AKP'Yİ EYT KORKUSU SARDI

Ekonomi 20.09.2024 - 16:31, Güncelleme: 20.09.2024 - 16:31
 

AKP'Yİ EYT KORKUSU SARDI

AKP'Yİ EYT KORKUSU SARDI

AKP’nin Rahatsızlığı ve Seçim Endişeleri AKP, oy için çıkardığı emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) uygulamasından ciddi rahatsızlık yaşamaya başladı. SGK’nın mali dengelerindeki bozulmanın EYT nedeniyle daha da hızlandığı, bu durumun AKP’yi ilk seçimlerde zora sokacağı ifade ediliyor. “SGK’yı Kılıçdaroğlu batırdı” propagandasıyla yıllarca SGK üzerinden oy toplayan AKP’nin, EYT sonrası SGK’yı oy kaybettirecek risk unsurları arasında en önlere aldığı belirtiliyor.   Emekli Sayısındaki Artış AKP içerisinde yakından takip edilen SGK verilerine göre, normalde her yıl 350 bin ile 400 bin civarında çalışan emekli olurken, EYT uygulamasıyla birlikte sadece 2023 yılında emekli olanların sayısı 2 milyon 193 bin 791’e ulaştı. EYT’nin ikinci uygulama yılı olan 2024’ün ilk 6 aylık döneminde işini bırakıp emekliye ayrılanların sayısı da 381 bin 430 kişiyi buldu. Yıl sonuna kadar bu sayının iki kattan fazla artması ve EYT kaynaklı emekli sayısının 2024 sonunda 2.5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. SGK’nın Artan Yükü Emekli olanların sayısındaki ani artış nedeniyle aktüeryal dengesi bozulmaya başlayan SGK’nın Hazine desteğine olan ihtiyacı olağanüstü arttı. Gelirleri giderlerini karşılayamayan SGK’ya EYT’nin ilk uygulandığı 2023’te Hazine’den aktarılan nakit kaynak yüzde 118.5 oranında artarak 389 milyardan 850 milyar liraya çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında aktarılan kaynak da daha şimdiden 711 milyar lirayı aştı. Özellikle yılın sonuna doğru emekli olanların sayısının daha da artacağı, dolayısıyla Hazine’nin üzerine daha fazla yükün bineceği ifade ediliyor.
AKP'Yİ EYT KORKUSU SARDI

AKP’nin Rahatsızlığı ve Seçim Endişeleri

AKP, oy için çıkardığı emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) uygulamasından ciddi rahatsızlık yaşamaya başladı. SGK’nın mali dengelerindeki bozulmanın EYT nedeniyle daha da hızlandığı, bu durumun AKP’yi ilk seçimlerde zora sokacağı ifade ediliyor. “SGK’yı Kılıçdaroğlu batırdı” propagandasıyla yıllarca SGK üzerinden oy toplayan AKP’nin, EYT sonrası SGK’yı oy kaybettirecek risk unsurları arasında en önlere aldığı belirtiliyor.

 

Emekli Sayısındaki Artış

AKP içerisinde yakından takip edilen SGK verilerine göre, normalde her yıl 350 bin ile 400 bin civarında çalışan emekli olurken, EYT uygulamasıyla birlikte sadece 2023 yılında emekli olanların sayısı 2 milyon 193 bin 791’e ulaştı. EYT’nin ikinci uygulama yılı olan 2024’ün ilk 6 aylık döneminde işini bırakıp emekliye ayrılanların sayısı da 381 bin 430 kişiyi buldu. Yıl sonuna kadar bu sayının iki kattan fazla artması ve EYT kaynaklı emekli sayısının 2024 sonunda 2.5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

SGK’nın Artan Yükü

Emekli olanların sayısındaki ani artış nedeniyle aktüeryal dengesi bozulmaya başlayan SGK’nın Hazine desteğine olan ihtiyacı olağanüstü arttı. Gelirleri giderlerini karşılayamayan SGK’ya EYT’nin ilk uygulandığı 2023’te Hazine’den aktarılan nakit kaynak yüzde 118.5 oranında artarak 389 milyardan 850 milyar liraya çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında aktarılan kaynak da daha şimdiden 711 milyar lirayı aştı. Özellikle yılın sonuna doğru emekli olanların sayısının daha da artacağı, dolayısıyla Hazine’nin üzerine daha fazla yükün bineceği ifade ediliyor.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.