Cami Mimarisinde Yenilikçi Yorum GTÜ’den

17.07.2018 - 09:17, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Cami Mimarisinde Yenilikçi Yorum GTÜ’den

Tasarımını ve uygulama projelerini Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi İbrahim Türkeri ve Mimar Gönül Karademir'in yaptığı Karamürsel Akçakoca Cami Projesi başladı. Caminin mimarisi için ilk mescid olan Mescid-i Nebevi referans alındı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi İbrahim Türkeri ve Mimar Gönül Karademir'in tasarımını ve uygulama projelerini yaptığı "Karamürsel Akçakoca Cami Projesi", Karamürsel Belediye Meclisi ve Başkan İsmail Yıldırım'ın onayından geçti. Mimarlık ortamından olumlu eleştiriler alan projenin uygulama çalışmalarına Karamürsel Belediyesi’nin kontrolü doğrultusunda başlandı. ZOR MESELE Doktora çalışmasını tapınma mekânları üzerine yapan Dr. Mimar İbrahim Türkeri proje ile ilgili şunları söyledi; Türkiye’de İslam dininin ibadet mekânını tasarlamak zor bir meseledir. Çünkü düşünsel güzergâhında din ve mekân olgularına yer veren herkesin bu konuda bir fikri vardır ve çoğu zaman bu fikirler kalıplaşmıştır. Dolayısıyla toplumsal, kültürel, alışkanlıkları, yeni ve farklı yaklaşımları da içinde barındıran bu konuya hassasiyetle yaklaşmak gerekmektedir. DOĞAYLA BÜTÜNLEŞİYOR Bu bağlamda değerlendirdiğimiz tasarım Hz. Muhammed’in ilk mescidi olan Mescid-i Nebevi’yi referans almaktadır ve enine dikdörtgen bir plan şemasına sahiptir. Tasarım, Bursa Ulu Cami ve Karamürsel’in köy camilerine de atıfta bulunmaktadır. İslam dini yeryüzünün tamamını ibadet mekânı saymaktadır, buradan hareketle yapının kıble duvarı saydamlaşarak doğayla bütünleşmekte ve adeta cennete açılan bir yüzey konumunda yer almaktadır. YENİ BİR MEYDAN Ana ibadet mekanının genelinde “yataylık” hakimdir. Merkezde şeffaflaşan üst örtü de bu anlayışa eklemlenerek yeni bir cami imgesi sunmaktadır. Cami minaresi ise geleneksel kültürümüzde de yer alan “kuşlar için bir yuva” durumundadır. Yapı sadece kendisi olarak var olmamakta, kendisiyle birlikte kente yeni bir meydan kazandırmaktadır.
Tasarımını ve uygulama projelerini Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi İbrahim Türkeri ve Mimar Gönül Karademir'in yaptığı Karamürsel Akçakoca Cami Projesi başladı. Caminin mimarisi için ilk mescid olan Mescid-i Nebevi referans alındı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi İbrahim Türkeri ve Mimar Gönül Karademir'in tasarımını ve uygulama projelerini yaptığı "Karamürsel Akçakoca Cami Projesi", Karamürsel Belediye Meclisi ve Başkan İsmail Yıldırım'ın onayından geçti. Mimarlık ortamından olumlu eleştiriler alan projenin uygulama çalışmalarına Karamürsel Belediyesi’nin kontrolü doğrultusunda başlandı.

ZOR MESELE

Doktora çalışmasını tapınma mekânları üzerine yapan Dr. Mimar İbrahim Türkeri proje ile ilgili şunları söyledi; Türkiye’de İslam dininin ibadet mekânını tasarlamak zor bir meseledir. Çünkü düşünsel güzergâhında din ve mekân olgularına yer veren herkesin bu konuda bir fikri vardır ve çoğu zaman bu fikirler kalıplaşmıştır. Dolayısıyla toplumsal, kültürel, alışkanlıkları, yeni ve farklı yaklaşımları da içinde barındıran bu konuya hassasiyetle yaklaşmak gerekmektedir.

DOĞAYLA BÜTÜNLEŞİYOR

Bu bağlamda değerlendirdiğimiz tasarım Hz. Muhammed’in ilk mescidi olan Mescid-i Nebevi’yi referans almaktadır ve enine dikdörtgen bir plan şemasına sahiptir. Tasarım, Bursa Ulu Cami ve Karamürsel’in köy camilerine de atıfta bulunmaktadır. İslam dini yeryüzünün tamamını ibadet mekânı saymaktadır, buradan hareketle yapının kıble duvarı saydamlaşarak doğayla bütünleşmekte ve adeta cennete açılan bir yüzey konumunda yer almaktadır.

YENİ BİR MEYDAN

Ana ibadet mekanının genelinde “yataylık” hakimdir. Merkezde şeffaflaşan üst örtü de bu anlayışa eklemlenerek yeni bir cami imgesi sunmaktadır. Cami minaresi ise geleneksel kültürümüzde de yer alan “kuşlar için bir yuva” durumundadır. Yapı sadece kendisi olarak var olmamakta, kendisiyle birlikte kente yeni bir meydan kazandırmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.