Bankada parası olanlar dikkat

Ekonomi 25.07.2024 - 11:43, Güncelleme: 25.07.2024 - 11:43
 

Bankada parası olanlar dikkat

Merkez Bankası'ndan bankalara giden yeni talimatın ardından bankadaki paranız kat kat değer kazanabilir

Piyasada oluşan fazla likidite sorununu önlemek amacıyla Merkez Bankası'ndan  yeni  bir adım geldi. TCMB, yeni swap ihalelerine başlayarak Türk lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapabilecek. Bu kararın bankaların mevduat faizlerinde artışa sebep olabileceği belirtiliyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, bankacılık kaynakları şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın swap dahil ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, mevcut politika faizinin 5-10 puan aşağısında kalıyordu. Bu durum, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azaltıyor ve piyasa faizlerini aşağı yönlü baskılıyordu. Yeni hamle ile parasal aktarım mekanizmasının etkinliği artırılarak, mevduat faizlerinin negatif reel faiz bölgesinden uzaklaştırılması amaçlanıyor.” "TL VERİP DÖVİZ ALMAK İSTEYEN BANKALAR OLABİLİR" Bir bankacılık kaynağı, “Merkez Bankası, TL likiditeyi çekmek için ana kanal olarak depo ihaleleri ve zorunlu karşılıkları (ZK) kullanacaktır. Bu hamle de kullanılacaktır ancak ana fonlama aracı olmayacaktır. Piyasada oluşan fazla TL’nin çekilmeyen kısmını bu hamle ile çekmek amaçlanıyor. TL verip döviz almak isteyen bankalar olabilir” diye belirtti. Bankacılık kaynakları, yeni dönemde likidite hamlesinin olup olmayacağına dair şu bilgiyi verdi: “Mevcut fazla likidite çok yüksek değil. Acil bir hamleye daha ihtiyaç yok. İlk etapta depo ihaleleri üzerinden bir çekim yapılabilir. Bir diğer hamle likidite bonosu çıkarmak olabilir ancak TCMB bu kanalı kullanmayı tercih etmiyor.”
Merkez Bankası'ndan bankalara giden yeni talimatın ardından bankadaki paranız kat kat değer kazanabilir

Piyasada oluşan fazla likidite sorununu önlemek amacıyla Merkez Bankası'ndan  yeni  bir adım geldi. TCMB, yeni swap ihalelerine başlayarak Türk lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapabilecek. Bu kararın bankaların mevduat faizlerinde artışa sebep olabileceği belirtiliyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, bankacılık kaynakları şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın swap dahil ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, mevcut politika faizinin 5-10 puan aşağısında kalıyordu. Bu durum, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azaltıyor ve piyasa faizlerini aşağı yönlü baskılıyordu. Yeni hamle ile parasal aktarım mekanizmasının etkinliği artırılarak, mevduat faizlerinin negatif reel faiz bölgesinden uzaklaştırılması amaçlanıyor.”

"TL VERİP DÖVİZ ALMAK İSTEYEN BANKALAR OLABİLİR"

Bir bankacılık kaynağı, “Merkez Bankası, TL likiditeyi çekmek için ana kanal olarak depo ihaleleri ve zorunlu karşılıkları (ZK) kullanacaktır. Bu hamle de kullanılacaktır ancak ana fonlama aracı olmayacaktır. Piyasada oluşan fazla TL’nin çekilmeyen kısmını bu hamle ile çekmek amaçlanıyor. TL verip döviz almak isteyen bankalar olabilir” diye belirtti. Bankacılık kaynakları, yeni dönemde likidite hamlesinin olup olmayacağına dair şu bilgiyi verdi: “Mevcut fazla likidite çok yüksek değil. Acil bir hamleye daha ihtiyaç yok. İlk etapta depo ihaleleri üzerinden bir çekim yapılabilir. Bir diğer hamle likidite bonosu çıkarmak olabilir ancak TCMB bu kanalı kullanmayı tercih etmiyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.