Simge Çelik Korkmaz
Köşe Yazarı
Simge Çelik Korkmaz
 

ÖFKE

  Öfke çocuklarda çok sık yaşanan bir heyecan türüdür ve bunu bebekliğinde öğrenir. İhtiyaçları yerinde karşılanmadığı zaman engellendiği zaman kızar, sinirlenir ve ağlar. Bunlar ilk öfke belirtileridir. Bebek öfkelenip, kızıp ağladığı zaman ihtiyaçlarının kısa sürede yerine geldiğini, karşısındakilerin dikkatini çektiğini öğrenir ve bunu yapmaya devam eder. Öfkelenerek varlıklarını kabul ettirmeye çalışırlar. ÖFKENİN NEDENLERİ Öfkenin ilk nedeni; engellenmedir. Süt çocuğunun isteklerinin, hareketlerinin engellenmesiyle başlayan durum daha sonra tuvalet eğitiminde baskıcı tutum uygulamak ile devam ediyor ve öfke ortaya çıkıyor. Oynadığı oyuncağı elinden almak, odada yalnız bırakmak, çıkarmak istemediği kıyafetini çıkarmak veya zorla giydirmek, burnunu silmek, arkadaşlarıyla tartışmak, eleştirilmek, haksızlığa uğramak vb. başlıca öfke kaynaklarıdır. Ailenin iş birliği içinde olmaması, birinin evet dediğine diğer ebeveynin hayır demesi, cezalandırılma, aileyi cezalandırmak isteme öfkenin nedenleri arasındadır. Huzursuz gece geçirmesi, yorgun, aç olması çocuğun daha kolay öfkelenmesini sağlar. Engelleyici nesne ve durumlar çocukta öfkeye neden olur. Bu durum çok tekrarlanırsa çocuk genelleme yapabilir. Mesela baskıcı tutum sergileyen babaya duyulan öfke ona düşmanca bir tutum geliştirmesine neden olabilir hatta çocuk bunu babasını anımsatan tüm kişilere genelleyebilir. Çocuk Öfkesini Nasıl Belli Eder? İlk çocukluk yıllarında ağlama, nefesini tutma, kusma, başını sert bir zemine vurma, kendini yere atma veya daha ileriki yaşlarda küsme, kendi kendine konuşma şeklini alır. Öfkedeki asıl amaç başkalarını veya kendini cezalandırmaya yöneliktir. Fiziksel zarar verebileceği gibi sözel saldırılarda da bulunabilir. ‘’Kendimden nefret ediyorum’’, ‘’Kendimi öldürmek istiyorum’’, ‘’Hiç birinizi sevmiyorum’’ gibi sözlerde cezalandırma boyutudur. Çocuk Öfkelendiği Zaman Hemen Kontrol Altına Alınmalı Mıdır? Çocuğun öfkesini batırmak, engellemek öfkeyi azaltmaz aksine öfkesini biriktirmesine sebep olur ve ansızın patlama gösterebilir. Öfkelenen çocuğun baskı altına alınması veya eleştirilmesini çocuk benliğine saldırı olarak nitelendirebilir. Suçluluk duygusu geliştirebilir. Öfkenin her zaman bastırılması doğru değildir. Bazı durumlarda öfke, istenmeyen bir davranıştan kurtulma imkanı verir, karşılaştığı engelli aşmasını sağlayabilir. Çocuğun kendi varlığını kabul ettirmesi için belli sınırlar içinde öfke kabul edilebilir. Tüm bunlar öfkesini kontrol altına almaması, denetlememesi demek değildir, çocuk öfkesini belirli sınırlar içerisinde gösterebilir anlamı taşımaktadır. Çocuk öfkesini denetim altına alamazsa saldırgan davranışlar göstermeye başlar. Kişiliğinin bir parçası haline getirmeye başlar. Sosyal uyumsuzluk yaşar ve kabul edilmez, akranları tarafından dışlanan, sorunlu bir çocuk olarak nitelendirilir. Bu durum çocuğun adaptasyonunu bozar. Böyle bir durumda uzman tedavisini gerektirir.  Simge Çelik Korkmaz @_cg_simgecelikkorkmaz
Ekleme Tarihi: 05 Ekim 2024 - Cumartesi

ÖFKE

 

Öfke çocuklarda çok sık yaşanan bir heyecan türüdür ve bunu bebekliğinde öğrenir. İhtiyaçları yerinde karşılanmadığı zaman engellendiği zaman kızar, sinirlenir ve ağlar. Bunlar ilk öfke belirtileridir. Bebek öfkelenip, kızıp ağladığı zaman ihtiyaçlarının kısa sürede yerine geldiğini, karşısındakilerin dikkatini çektiğini öğrenir ve bunu yapmaya devam eder.

