Her şeyi bilen anne-babadan her şeyi bilen çocuğa geçiş
Her şeyi bilen anne-babadan her şeyi bilen çocuğa geçiş
Kocaeli Üniversitesi’nde yapılan çalışmada artık ebeveynlerin de çocuklarından bir şeyler öğrenmeye başladığı ortaya çıktı. Çocukların büyük çoğunluğu öğrendiklerini anne babalarına anlatıyor. Çocuğun gelişimi ebeveynlerin gelişmesine de katkı sağlıyor. Neziha Kartal
Kocaeli Üniversitesi’nde yapılan çalışmada artık ebeveynlerin de çocuklarından bir şeyler öğrenmeye başladığı ortaya çıktı. Çocukların büyük çoğunluğu öğrendiklerini anne babalarına anlatıyor. Çocuğun gelişimi ebeveynlerin gelişmesine de katkı sağlıyor. Neziha Kartal
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevim Koçer ve Kenan Aydın’ın yaptıkları araştırmada, çocukların büyüdükçe aileleriyle paylaşımlarının arttığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre, çocuklar ailelerinden kendilerini geliştirmelerini talep ediyor ve aileler de bunun için çaba gösteriyor.
‘‘Aile İçinde Öğrenme: Ebeveynlerin Çocuklarından Öğrenmesi Üzerine Bir İnceleme’’ adlı çalışma, 285 ebeveyne anket uygulanarak gerçekleştirildi. Araştırmada, çocukların önce anne babalarını, sonra öğretmenlerini model almasının öğrenmeyi kolaylaştırdığı belirlendi. Araştırmaya göre, anne ve babaların, çocuklarına ödevlerinde yardım etmesi, onların sorularını cevaplaması, okul ve arkadaşları hakkında konuşması bilgilerini güncellemesini sağlıyor.
Siyasi gündem ve ekonomi konuşulmuyor
Çalışmada, ebeveynler çocukları ile toplumsal olaylar, fen, sosyal bilimler, spor, gündelik yaşantı, din ve teknoloji hakkında konuştuklarını ve bu konularda onlardan bir şeyler öğrendiklerini ifade ettiler. Ebeveynlerin yüzde 44.6’sı, çocukları ile toplumsal olaylar, yüzde 51.6’sı fen bilimleri, yüzde 51’i sosyal bilimler, yüzde 71.6’sı gündelik yaşantı ve yüzde 70.5’i çocuklarından teknoloji konularında bir şeyler öğrendiklerini belirttiler. Ebeveynlerin yüzde 60.7’si spor alanında, yüzde 58.3’ü sanat ve yüzde 43.5’i dini konularda çocuklarıyla konuşup onlardan bir şeyler öğreniyor. Araştırmaya göre, ebeveynlerin büyük çoğunluğu, çocuklarıyla siyasi gündem ve ekonomi hakkında konuşmuyor.
Çocuklar büyüdükçe aileleriyle paylaşımları artıyor
Araştırmacılara göre, her şeyi bilen anne-babadan her şeyi bilen çocuğa bir geçiş yaşanıyor. Anne babalar pek çok konuda çocuklarına danışıyor, onlardan bir şeyler öğreniyorlar. Çocuklar ise bilgiye nasıl erişecekleri konusunda anne-babalara danışmanlık yapıyor.
Araştırmaya göre, çocukların anne babalarını eleştirmesi onları kendilerini geliştirmeye yönlendiriyor. Çocukların yüzde 35´i ebeveynlerinden kendilerini geliştirmelerini talep ederken, anne babaların yüzde 36.5´i de bu talepleri karşılamak için çaba gösteriyor. Araştırmada, anne babaların eğitim düzeyi arttıkça çocukların ebeveynlerinden daha fazla şey öğrenme eğiliminde oldukları belirlendi.
Araştırmada ayrıca, annelerin çoğunlukla çocuklarının ödevlerine yardım ettiği, ev hanımı olan velilerin diğer meslek gruplarına göre daha fazla çocuklarına daha fazla zaman ayırdığı belirtildi. Okullarda öğrencilere anketler dağıtılırken, velilerinin ikisinin de doldurması istendiği fakat yüzde 74’ü kadın, yüzde 26’sı erkek velinin katıldığı belirtildi. Katılan velilerin yüzde 90’ı, çocuklarının ödevlerine yardım ettiğini görüldü. Velilerin yüzde 87’si, çocuklarının kendileriyle bilgi paylaşma konusunda istekli olduğunu ifade ederken babalarla bilgi paylaşımının anneler göre daha az olduğu görüldü.
Kocaeli HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.