2022-2023 eğitim ve öğretim yılı sona erdi. Karne günlerinde çocuklar kadar, hatta çocuklardan daha fazla anneler ve babalar heyecanlanırlar.
Ayrıca aileleri en çok zorlayan ve Hepsinin akıllarındaki soru aynı: "Acaba çocuğum iyi bir karne getirebilecek mi? Sınıfını geçecek mi? Takdir, teşekkür vb. belgeler alacak mı?”
İyi ya da kötü bir karne getiren çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir?
Başarısını ödüllendirelim mi, yoksa normal bir durum gibi mi davranalım?" soruları aileler için son derece kafa karıştırıcı olabiliyor.
Velilerimize şunu hatırlatmak isterim.
Çocuğunuz sınıfını geçtiği, takdir, teşekkür vb. belgeler aldığında ne kadar mutlu oluyorsanız. Ailesi olarak çocuğunuzun başarısızlığında da sorumluluğunuz ve payınız olduğunu da aklınızdan çıkarmayınız.
Özellikle yılsonu karnesi alınacak günde ve sonrasında da velilerin daha sakin ve doğru düşünmelerini isterim.
Peki, karne günü çocuğa nasıl yaklaşılmalı, neler yapılmalı ve nelerden kaçınılmalıdır?
Eğer çocuğunuzun karnesi ile ilgili bir değerlendirmede bulunmak istiyorsanız, (Mutlaka bulunulması gerekir)
Okuldaki başarısızlığın pek çok nedenleri olduğunu akıllardan çıkarmamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda vardır.
Bu nedenleri özet olarak üç ana başlıkta sıralayabiliriz.
Öğrencinin zihinsel, bedensel sorunlarından kaynaklı nedenler,
Aile kaynaklı nedenler,
Akran ve Öğretmen kaynaklı nedenler,
Çocuğunuzun Karnesi Kötü İse…
Karne bir sonuçtur ama asla tek başına bilgi verici değildir. Notlar bazen çocuğun gerçek beceri, ilgi ve gayretini yansıtmayabiliyor.
Çünkü okul başarısı çoğunlukla, gerçek hayatta başarılı olup olmamayı belirleyen bir ölçüt olmuyor.
Bu yüzden kötü karne alan çocuğa yaklaşırken ebeveynlerin bu duruma bir sonuç değil, bir süreç olarak bakmaları gerekiyor.
Çocuğa kötü davranmak, cezalandırmak onu iyice umutsuzluğa sürükleyebiliyor. Aşağılayıcı, benlik gelişimini etkileyici "Senden bir şey olmaz" gibi cümleler sarf etmeyin.
Çocuğunuzun Karnesi İyi İse...
Başarısını ne fazla abartın ne de görmemezlikten gelin.
Başarısını abartmadan onu mutlu ve keyifli yapacak sözler söyleyin.
Başarısını tam aksine görmezden gelmelerden de kaçının.
Başarıyı görmezden gelmek ise çocuğun takdir edilmediği için kendisinin ve yaptıklarının önemli olmadığı duygusuna yol açıp, zayıf bir benlik geliştirmesine neden olabiliyor.
İyi bir karne getirdiği için her istediğine "evet" demeyin!
Abartılı hediyelerden kaçının. Aksi takdirde her zaman her yaptığı için ödüllendirilmeyi bekler ve bu olmayınca da mutsuz olur.
Kendi egonuza yönelik övgülerden kaçının: "İşte benim oğlum/kızım" gibi kendi egonuza yönelik övgülerde bulunmayın.
Şüphesiz her veli çocuğunun başarılı olmasını ister, iyi bir eğitim alarak toplumun kültürlü, saygın ve yararlı bireylerine dönüştürülmesi amacı ile her türlü olanağı seferber etmekte, her türlü çabayı göstermekte ve her türlü özveride bulunmaktadır.
Artık öğrencinizin notlarının yüksek ya da düşük olmasına takılmamak gerek.
Yoğun ve yorucu geçen bir eğitim döneminin ardından uzun ve sıcak günlerle dolu yaz tatili başlıyor. Okullar kapandı, dersler bitti.
Huzurlu bir yaz tatili öğrencileri ve sizleri bekliyor.
Uzun ve yorucu geçen bir yılın ardından hem bedeni hem de ruhu dinlendirebilecek huzurlu bir tatil yapmak herkesin hayalidir.
Çocuklarımızın notları ister iyi olsun, isterse kötü olsun,
Önemli olan kötü karne alan çocuğa abartılı tepki vermemek, iyi karne alan çocuğa da kontrollü davranılması gerektiğinin bilinmesidir.
Karne sonucu ne olursa olsun öncelikle çocuğa sevildiğinin, önemsendiğinin ve yanında olunduğunun hissettirilmesi çok önemlidir. Çocukların tatilini burunlarından getirmemek de önemlidir.
Cengiz Ceylan
Eğitimci Yazar