Vali Yavuz'dan "çilingir sofrası" uyarısı

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Boğazlar Bölge Komutan Vekili Kuzey Grup Komutanı Binbaşı Ziya Can Gürsoy, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Şube Müdür Vekili Neriman Koç, Gebze Orman İşletme Müdürü Mustafa Koçak, Gölcük Orman İşletme Müdürü Yusuf Yaycı , İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Göç Müdür Vekili Yunus Emre Ülker, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Melih Doğruel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, İl ve Acil Durum Müdürü Mehmet Emin Koçan, İzmit Orman İşletme Müdürü Esra Karaali, Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan ve İlçe Kaymakamları katılım sağladı.

Toplantıda konuşan Vali Yavuz, " Haziran ayı yani son bir ay içerisinde özellikle ülkemizin başına bela edilmiş terör örgütleriyle mücadelemiz devam ediyor. Bu kapsamda 5 operasyon gerçekleştirilmiş. 11 kişi gözaltına alınmış, biri tutuklanmış, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Özellikle yakın coğrafyamızda meydana gelen iç karışıklıklar ve işgaller nedeniyle düzensiz göçle mücadelemiz de devam ediyor. Bu kapsamda göçmen kaçaklığına yönelik olarak 12 operasyon gerçekleştirilmiş, 12 organizatör yakalanmış, 7 organizatör tutuklanmış, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış. Ve 346 düzensiz göçmen yakalanarak geri gönderme merkezine teslim edilmiştir. Yine çocuk ve gençlerimizi zehirleyen zehir tacirlerine ilişkin olarak narkotik suçlarla mücadelemizde kararlılıkla devam ediyor. Bir ay içerisinde 461 operasyon gerçekleştirilmiş, 587 sanık gözaltına alınmış, 43'ü tutuklanmış, 20' ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştır. Bu operasyonlar sırasında 1493 gram esrar, 11 bin 574 gram bonzai, 152 sentetik ecza, 64 kenevir bitkisi, 581 gram skunk, 153 ekstazi hap ve 2 gram kokain ele geçirildi.

2 MİLYON CİVARI VERGİ KAYBI ÖNLENMİŞTİR
Yine organize suç örgütleriyle de ilimiz kapsamında mücadelemiz devam ediyor. 3 operasyon gerçekleştirilmiş, 12 kişi gözaltına alınmış ve bir bölgesel organize suç örgütü çökertilmiştir. Yine mali kayıplara vesile olan kaçakçılıkla da mücadele devam ediyor. Bu kapsamda 11 operasyon gerçekleştirilmiş, 20 kişi gözaltına alınmış, bu kapsamda 225 bin makaron ele geçirilmiş, 9 tarihi eser ele geçirilmiş, 5 tabanca ele geçirilmiştir. Yine 2 milyon civarında bir vergi kaybı önlenmiştir. Mali suçlarla da yine emniyet ve jandarma birimlerimiz, kararlılıkla mücadele etmeye devam ediyor. 6 operasyon gerçekleştirilmiş, 52 kişi gözaltına alınmış, 12'si tutuklanmış ve 13'ü de adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, 1 çete çökertilmiştir. Bu kapsamda 21 cep telefonu, 1 tabanca, 540 kaçak malzeme ele geçirilmiştir.

EMNİYET VE JANDARMA YOĞUN BİR MESAİ HARCADI
Yine halkımızın huzur ve güvenliği açısından, asayiş olaylarıyla ilgili olarak da yoğun olarak çalışmaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda 4371 asayiş olayı meydana gelmiş, 862 kişi ise yakalanmıştır. Aranan şahısların yakalanmasıyla ilgili olarak da yine emniyet ve jandarma birimlerimiz yoğun bir mesai başladı. Özellikle kesinleşmiş hapis cezası bulunan 862 kişi yakalanmış ve adli mercilere teslim edilmiştir. Yine dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte siber suçlar, terör örgütlerinin yine dijital ortamlarda, sosyal medya dahil olmak üzere geliştirdikleri, yöntemlere, ilişkin mücadelemiz devam ediyor. Bu kapsamda 385 çalışma gerçekleştirilmiştir.

ÖLÜMLÜ KAZA SAYISI 4
Biliyorsunuz geçen ay bayram ayında olması vesilesiyle birçok trafik tedbirini aldık, uygulamaya koyduk. Buna rağmen hepimizi üzen maalesef ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları meydana geldi. Ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı 570 ölümlü kaza sayısı 4, yaralanmalı kaza sayısı 566, maalesef hayatını kaybeden kişi sayısı 7, yaralı kişi sayısı ise 836 olmuştur. Bu konuyla ilgili bir kez daha vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. EDS'lerimizi aktif hale getirdik. Hız kaynaklı kazalar ölümlü ve yaralanmalı kazaların ciddi bölümünü oluşturuyor. Bu konuyla ilgili kararlılıkla mücadelemize devam edeceğiz. EDS'lerimizi eleştiren insanların bu ölümlü ve yaralanmalı kazalar gereği hızla ilgili konulara bir kez daha dikkatle bakmalarını rica ediyorum.

