Son yıllarda Cumhuriyet ile ilgili birçok tartışmalara şahit olduk, olmaya da devam ediyoruz.
Öyleki, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş’ta katıldığı bir kitap fuarında yaptığı konuşmada tarihteki en sert kültürel devrimin Türkiye’de yaşandığını belirterek, "Mesela Fransız Devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate yani dile dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi Mao’nun Çin’de yaptığı kültürel devrimdir ve o da dile dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak “Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hâsılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” ." ifadelerini kullanmış. Bu ifadeler karşılık veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “Cumhuriyetin Türk kültürüne, diline, düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler, tarifsiz, tarihsiz ve temelsiz yanlışın pençesindedirler” demişti.
Söz konusu tartışmanın ardından sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise, şu ifadeleri kullandı: "Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz milletimizin büyük tarihi içindeki en büyük kazanımlarımızdandır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Cumhurbaşkanımızın sık sık vurguladığı gibi, Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak ve daha ileri ufuklara taşımak için çalışmaya devam edeceğiz.”
Cumhuriyete yönelik bir eleştiriyi de Balıkesir'den 2011 Genel Seçimi'nde 24'üncü Dönem AKP Milletvekili olarak TBMM'ye giren Tülay Babuşçu yapmıştı., Babuşçu 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırlarken, tarihteki Türk devletlerini temsil eden askerlerin önünde çektirdiği fotoğrafı, Facebook'taki sayfasında paylaştı. Babuşçu, fotoğraf için, 'Bu resim okunması gereken bir resim. Filistin'i vermediği bahanesiyle yıkılan Osmanlı İmparatorluğu ve Filistin Devlet Başkanı'yla arka plan görüntüsü, Muhteşem bir zekâ. Tabii ki Sayın Cumhurbaşkanımızın zekâsı. 600 yıllık İmparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi' diye yazdı.
Tepki çeken paylaşımlarının ardından 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde yeniden listeye giremeyen Tülay Babuşçu, Aradan 2 yıl geçtikten sonra paylaşımlarıyla bir kez daha gündeme geldi. Babuşçu, geçen 10 Kasım'da Facebook hesabından, Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü nedeniyle, Atatürk ve Anıtkabir resminin bulunduğu, üzerinde, 'Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Atatürk. Her 10 Kasım'da yeniden doğar' mesajını yayınladı, Babuşçu, üzerinde Atatürk resmi ve '29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun' yazılı mesajı ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda takipçileriyle paylaştı. Babuşçu, bu paylaşımlarıyla da gündem oldu.
Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığı ile tanınan Kadir Mısıroğlu, Kurtuluş Savaşı ile ilgili "Keşke Yunan galip gelseydi" demişti. Mısıroğlu, 24 Haziran 2018 seçimlerinde bir televizyon kanalında, sokak röportajına katılan vatandaşların, AKP’ye yol ve köprü yaptığı için oy verdiklerini söylemeleri için “Demiyor ki dindar olduğu için rey verdim. Şeriat gelsin de isterse Türkiye batsın ben razıyım” diye konuşmuştu. Vefat ettiğinde ise Mısıroğlu'nun tabutuna Türk bayrağı sarıldı.
Bu ifadeleri çekinmeden söyleyenler sahip olduklarının Cumhuriyet sayesinde olduğunu acaba bilmiyorlar mı? Yoksa biliyorlar da bu seferde kaybetmemek için mi böyle konuşuyorlar? Diye bir başka soru insanın aklına geliyor.
Millet olarak 29 Ekim 2022 Cumhuriyetimizin 99. Yılını, 29 Ekim 2023 te ise 100. Yılını kutlayacağız.
Cumhuriyet rejimi demek,
ATATÜRK DİYOR Kİ!
Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. (1933 (Afetinan, Atatürk Hakkında B. H., S. 251)
Cumhuriyet düşünce serbestliği taraftarıdır. Samimî ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz. Her kanaat bizce muhteremdir. Yalnız muarızlarımızın insaflı olması lâzımdır. (1923 (Atatürk'ün S.D. III, S. 71)
Türk milletinin tabiat ve âdetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir. (1924-Atatürk'ün S.D. III, S. 74)
Cumhuriyet ahlâki fazilete dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir. (1925- Atatürk'ün S.D. II, S.231)
Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur. 1936 (Atatürk'ün S.D. I, S. 372)
Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız. 1923 (Atatürk'ün S.D. III, S. 71)
Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır. 29 Ekim 1923 (Nutuk II, S. 814-15)
Cengiz Ceylan
Eğitimci Yazar