Öfkelenerek varlıklarını kabul ettirmeye çalışırlar.

ÖFKENİN NEDENLERİ

Öfkenin ilk nedeni; engellenmedir. Süt çocuğunun isteklerinin, hareketlerinin engellenmesiyle başlayan durum daha sonra tuvalet eğitiminde baskıcı tutum uygulamak ile devam ediyor ve öfke ortaya çıkıyor.

Oynadığı oyuncağı elinden almak, odada yalnız bırakmak, çıkarmak istemediği kıyafetini çıkarmak veya zorla giydirmek, burnunu silmek, arkadaşlarıyla tartışmak, eleştirilmek, haksızlığa uğramak vb. başlıca öfke kaynaklarıdır.

Ailenin iş birliği içinde olmaması, birinin evet dediğine diğer ebeveynin hayır demesi, cezalandırılma, aileyi cezalandırmak isteme öfkenin nedenleri arasındadır.

Huzursuz gece geçirmesi, yorgun, aç olması çocuğun daha kolay öfkelenmesini sağlar.

Engelleyici nesne ve durumlar çocukta öfkeye neden olur. Bu durum çok tekrarlanırsa çocuk genelleme yapabilir. Mesela baskıcı tutum sergileyen babaya duyulan öfke ona düşmanca bir tutum geliştirmesine neden olabilir hatta çocuk bunu babasını anımsatan tüm kişilere genelleyebilir.

Çocuk Öfkesini Nasıl Belli Eder?

İlk çocukluk yıllarında ağlama, nefesini tutma, kusma, başını sert bir zemine vurma, kendini yere atma veya daha ileriki yaşlarda küsme, kendi kendine konuşma şeklini alır.

Öfkedeki asıl amaç başkalarını veya kendini cezalandırmaya yöneliktir. Fiziksel zarar verebileceği gibi sözel saldırılarda da bulunabilir. ‘’Kendimden nefret ediyorum’’, ‘’Kendimi öldürmek istiyorum’’, ‘’Hiç birinizi sevmiyorum’’ gibi sözlerde cezalandırma boyutudur.

Çocuk Öfkelendiği Zaman Hemen Kontrol Altına Alınmalı Mıdır?

Çocuğun öfkesini batırmak, engellemek öfkeyi azaltmaz aksine öfkesini biriktirmesine sebep olur ve ansızın patlama gösterebilir. Öfkelenen çocuğun baskı altına alınması veya eleştirilmesini çocuk benliğine saldırı olarak nitelendirebilir. Suçluluk duygusu geliştirebilir.

Öfkenin her zaman bastırılması doğru değildir. Bazı durumlarda öfke, istenmeyen bir davranıştan kurtulma imkanı verir, karşılaştığı engelli aşmasını sağlayabilir. Çocuğun kendi varlığını kabul ettirmesi için belli sınırlar içinde öfke kabul edilebilir.

Tüm bunlar öfkesini kontrol altına almaması, denetlememesi demek değildir, çocuk öfkesini belirli sınırlar içerisinde gösterebilir anlamı taşımaktadır.

Çocuk öfkesini denetim altına alamazsa saldırgan davranışlar göstermeye başlar. Kişiliğinin bir parçası haline getirmeye başlar. Sosyal uyumsuzluk yaşar ve kabul edilmez, akranları tarafından dışlanan, sorunlu bir çocuk olarak nitelendirilir. Bu durum çocuğun adaptasyonunu bozar.

Böyle bir durumda uzman tedavisini gerektirir. 

Simge Çelik Korkmaz @_cg_simgecelikkorkmaz

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Semos
(05.10.2024 22:52 - #72661)
Ne açıklayıcı ve güzel yazmışsınız. 2 yaşında ki yeğenimin öfke krizleri geldi gözünün önüne ve bizim yaptığımız yanlışlar... Bilgilendirici yazınız için teşekkürler. Kaleminize sagkik ...
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.