POLİSAN
YYH 30 MART
Sevgi Töngel
Köşe Yazarı
Sevgi Töngel
 

Çocukluğumuzdaki Bayramlar Burada!

Unutulan kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bayram mendilleri hazırlandı. Değişen ya da ortadan kalkan pek çok gelenek gibi, büyükler tarafından bayramlaşmaya gelen çocuklara mendil verme geleneği de unutulmaya yüz tuttu. Türk insanına bu geleneği tekrar hatırlatmayı amaçladık. Hepimizin çocukluk bayram hatıralarında, bayram harçlığı veren kişilerin özel ve aklımızdan çıkmayan kalıcı bir yeri vardır. Eski bayramların son dönemlerine yetişenler bilir; Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde çocuklara bayram harçlığı vermenin bir adabı ve usulü vardı. Özellikle aileden ve akrabalardan büyükleri ile bayramlaşmaya gelen küçük çocuklara harçlık açıktan verilmezdi. Para ve şekerlemeler bir mendilin içine bohça yapılır, öyle hediye edilirdi. Yani kimseye göstermeden, karşıdakini incitmeden verilirdi. Mendil ise kutsal bir emanet gibi erkek çocukların ceplerine, kız çocukların ise özenle çantalarına yerleştirilirdi. Ancak günümüzde bu geleneği yaşatanların sayısı yok denecek kadar az ya da hiç kalmadı. Biz, bu proje ile gelenek ve göreneklerine sahip çıkan, yaşayan ve yaşatan nesiller yetiştirmeyi amaçlıyoruz.        
Ekleme Tarihi: 02 Nisan 2025 - Çarşamba

Çocukluğumuzdaki Bayramlar Burada!

Unutulan kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bayram mendilleri hazırlandı. Değişen ya da ortadan kalkan pek çok gelenek gibi, büyükler tarafından bayramlaşmaya gelen çocuklara mendil verme geleneği de unutulmaya yüz tuttu. Türk insanına bu geleneği tekrar hatırlatmayı amaçladık.

Hepimizin çocukluk bayram hatıralarında, bayram harçlığı veren kişilerin özel ve aklımızdan çıkmayan kalıcı bir yeri vardır. Eski bayramların son dönemlerine yetişenler bilir; Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde çocuklara bayram harçlığı vermenin bir adabı ve usulü vardı. Özellikle aileden ve akrabalardan büyükleri ile bayramlaşmaya gelen küçük çocuklara harçlık açıktan verilmezdi. Para ve şekerlemeler bir mendilin içine bohça yapılır, öyle hediye edilirdi. Yani kimseye göstermeden, karşıdakini incitmeden verilirdi.

Mendil ise kutsal bir emanet gibi erkek çocukların ceplerine, kız çocukların ise özenle çantalarına yerleştirilirdi. Ancak günümüzde bu geleneği yaşatanların sayısı yok denecek kadar az ya da hiç kalmadı.

Biz, bu proje ile gelenek ve göreneklerine sahip çıkan, yaşayan ve yaşatan nesiller yetiştirmeyi amaçlıyoruz.

 
 
 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Rewsan
(02.04.2025 11:01 - #72664)
Bize ,bu geleneklerimizi tekrardan yaşattığın için sana çok teşekkür ediyoruz.ve verdiğin bu emeklerden dolayı da teşekkür ederiz.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.