Mustafa Arslan
Köşe Yazarı
Mustafa Arslan
 

TARHAN’IN DİLOVASI İLE İLGİLİ İDDİALARI

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Dilovası’nda bir süredir unutulan kimyasal tankerlerle ilgili yeni iddialar ortaya attı. Tarhan, Altıntel Limanına ait tesiste kapasite artırımına gidilmesi amacıyla petrol ve petrol türevi sıvı kimyasal madde depolama alanlarının genişletilmesi için yapılan başvuruya dair soru önergesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığına sundu. Tarhan ayrıca, Dilovası Adatepe Bölgesi’nin devlet ormanı olarak koruma altında olmasına rağmen 1985 yılında 49 yıllığına bir şirkete kiralandığını ve bu alanda kimyasal depolama tesisleri ile İzmit Körfezi’ne liman inşa edildiğini hatırlatarak, 2008 yılında tesisleri ve limanı devralan şirketin daha önce de kapasite artışına gitmek için başvurduğuna dikkat çekti. Aslında bölge için de çok büyük tehdit oluşturan tanklarla ilgili Tarhan, Bakanlığa şu soruları iletti: Dilovası’nda bulunan Altıntel Limanının önceki kapasite artırımı talebine dair yargı süreci sonlanmamışken, yeniden ve daha büyük bir kapasite artışına gidilmesi yönündeki ÇED raporu süreci hangi aşamadadır? ÇED sürecine kimler davet edilmiş ve bölgeden kaç STK’nın, kamu kurum ve kuruluş temsilcisinin görüşü alınmıştır? ÇED sürecinin ne zaman tamamlanması planlanmaktadır? Söz konusu kapasite artışı için öngörülen 720 milyon TL için kamu bankalarından kredi temin edilecek midir? Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin elleçlendiği ve depolandığı limanlarda 1989 yılında Kocaeli Sanayi Odası ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen APELL projesi ile kurulan Kocaeli Valiliği, Sanayi Odası ve limanların bağlantısında mevcut durum nedir? APELL Projesi kapsamında kurulan kapalı çevrim telsiz sistemi ile olası yangın, paklama ve sızıntıda hızlı müdahale ve en az can kaybı yaşanması için yapılan çalışmaların güncellenmesi ve sistem yenilenmesinin yapılması yönünde çalışma planlanmakta mıdır? Büyük Kazaların Önlenmesi Direktifi - Seveso Direktifine kapsamında çıkartılan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik ile ilgili yönetmeliklere göre Altıntel Limanı tarafından kazaların önlenmesi, olası bir kazada etkilerinin azaltılması ile ilgili dahili plan yapılmış mıdır? Bu plan Bakanlığınıza ve ilgili İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulmuş mudur? Bu sorular Tahsin Tarhan tarafından bakanlığa soruldu ve cevap bekleniyor. Sıradan bir vatandaş kacak kömürlük yapsa zabıta başına binerken, bu kadar soru işaretinin olduğu bir yerde Altıntel firması hala daha dev kimyasal tanklar yapabiliyorsa söyleyecek çok şeyimiz yok…Ama adalet bir gün herkese lazım olacak….
Ekleme Tarihi: 08 Şubat 2022 - Salı

TARHAN’IN DİLOVASI İLE İLGİLİ İDDİALARI

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Dilovası’nda bir süredir unutulan kimyasal tankerlerle ilgili yeni iddialar ortaya attı. Tarhan, Altıntel Limanına ait tesiste kapasite artırımına gidilmesi amacıyla petrol ve petrol türevi sıvı kimyasal madde depolama alanlarının genişletilmesi için yapılan başvuruya dair soru önergesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığına sundu.

Tarhan ayrıca, Dilovası Adatepe Bölgesi’nin devlet ormanı olarak koruma altında olmasına rağmen 1985 yılında 49 yıllığına bir şirkete kiralandığını ve bu alanda kimyasal depolama tesisleri ile İzmit Körfezi’ne liman inşa edildiğini hatırlatarak, 2008 yılında tesisleri ve limanı devralan şirketin daha önce de kapasite artışına gitmek için başvurduğuna dikkat çekti. Aslında bölge için de çok büyük tehdit oluşturan tanklarla ilgili Tarhan, Bakanlığa şu soruları iletti:

Dilovası’nda bulunan Altıntel Limanının önceki kapasite artırımı talebine dair yargı süreci sonlanmamışken, yeniden ve daha büyük bir kapasite artışına gidilmesi yönündeki ÇED raporu süreci hangi aşamadadır?

ÇED sürecine kimler davet edilmiş ve bölgeden kaç STK’nın, kamu kurum ve kuruluş temsilcisinin görüşü alınmıştır?

ÇED sürecinin ne zaman tamamlanması planlanmaktadır?

Söz konusu kapasite artışı için öngörülen 720 milyon TL için kamu bankalarından kredi temin edilecek midir?

Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin elleçlendiği ve depolandığı limanlarda 1989 yılında Kocaeli Sanayi Odası ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen APELL projesi ile kurulan Kocaeli Valiliği, Sanayi Odası ve limanların bağlantısında mevcut durum nedir?

APELL Projesi kapsamında kurulan kapalı çevrim telsiz sistemi ile olası yangın, paklama ve sızıntıda hızlı müdahale ve en az can kaybı yaşanması için yapılan çalışmaların güncellenmesi ve sistem yenilenmesinin yapılması yönünde çalışma planlanmakta mıdır?

Büyük Kazaların Önlenmesi Direktifi - Seveso Direktifine kapsamında çıkartılan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik ile ilgili yönetmeliklere göre Altıntel Limanı tarafından kazaların önlenmesi, olası bir kazada etkilerinin azaltılması ile ilgili dahili plan yapılmış mıdır? Bu plan Bakanlığınıza ve ilgili İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulmuş mudur?

Bu sorular Tahsin Tarhan tarafından bakanlığa soruldu ve cevap bekleniyor. Sıradan bir vatandaş kacak kömürlük yapsa zabıta başına binerken, bu kadar soru işaretinin olduğu bir yerde Altıntel firması hala daha dev kimyasal tanklar yapabiliyorsa söyleyecek çok şeyimiz yok…Ama adalet bir gün herkese lazım olacak….

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.