GAZLI İÇECEKLER KANSER RİSKİNİ YÜKSELTİYOR

Sağlık 22.07.2024 - 10:02, Güncelleme: 22.07.2024 - 10:02
 

GAZLI İÇECEKLER KANSER RİSKİNİ YÜKSELTİYOR

Biz 13 yıldır eve kola, meşrubat, enerji içeceği vb gibi gazlı içecek sokmuyoruz. Bunlardan uzaklaşmanın ve beslenmeyle yaşam tarzımızı düzeltmenin o kadar çok yararını gördük ki ömür boyu iyileşmez denen hastalıklar iyileşti, ilaçlardan bir bir kurtulduk.

Son günlerde okuduğumuz araştırma sonuçlarından biri (1) 20’li yaşlardaki yaşamın 40’lı yaşları etkilediğini, bir diğeri de (2) 40’lı yaşlarda sürdürülen sağlıklı yaşamın 70’li yaşlarda yaşam kalitesini yükselttiğini gösteriyor. Aşağıda okuyacağınız çalışma ise ergenlik yıllarında tüketilen gazlı içeceklerin orta yaşlardaki zararını gösteriyor. (3) “Yeni bir çalışma gençlerde günde iki bardak gazlı içecek içmenin 50 yaşından önce bağırsak kanseri gelişme olasılığını ikiye katladığını gösteriyor. Bu içecekler meşrubat, meyve aromalı içecekler, spor ve enerji içeceklerini kapsıyor. (Doğal maden suyu hariç.) Çalışma ABD’de 95.464 kadın hemşirenin 24 yıl takip edilmesiyle yapılmış. Katılımcıların 13-18 yaşları arasındaki yiyecek/içecek tüketim alışkanlıkları konusunda da bilgi toplanmış. Son yıllarda bağırsak kanseri vakaları hızla artıyor, İngiltere’de en ölümcül kanserler arasında ikinci sırada. Bu içeceklerin tüketilmesi de bu artışın nedenlerinden biri olabilir. Araştırmacı grubundan Dr. Yin Cao ergenler ve gençleri gazlı içeceklerden vaz geçirmek üzere kampanyalar yürütülmesi gerektiğini belirtiyor. Bu içecekler aynı zamanda kan şekerinin hızlı yükselmesine ve insülin salgısına yol açarak inflamasyon, obezite ve Tip 2 diyabeti de tetikliyor. Araştırmalar bu içeceklerde bulunan glikoz ve yüksek früktozlu mısır şurubunun. bağırsak tümörlerini artırdığını gösteriyor.”
Biz 13 yıldır eve kola, meşrubat, enerji içeceği vb gibi gazlı içecek sokmuyoruz. Bunlardan uzaklaşmanın ve beslenmeyle yaşam tarzımızı düzeltmenin o kadar çok yararını gördük ki ömür boyu iyileşmez denen hastalıklar iyileşti, ilaçlardan bir bir kurtulduk.

Son günlerde okuduğumuz araştırma sonuçlarından biri (1) 20’li yaşlardaki yaşamın 40’lı yaşları etkilediğini, bir diğeri de (2) 40’lı yaşlarda sürdürülen sağlıklı yaşamın 70’li yaşlarda yaşam kalitesini yükselttiğini gösteriyor. Aşağıda okuyacağınız çalışma ise ergenlik yıllarında tüketilen gazlı içeceklerin orta yaşlardaki zararını gösteriyor. (3)

“Yeni bir çalışma gençlerde günde iki bardak gazlı içecek içmenin 50 yaşından önce bağırsak kanseri gelişme olasılığını ikiye katladığını gösteriyor. Bu içecekler meşrubat, meyve aromalı içecekler, spor ve enerji içeceklerini kapsıyor. (Doğal maden suyu hariç.) Çalışma ABD’de 95.464 kadın hemşirenin 24 yıl takip edilmesiyle yapılmış. Katılımcıların 13-18 yaşları arasındaki yiyecek/içecek tüketim alışkanlıkları konusunda da bilgi toplanmış.

Son yıllarda bağırsak kanseri vakaları hızla artıyor, İngiltere’de en ölümcül kanserler arasında ikinci sırada. Bu içeceklerin tüketilmesi de bu artışın nedenlerinden biri olabilir.

Araştırmacı grubundan Dr. Yin Cao ergenler ve gençleri gazlı içeceklerden vaz geçirmek üzere kampanyalar yürütülmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu içecekler aynı zamanda kan şekerinin hızlı yükselmesine ve insülin salgısına yol açarak inflamasyon, obezite ve Tip 2 diyabeti de tetikliyor. Araştırmalar bu içeceklerde bulunan glikoz ve yüksek früktozlu mısır şurubunun. bağırsak tümörlerini artırdığını gösteriyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.