Özel okul mu, Devlet okulu mu?
"İktidarın aynı olmasına rağmen her Milli Eğitim Bakanı değişikliğinde her şey yeniden sil baştan olan eğitim sistemimizde kafaları karışan velilerin en çok cevap aradıkları soruların başında durmadan değişen bu eğitim sistemleri karşısında acaba devlet okulları mı? Özel okullar mı? Daha iyi eğitim veriyor. Çocuğumu kayıt ya da nakil yaptıracağım okul, özel okul mu, devlet okulu mu olsun?"
Yaz tatilinin gelmesiyle farklı yazlık yerlerine, doğup büyüdüğü köylerine akın eden veliler bugünlerde evlerine dönmeye başladılar. Artık tek düşünceleri çocuklarının okulu. Bu sebeple öğrenci velileri tarafından en çok merak edilen konu okulların ne zaman açılacağı, Çocuğumu iyi bir eğitim alması için hangi okula versem. Devlet okuluna mı? Özel okula mı kayıt ettirsem.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan 2022-2023 eğitim öğretim yılı çalışma takvimiyle ilgili genelge, illere gönderildi ve okulların açılacağı tarih belli oldu.
Buna göre, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında; Öğretmenlerin Mesleki Çalışmaları, devlet okullarında 01 Eylül 2022 Perşembe günü başlayacak. Özel okullarda ise 22 Ağustos 2022 tarihi itibariyle iş başı yapıldı. Resmi-Özel tüm okullarda resmi olarak2022-2023 Eğitim ve öğretim yılı birinci dönemi, 12 Eylül 2022 Pazartesi günü başlayacak ve 20 Ocak 2023 Cuma günü sona erecektir. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitimi ile ilkokul 1 inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 05 Eylül - 09 Eylül 2022 tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleştirilecektir. Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5 inci sınıfları, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9 uncu sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilere yönelik okul hakkında bilgilendirme, akademik ve mesleki gelişimlerini destekleme, yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmaları yapılacaktır.
2022-2023 Eğitim Öğretim yılının başlama tarihi yaklaştıkça çocuğu ilk defa Ortaokula, Liseye başlayacak veliler ile özellikle anasınıfına ve 1.sınıfa gidecek velilerde telaş çoktan başlamış durumda. Bu telaşın sebebi gayet açık, acaba çocuğumu hangi okula kayıt yaptırsam.
Eskiden olduğu gibi artık 1.sınıf kaydını veliler okula giderek yapmıyor, e-okul sistemi ve mernis sistemi üzerinden okul çağına gelmiş çocukların adres bilgisine göre ikamet adresine en yakın ilkokula kaydını gerçekleştiriyor. Veliler çocuğunun hangi okula kayıt olduğunu çevre okullarda asılacak olan listelerden veya e-okul.meb.gov.tr üzerinden T.C. Kimlik No ile öğrenebilirler. Ortaokula gidecek öğrencilerde yine ikametine göre kayıt olacaklar. Liselerdede bilindiği gibi LGS sonuçlarına göre kayıt yapıldı. Ancak Özel okullarda ikamet sorunu yok. Veli istediği Özel okula öğrencisini kayıt edebilir.
Özel okul mu, devlet okulu mu?
İktidarın aynı olmasına rağmen her Milli Eğitim Bakanı değişikliğinde her şey yeniden sil baştan olan eğitim sistemimizde kafaları karışan velilerin en çok cevap aradıkları soruların başında durmadan değişen bu eğitim sistemleri karşısında acaba devlet okulları mı? Özel okullar mı? Daha iyi eğitim veriyor. Çocuğumu kayıt ya da nakil yaptıracağım okul, özel okul mu, devlet okulu mu olsun?
Doğal olarak her anne-baba, çocuğunun en iyi şekilde eğitim almasını ister. Son yıllarda çocuklarına daha iyi bir eğitim imkânı sağlama adına ebeveynlerde çok ciddi bir istek görülmektedir. Bunun sonucu olarakta ebeveynler daha kaliteli eğitim sunan okul arayışına yönelmişlerdir.
Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı 2020-2021 yılı istatistiklerine göre (2021-2022 MEB eğitim-öğretim istatistikleri henüz açıklanmadı); 2020-2021 eğitim öğretim döneminde örgün eğitimdeki öğrenci sayısı 18 milyon 085 bin 943 olurken, bu öğrencilerin 15 milyon 194 bin 574’ü resmi okullarda, 1 milyon 310 bin 605’i özel okullarda, 1 milyon 580 bin 764’ü açık öğretimde eğitim görüyor.
Özel okullardaki öğrenci oranı yüzde 7,9
Özel öğretim kurumlarındaki öğrencilerin toplam örgün eğitim içindeki oranı yüzde 7,9 olarak kayıtlara geçti. Bu oran okul öncesi eğitim için yüzde 15,8, ilkokul için yüzde 5,1, ortaokul için yüzde 6,1, ortaöğretim için de yüzde 11 olarak gerçekleşti.
Millî Eğitim Bakanlığı ise günümüzde Türkiye genelinde özel okullarda okuyan ve %7,9 civarında olan öğrenci sayısını "2015-2019 stratejik plan dönemi sonuna kadar yüzde 12´ye çıkarmayı hedeflemiştir. Aradan geçen yedi yıla rağmen hedefini bir puan dahi arttıramayan MEB ve Özel okullar için yaşadığımız derin kriz nedeniyle 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı çok çetin geçeceğe benziyor.
Şunu önemle ve öncelikle söylemek isterim ki;“Özel okul mu, devlet okulu mu ?” sorunun kesinlikle tek bir cevabı yok. Çünkü her devlet okulu kötü olmadığı gibi, her özel okul da iyi değil. Günümüzde özel okullar kadar donanımlı devlet okullarının sayısının az olmadığı kanaatindeyim.
Yine öğrenci kayıt ücretlerinin çok yüksek olduğu özel okulların daha iyi eğitim verildiği, ya da kayıt ücreti düşük olan özel okullarda eğitim kalitesinin de düşük olduğu anlamları çıkarılmamalı.
Diğer yandan büyük bir marka olmuş, ismi herkes tarafından bilinen bir özel okulun eğitim kalitesinin şubeden şubeye göre değişebildiğinin, bunun yanında adı sanı pek duyulmamış fakat eğitim kalitesi gerçekten iyi düzeyde olan özel okullarının sayısı da az olmadığının öncelikle bilinmesi gerekir.
Belki burada özel okulların, devlet okullarına göre birçoğunda yabancı dil eğitiminin iyi olması, sosyal, kültürel, sanat ve spor aktivitelere daha fazla yer verilmesi, rehberlik birimlerinin daha iyi çalışabiliyor olması, Öğretmenlerin etütler ve hazırlanan programlar ile öğrenci takibini daha sıkı yapıyor olabilmesi, Teknolojik donanım olarak özel okulların devlet okullarına nazaran bir hayli iyi olması, Özellikle çalışan anneler için özel okulların tam gün eğitim vermesi, Sınıf mevcutlarının daha az olması, Yemekhanelerinin olması ve öğrencilerin daha hijyenik ortamlarda beslenmesi, Her gün birçok olumsuz olayların yaşandığı ve uyuşturucu tacirlerinin okul civarlarında cirit attığı günümüzde özel okullarda güvenlik elemanlarının bulunması, öğrenim kalitesini arttıran önemli bir faktör, önemli bir avantaj olarak görülebilir.
Ama burada iş yine veliye düşüyor. Özel okul mu, devlet okulu mu? Sorusuna kendisi cevap verecek. Özel okulu düşünen velilerin çok iyi bir araştırma yapmaları gerekiyor. Sadece ‘tabelaya’ bakarak ya da benim çocuğumda özel okula gidiyor havasında kalarak karar vermemesi gerektiğini iyi bilmelidir. Gönül isterki Bütün çocuklarımız özel okullardaki fiziki ortama kavuşturulmuş, her türlü eğitim araç ve gereçleriyle donatılmış devlet okullarında Anayasımızda açıklandığı gibi zorunlu ve parasız olarak eğitim alsınlar. Tüm öğrencilerimize sürekli başarılar diliyorum.
Cengiz CEYLAN
Eğitimci-Yazar