Milli Eğitim Bakanlığınca 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait çalışma takvimi açıklandı.
Buna göre öğretmenlerin mesleki çalışmaları, yeni eğitim öğretim yılında 4 Eylül 2023 Pazartesi başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı çalışma takvimine göre bu yıl okullarda ilk ders zili 11 Eylül 2023 tarihinde çalacak.
Birinci dönem, 11 Eylül 2023 Pazartesi başlayıp 19 Ocak 2024 Cuma sona erecek. 2023-2024 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 4-8 Eylül 2023'te uyum eğitimleri gerçekleştirilecek.
Birinci dönem ara tatili, 13 Kasım 2023 Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım 2023 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2024 Pazartesi başlayıp 2 Şubat 2024 Cuma tamamlanacak.
İkinci dönem, 5 Şubat 2024 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2024 Cuma sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma tarihleri arasında yapılacak.
Takvime göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2024'te başlayacak.
Yani MEB Planlamasını yaparak takvimi açıkladı. Ancak vatandaş bir türlü bütçe planlamasını yapamıyor ki çocuğunu başlayacak eğitim ve öğretim yılına hazır hali getirebilsin.
Okula başlayacak öğrenciye defter, kalem, boya, çanta v.s kırtasiye malzemesi, okul kıyafeti, ayakkabı alması gerekir. Okul servisi ve üniversitede okuyacağı çocuğu için yurt ya da ev kiralaması gerekir. Bunun birde kantin giderleri var.
2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala sürekli yükselen enflasyon sebebiyle okul için gerekli olan birçok ürün ve hizmette çok yüksek artışlar oldu. Vatandaş bir yandan daha uygun bir fiyatla kırtasiye ve okul kıyafeti bulmak için çarşı pazarı, zincir marketleri ya da toptancıları dolaşıp duruyorlar ama keselerine uygun bir ürün bulmada oldukça da çok zorlanıyorlar. Çünkü fiyatlar bir türlü yerinde durmuyor, etiketler sürekli değişiyor, ürünler sürekli zamlanıyor.
Üniversiteye gidecek gençlerimizin sıkıntısı ise daha büyük. Devlet ya da Belediye Yurtlarında yer bulamıyorlar. Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala öğrencileri zamlı yurt fiyatları ile karşı karşıya kalakaldı. Türkiye genelinde özel yurtlara ortalama yüzde 85 ile yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı. 2023 yılı özel yurt fiyatları bir yıllık eğitim (9-10 ay) dönemi için en düşük 20 bin TL olurken bazı şehirlerde bu fiyat 300 bin TL’yi de aştı. Öğrenciler ve veliler büyük çıkmazlar içerisinde kara kara düşünüyorlar ve bir çıkış kapısı arıyorlar.
Veliler, bu duruma tepki gösterirken, uzmanlar da eğitimin giderek pahalılaştığını ve devletin destek vermesi gerektiğini belirtiyorlar.
Devlet kime destek versin, her ailede bir ya da daha fazla öğrenci var. Devletin yapması gereken destek vermek olmamalıdır.
Öncelikle Yurt ve kira sorununa kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmalı. Parti gözetmeksizin belediyelerle işbirliği yapılarak öğrenci yurtları devreye sokulmalı ve üniversiteli öğrencilerimizin yurt sorunu çözülmeli, fahiş fiyat artışlarına karşı, göstermelik üç beş kuruş ceza vererek değilde sıkı ve düzenli fiyat artış kontrolleri yapılmalı, enflasyonla ilgili veriler gerçeği yansıtacak bir rakam olmalı. Emekli maaşları ve asgari ücret reel bir şekilde yükseltilmeli.
Enflasyon canavarı bir an önce dizginlenmeli ve piyasalara güven verilmeli. Halkın alım gücü yükseltilmeli ki yarınlarımız, geleceğimiz, can parçamız olan çocuklarımızı huzur ve güven içinde okutalım.
Tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve eğitimin tüm paydaşlarına başarılar diliyorum.
Cengiz Ceylan
Eğitimci Yazar