Sanat severler için güzel ve önemli bir gün bugün. Tüm ressamlarımızın günü kutlu olsun. Öyle birinden bahsedeceğim ki doğuştan görme engelli olan Türk Ressam Eşref Armağan. Evet yanlış okumadınız. Hiç görmeden gerçeğe bire bir yakın resim yapabilen muhteşem yetenek olan Eşref Armağan’ın Harvard Üniversitesi nöroloji bilim dalından profesörler beynini incelemiş ve dokunduğu nesnenin beynindeki görülen cisimlerin algılandığı bölümün harekete geçtiğini gözlemlemişlerdir.
Hadi o zaman biraz empati yapmaya çalışalım. Hayal gücümüz ne kadar aktif veya ne kadar resmedebiliyoruz ona bakalım… Şimdi belki de hiç duymadığınız, görmediğiniz bir meyveden bahsedeceğim. Rambutan meyvesi. Size desem ki deniz kestanesine benziyor, tropik bir meyve, dışı çilek renginde, pembe, sarı, kırmızı tonlarına sahip. Bunu bire bir gözünüzde canlandırır mısınız? Hatta bunu çizebilir misiniz desem? Belki de hayır diyeceksiniz, hem de hiç denemeden…
Eşref Armağan; dünyayı parmakları ile tanıyor, algılıyor. Yani resmen gözleri parmaklarının ucunda… Resim çizmeye başladığında da babasının resim boyalarını sıraya koyması ve betimlemesi ile resimlerini sanki gören gözlerle çizmiş kadar gerçekçi. Peki bizim gözlerimiz görmese bunu dener miydik? Çocuklarımıza hadi şelale resmi çiz der miydik? Balık çiz der miydik? Zaten görmüyor, en azından günlük işlerini yapsa yeterli mi derdik? Demem o ki çevrenizdeki çocuklara asla ‘’YAPAMAZSIN’’ demeyin. Güvenin, cesaretlendirin. Yapabilmesi için destek olun. Bu ünlü ressamın belki de çok özel bir ressam olması o zamanlarda babasının da verdiği destek ile ilgilidir.
Çocukların hayatlarını duyuşsal olarak zenginleştirin. Görme, duyma, işitme, hissetme, koklama gibi bir çok alanda çeşitlilik katın. Çocukları küçük yaşta sanata ne kadar yönlendirirseniz o denli özgüvenli, başarılı, potansiyellerini farkına varan, etkili iletişim kuran, benlik algıları olumlu, hayal güçleri yüksek bireyler oluyorlar.
M. Kemal Atatürk’ün sözü ile yazımı sonlandırmak istiyorum. ‘’Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.’’
Simge Çelik Korkmaz