Mübarek Ramazan ayındayız, ne kadar iyilik yaparsak o kadar güzel olacağını düşünüyorum. Bunun için bugün de iyilik yapmanın bilimsel faydalarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Çoğu tıbbi antidepresanlar gibi iyilik serotonin üretimini arttırır. Serotonin yaraları iyileştirir sakinleştirir ve mutlu eder. Asıl vurucu olan iyilik, iyiliği yapan ve iyilik yapılan kişide, buna tanık olan herkeste serotonini arttırır. Bütün iyilik eylemleri üç ayrı boyutta yayılır. Serotonin gezindiğinde daha fazla endorfin üretilir. Endorfin beynin doğal ağrı kesicisidir. Endorfinler morfinlerden üç kat daha etkilidir ve morfin seni hapse gönderebilir. Eğer bunlar hala yeterli değilse iyilik yapmak sisteminizde oksitosin üretimini sağlar. Oksitosin sosyal bağları kuvvetlendirir, anında rahatlama etkisi yaratır, güven ve cömertliği arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cinsel gücü arttırır.
İyiliksever olmak güzel bir şey desek şaka yapmış olmayız. Üstelik merhametli insanlar iki kat yaşlanmayı yavaşlatan maddeye ve yüzde 23 daha az stres hormonu olan kortizola sahiplerdir. Birçok yararıyla her iyilik hareketi sağlıklıdır. Bu bir bilimsel gerçektir.
İYİLİK İNSANI İYİLEŞTİRİYOR!
Bir başka alıntıda ise şu ifadeler yer alıyor: İyilik kavramı; mutluluk gibi duygular, hisler ya da empati gibi düşüncelerden fazlasıdır. İçinde duygu ve düşünce kadar eylem ve hareket barındırır. Amelia -orijinal ismi ile Le Fabuleux Destin d’Amelia Poulain- izleyenlerin içini ısıtan, tekrar tekrar izleme arzusu yaratan ve iyilik yapma isteğimizi bize yeniden hatırlatan bir filmdir. Filmin ana karakteri Amelia duygusal açıdan ilgisiz ve sevgisiz bir ailede büyümüştür. Yirmili yaşlarının başında ailesinin yanından ayrılarak, kendisine küçük oyunlarla ve hayal gücü ile çevrili yalnız bir hayat kurmuştur. Bir gün evindeki gevşemiş bir banyo fayansının arkasında bir çocuğun yıllar önce saklamış olduğunu gördüğümüz bir metal kutu bulur ve sahibini aramaya karar verir. Çeşitli maceralar sonrasında nihayetinde kutuyu yaşlanmış olan sahibine iletir. Sonrasında bu kutunun, sahibini üzerinde yarattığı mutluluğa şahit olunca diğer insanların da hayatında güzel şeyler yapmaya karar verir. Filmin ilerleyen sahnelerinde hayatı boyunca yalnız hisseden Amelia’nın elinde pek bir olanak olmasa dahi, başkalarının mutluluğu için küçük iyilikler yaparken kendi mutluluğunu da elde edebileceğini öğrenmesine izleyiciler olarak şahit oluruz.
Oldukça öznel bir kavram olan iyiliği tanımlamak hiç de kolay değildir. Sözlük tanımına bakıldığında “karşılık beklenilmeden yapılan yardım” ifadesi karşımıza çıkmaktadır. Sözcüğün kendisi, insanlığın tarihi kadar eski olmakla beraber empati, dayanışma, nezâket ve daha pek çok kavramı kapsamaktadır. İyilik kavramı; mutluluk gibi duygular, hisler ya da empati gibi düşüncelerden fazlasıdır. İçinde duygu ve düşünce kadar eylem ve hareket barındırır. Diğer kavramlardan onu ayıran ve bizi diğerlerine göre daha çok insan eden yanı da belki budur. İyilik eylem halinde sevgidir!