Eksik Primler İçin Mahkemeye Başvurabilirsiniz

Ekonomi 18.05.2018 - 14:37, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Eksik Primler İçin Mahkemeye Başvurabilirsiniz

Sigorta primi eksik yatırılan ya da hiç yatırılmayan çalışanların mahkemelerde hizmet tespit davası açma hakkı var. Bu yolla dava açan binlerce kişi emekliliğini öne çekti.

Çalışanların çoğu bir işyerine girdiğinde aylarca sigortası yapılmıyor. İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; çalışanların yüzde 33'ü kayıtdışı. Yani 10 milyon kişi sigortasız. Sigortasız çalışılan sürede, işveren SGK'ya işe giriş bildirgesi vermemiş oluyor. Dolayısıyla prim yatmıyor veya eksik yatıyor. Maaş yüksek olduğu halde asgari ücret üzerinden yatan primler de var. Süreye dİkkat edİn Yasa, primi eksik yatanlara da hiç yatırılmayanlara da mahkemelerde 'hizmet tespit davası' açma hakkı tanıyor. Bu yolla dava açan binlerce kişi emekliliğini öne çekti. Yargıtay bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) değil, işçiyi haklı buluyor. 5 YIL İÇİNDE DAVA AÇILMALI Çalışan, sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içinde hizmet tespit davası açmalı. Hak sahibi vefat etmişse davayı dul ve yetimler de açabilir.
Sigorta primi eksik yatırılan ya da hiç yatırılmayan çalışanların mahkemelerde hizmet tespit davası açma hakkı var. Bu yolla dava açan binlerce kişi emekliliğini öne çekti.

Çalışanların çoğu bir işyerine girdiğinde aylarca sigortası yapılmıyor. İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; çalışanların yüzde 33'ü kayıtdışı. Yani 10 milyon kişi sigortasız. Sigortasız çalışılan sürede, işveren SGK'ya işe giriş bildirgesi vermemiş oluyor. Dolayısıyla prim yatmıyor veya eksik yatıyor. Maaş yüksek olduğu halde asgari ücret üzerinden yatan primler de var. Süreye dİkkat edİn Yasa, primi eksik yatanlara da hiç yatırılmayanlara da mahkemelerde 'hizmet tespit davası' açma hakkı tanıyor. Bu yolla dava açan binlerce kişi emekliliğini öne çekti. Yargıtay bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) değil, işçiyi haklı buluyor.

5 YIL İÇİNDE DAVA AÇILMALI

Çalışan, sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içinde hizmet tespit davası açmalı. Hak sahibi vefat etmişse davayı dul ve yetimler de açabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.