Türkiye’de yerel seçimler ülke gündemine bağlı olarak genel seçim atmosferine bağlı olarak şekil almaktadır. Bununla birlikte özellikle bazı şehirlerdeki seçimlerin sonuçları da ülkenin genel siyaseti üzerinde etkili olmaktadır.
Bu şehirlerin başında da İstanbul gelmektedir.Bunu Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'da çok iyi bilmektedir. Türkiye’nin en kalabalık şehrinde gerçekleştirilen seçimler diğer bazı dinamiklerin de etkisiyle şehri yönetecek kişiyi önemli kılmaktadır.
AK Parti belediyeciliğini doğru okuyabilmek için 1994 İstanbul seçimlerini iyi analiz etmek gerekir. Siyasal İslamcıların yükselişi 1994'den sonra gerçekleşmektedir. Seçimlerdeki o dönem ki hileli olayları hiç konuşmaya gerek yok benim yapacağım analiz daha önemli ve kritik seçimlerde anketler bile birbirine çok yakın olduğu halde SHP , CHP , DSP gibi aynı düşünceden çıkmış partilerin o dönemde neden uzlaşamadığıdır. Çünkü o yıllarda yapılan kişisel egolar şahsi ihtiraslar sebebiyle Türkiye'de siyasetin haritası ciddi derecede değişmiştir.
Bugün toplumdan çok ciddi derecede CHP üzerinde beklentisi ve bir değişim isteği söz konusu yalnız CHP'de böyle bir değişim için kabuk değişimi için planlı bir siyaset modeli yok zira, yakın çevremizdeki ilçeler hatta İstanbul'da buna dahil CHP'nin kongrelerinde ciddi sıkıntılar hizipleşmelerin olduğu görülmektedir.
1994'de yapılan hatanın bir benzeri ne yazık ki yapılmak üzere Tüm Türkiye genelinde böyle bir hatayı kaldıracak durumda değiliz.
Ülkenin acilen Sosyal Demokrat anlayışta yerel yönetimlere ihtiyacı vardır. Hiperenflasyonun yükselmesi yoksuluğun ciddi sorun hale gelmesi artık insanlarımızın geçinememesi yerelde İktidarı değiştirir mi ? değişitirir diyenlerin düşüncelerine saygı duyarım ama geçen seçimde bir değişim olmadı.
Peki neden bir değişim olmadı seçim çok az bir oranlada olsa neden kaybedildi. Şimdi muhalefet bloğunun kendilerini neden kazandıramadıkları birbirlerini suçlamak yerine uzlaşı siyasetiyle acilen birleşmeleri gerekmektedir. Yoksa kötü günleri daha kötü günler izleyecek gibi dövizin 35 - 40 bantlarına tırmanması hiç hayal bile olmaz ?
O dönemin siyasi atmosferini hatırlatmak istedim, çünkü önümüzdeki siyasi atmosferin aynı şekilde geçeceği düşüncesindeyim, 6 lı masa ittifakı tekrar uzlaşı sağlayayabilecek mi ? Memleket Partisi ve Zafer Partisiyle uzlaşı sağlana bilecek mi ? Seçimde hepsi kendi adayları ile mi yola devam edecek ? 1994 'deki seçim atmosferine yakın bir seçim atmosferi ile karşılacağımız bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Böyle bir siyasi atmosfede muhalefet tekrar bir araya gelip ortak uzalaşı ile adayları belirlemelidir . Ne eksik ne de fazla aksi taktirde seçimlerde kısır bir muhalafetle karşılacağımız gerçektir. Çünkü birbiriyle münakaşa içerisinde olan kaybeden yine muhalafet olacaktır.