Temmuz ayı geldiğinde tüm çalışanların gözü Cumhurbaşkanının açıklayacağı zam oranlarındaydı. Seçim öncesi en düşük memur maaşının 22.000 TL'ye yükseltileceği ve bu zammın emekleri de yansıtıldığı sözü verilmesine rağmen, en düşük memur maaşı yapılan 8,000 TL seyyanen zamla 22.000 TL'ye çıkarıldı. Kök maaşa da enflasyon oranı kadar zam yapıldı. Memur emeklilerine ise seyyanen zamdan yararlandırılmadı.
Asgari ücret ise; 8.506 liradan %34 zamla 11.432 TL'ye yükseltildi. Emekliler de en az %34 zam yapılacak beklentisi oluşmasına rağmen ne yazık ki emeklerin hevesleri kursağında kaldı. TBMM'de yapılan memur ve emekli zamları ile ilgili görüşmede muhalefetin tüm ısrarlarına ve verilen değişiklik önergelerine rağmen Cumhur ittifakının oylarıyla emeklilere %25'ten fazla zam yapılmadı. En düşük emekli maaşı ise 7500 TL’de kaldı. Memur emeklileri bu zammın farklarını 28 Temmuz'dan sonra, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ise 18 Temmuz'da başlayan ödeme günlerine göre zamlı emekli maaşlarını aldılar.
Tüm emekliler zamlı maaşlarını alalı daha 15 gün olmadan, verilen zamlar eriyip gitti. Temmuz ayında memur, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri arasında ayrım yapılmaksızın %25 oranında zam yapılmıştı. TÜİK’in altı aylık enflasyon verilerine göre SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 19,77 oranında, memur emeklileri ise 17,55 oranında enflasyon farkı alacaklardı. Cumhurbaşkanı tarafından SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine % 5,2, memur emeklilerine ise % 7,45 oranında verilen refah payıyla bu oran % 25 ‘ e yükseltilmişti.
Kısacası emeklilere geri yönelik enflasyonla ceplerinden alınanlar %19,77 ve %17,55 oranındaki gelir kayıpları iade edildikten sonra Cumhurbaşkanı tarafından SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine verilen % 5,23 refah payı ile memur emeklilerine % 7,45 oranında refah payı verilişinden hemen sonra, değim yerinde ise hükümet verdiğini geri almak için vatandaşın üzerine adeta sağanak şekilde zam yağmuru yağdırdı.
Bu zamlar sonrası yine TÜİK tarafından Temmuz ayında TÜFE’nin 9.49 olduğu açıklandı. Açıklanan enflasyon rakamları gösterdi ki hükümet emekliye verdiğini 15 gün sonra fazlasıyla geri almış oldu. Ortada zam mam kalmadı. Uçuuuup gitti.
Memur emeklisine % 7,45 oranında refah payı vermişti. O refahın tamamını aldığı yetmezmiş gibi %2,04 oranında da fazladan memur emeklisinden geri aldı. Aynı durum SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinde oldu. Bu emeklilere de verdiği % 5.23 oranında refah payını geri aldığı gibi, üstüne üstlük % 4,26 oranında fazla bir para ceplerinden alınmış oldu.
Sözün özü; Mayıs seçimlerinde “Atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti.” Emekliler 2024 Ocak ayına kadar her ay enflasyon canavarının gövdesi altında inim inim inlemeye devam edecekler. Her ne kadar yetkiler “Emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz.” Deseler de.
Cengiz Ceylan
Eğitimci Yazar