarında. Bunu 100 milyon doların üzerine çıkarabiliriz. Bunun için turizmin bazı alanlarına ciddi yatırımlar yapmak gerekiyor. Devletin yapılan yatırımlara destek vermesi önemli. Kocaeli’de turizmcilere sorularak bir master planı hazırlanmalı. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı master planından haberimiz dahi yok. 

SPOR TURİZMİNİ GELİŞTİRMELİYİZ

 

Turizm alanına yapılacak yatırımların başında spor turizmi gelmeli. Spor turizmi yeni gelişiyor. Eğer gerekli yatırımlar yapılırsa spor turizmi gelirleri 10 milyon doların üzerine çıkabilecektir. Şehrin coğrafi yapısı nedeniyle düz yer bulmak çok zor. Arsa fiyatları nedeniyle yatırım yapmak zor oluyor. Spor turizmi için sahalara yakın alanlarda oteller yapmak gerekiyor. Valilik ve büyükşehir bu konuda sporun tüm dalları için harekete geçmeli. Cim sahaları, kapalı ve açık basketbol sahaları, atletizm merkezleri ve su sporları yatırımları yapılmalı.

SAĞLIK TURİZMİ ÇOK ZAYIF

Spor turizminin gelişmesi için mutlaka gastronomi alanında değişiklikler yapmak lazım. Restoranlar kendini yenilemeli ve dünya mutfağını ve yerel mutfağı birleştirmeli. Kocaeli Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümü de yatırımcılara yönelik eğitimler vermeli. Bilim ve tecrübeden yararlanılması şart. Sağlık turizmi yöremizde çok zayıf. Birbirine referans olan insanlarla bu turizm ilerliyor. Mutlaka tanıtım yapılmalı ve ön plana çıkarılmalı. İşsizliğin çözümüne turizme yapılacak katkılar önemlidir” dedi.