AKTİF OLARAK TAKİP EDECEĞİZ
İlimiz elbette herhangi bir Anadolu kenti olmayıp Anadolu'yu Avrupa'ya Avrupa'yı da Anadolu'ya bağlayan en önemli konumda bulunuyor. Gerek Kuzey Marmara Anadolu Otoyolu diğer taraftan D-100 D-130 Osmangazi Köprüsü'nde adeta ülkemizin tüm trafik yükünü çekiyor. O nedenle de trafik tedbirlerini almaya kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Bir diğer taraftan özellikle mobilet ve motosikletle ilgili de sorunlarımız var ve bu sorunların üstünden gelmek için denetimlere ağırlık vereceğiz. Yaya ölümleri konusu canımızı yakmaya devam ediyor. Özellikle yaya öncelikli uygulamaları aktif olarak takip edeceğiz”

YAYA ÖLÜMLERİ CANIMIZI YAKIYOR
Yaşanan trafik kazalarına değinen Vali Yavuz, “EDS’lerimizi aktif hale getirdik. Kazaların büyük oranını hız aşımı oluşturuyor. EDS’leri eleştirenlerin kazalardaki hızla ilgili konulara dikkatle bakmalarını rica ediyorum. Bölgemiz ülkemizin trafik yükünü çekiyor. Motosikletle ilgili sorunlarımız var. Bununla ilgili denetimlere ağırlık vereceğiz. Yaya ölümleri de canımızı yakmaya devam ediyor” dedi.

EKOSİSTEM ÇÖKÜYOR
Orman yangınları konusunda uyarılarda bulunan Vali Yavuz, “Uyarı ve ikazlarımıza rağmen hala anız yakan insanlarımız var. Şükür ki Kocaeli’de başarılı bir sezon geçiriyoruz. Yüzde 42’si ormanla kaplı şehrimizi korumaya kararlıyız. Orman yangını meydana geldiğinde bir ekosistem çöküyor. Koymuş olduğumuz kurallara uyalım” ifadelerini kullandı.

ALDIĞIMIZ TEDBİRLER VATANDAŞLAR İÇİN
Kandıra’daki denize girme yasağının detaylarını paylaşan Vali Yavuz, “Kandıra hafta sonları denizlerimize akın yaşanıyor. Bundan memnunuz. Fakat aldığımız tedbirler vatandaşlarımızı içindir. Kontrollü sahalarda işaretli alanlarda yüzülmesi ve deniz dalgalıysa zaten girişler yasaklanıyor. Denize girişin yasaklanmasına karşıyız diye kahramanlık yapanlar görüyoruz. Biz vatandaşımızı korumak zorundayız. Buna mecburuz. Özgürlüklerini kısıtlamıyoruz, can güvenliğini sağlamak için tedbir alıyoruz” dedi.

GEREKEN YAPILIYOR
Düzensiz göçe dair alınan tedbirlerden bahseden Vali Yavuz, “Her gördüğümüz göçmeni düzensiz göçmen olarak görmek doğru değil. Turistlerimiz var. 400 bin geceleme gerçekleşti 2023 yılında. Turizmin gelişmesini destekliyoruz. Mobil göç ekiplerimiz gerekli denetimleri yapıyor. Sahillerimizde ve kamuya açık alanlarımızda vatandaşlarımızı rahatsız eden her kim olursa olsun gereken yapılıyor. Magandalığa müsaade edilmeyecek. Bunu bir kez daha söylüyorum. Sahillerde çilingir sofrası kuran ve etrafına huzursuzluk veren insanları görmek istemiyoruz. Herkes uygun mekana gidecek. Vatandaşlarımızı asla rahatsız etmeyecek. Amacımız Kocaeli’nin huzuru” şeklinde konuştu.

DEPREM KENTİYİZ
Kocaeli’deki depreme yönelik alınacak tedbirler konusunda vatandaşlardan destek beklediğini belirten Vali Yavuz, “Kentimiz deprem kenti. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızdaki amaç dirençli bir Kocaeli oluşturmak. Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz. 6 Şubat depremleri çok taze. Yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın afet bilinci içerisinde hareket etmesi çok önemli” şeklinde konuştu.