Neyzen Tevfik soğuk bir kış günü aç sefil ortada kalır.
Sığınır bir camınin şadırvanına ve bekler kı birisi onu görsün ve yardım etsin.
Fakat hava soğuk gelen giden yok.
Çaresiz kalkar yerinden ve perperişan ,kalacağı yere doğru yürümeye başlar.
O dönemin en varlıklı ailelerinden birinin gencecik oğlu askerden yeni gelmiştir ve o'nu görür halini anlar.
Genç adam o günün en büyük parasını cebinden çikartır, takdim edecektir ama bir sorun vardır. Karşısındaki koskoca Neyzen Tevfik'tir.
Allah'in bir deli ve veli kulu...!
Koca Neyzenin saği solu belli olmaz ki,bir bakarsın devlet başkanlarına kafa tutar bir bakarsın zamanın en zengin adamlarını yerin dibine sokar.
Delikanlı parayı buruşturup Neyzenin ayaklarının dibine hafifçe atar...Sonra omuzuna dokunup,
_"Efendim.paranızı düşürmüşsünuz" der.
Neyzen gözleri zaten hasta,zar zor açıyor göz kapaklarını ve çoçuğa bakıyor.Anlıyor tabii kı inceliği,zerafeti;
_ "Ah be çoçuk ah be evladım...O düşen sızin pırlanta kalbinizdir ." der.
Nezaket, insanlık ne güzel şey...
Demek ki almanında vermeninde bir adabı varmış. Almanın değil vermenin zenginlik olduğunu bilenlere selam olsun.
Nezaket, bir davranış tarzından öte,bir düşünce biçimi ve hayati algılayış şeklidir.
Nezaket neyi nasıl söyleyeceğimiz nasıl davrandığımız çatalı bıçağı nasıl kullandığımız ya da oturup kalkarken nasıl bir göruntü verdiğimizden daha derin bir konudur.
Nezaket hayatın her alanında selamlaşmadan özür dilemeye teşekkür etmekten itiraz etmeye, ,eleştirmeye kalacağı kadar her ayrıntıda kendini belli eden bir bakış açısı bir hayat anlayışıdır
Keşke bizim ülkemizde de okullarda çocuklarimiza,nezaket dersleri verebilseydik.Nezaketin en başta karşıdinkine saygılı olmak,onunda çıkarını korumak,zarif ve ince düsunceli davranmak oldugunu ögretebilseydik.
Okulun görevlerinden birinin değerleri öğretretmek ögrencileri belirlenen kurallar dogrultusunda disiplne etmek onların ağlaki gelişimine katkıda bulunmak ve karakterlerini olumlu yonde geliştirmektir.
Sevgi saygı ,dostluk, paylaşmak vatanseverlik,sorumluluk sahibi olmak, özdenetim ,görgü nezaket gibi bircok değerin içerisinde olmalıdır.
Kibar insanlar , kendi değerlerine olduğu gibi çevresindekilerin değerlerinede saygılıdır. Adil, dürüst,arkadaş canlısı, saygılı, sevgi dolu, empati yapabilen,sorumluluk sahibi ,vatanını seven ve yardımsever bireyler kibar davranıslarıyla bulunduğunu ortamı hem ülkesine hemde dunyayı güzellleştirirler.
Kaynak
Yazar Dr.Faruk Öndağ