YUMURTALAR NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Spor 10.07.2024 - 09:18, Güncelleme: 10.07.2024 - 09:18
 

YUMURTALAR NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Yumurtalar nasıl muhafaza edilmelidir?

A.Okan Çağlar/Nurçin Çağlar Yumurtanın bir sivri, diğeri içinde hava boşluğu olan yassı kısmı var. Tavuk yumurtlarken önce sivri kısmı tavuktan çıkıyor. Tıpkı insanlarda normal doğumda başın önce çıkması gibi. Çocukken haşlanmış yumurtayı yemeden önce yumurta kırma oyunu oynardık. Yumurtanın sivri tarafı ile hava boşluğu bulunan tarafına vuran yarışı kazanırdı. Eminim çoğunuz bu oyunu oynamıştır. O yaşlarda hava boşluğu olduğunu bilmezdik. Biz yumurtayı tavuktan çıktığı gibi muhafaza ediyoruz. Yani sivri kısmı aşağıda, yarış kaybettiren hava boşluğu yukarda. Bunun tersini yaparsak yani yumurtanın hava boşluğu aşağı gelecek şekilde, yumurtalığa yerleştirirsek, yerçekimi etkisiyle sarısı ve beyazı hava boşluğuna doğru hareket etmeye çalışıyor. Yumurtanın sarısı kabuğa yakın hale geliyor. Bu da yumurtanın çabuk bayatlamasına neden olabiliyor. Yumurta tavuktan çıktığı gibi sivri kısmı aşağı gelecek şekilde muhafaza edilirse tazeliğini daha uzun süre koruyabiliyor. Yumurtaları muhafaza ederken nelere dikkat ediyoruz: ▪️ Yumurtaları kapalı bir kaba sivri kısımları alta gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Bazı kaynaklar kapalı viyollerde saklanmasını öneriyor. ▪️ Yumurtanın tazeliğini daha fazla koruyabilmesi, ısının sabit kalması ve yumurtaların her kapak açılışında sallanmaması için yumurtaları buzdolabının iç raflarında muhafaza ediyoruz. ▪️ Yumurtayı yıkamıyoruz. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka mikroorganizmaların yumurtanın içine girmesini engelliyor. Yumurta yıkanırsa bu tabaka bozuluyor ve biz temizlemeye çalıştığımızı zannederken mikroorganizmaların kabuktaki gözeneklerden yumurtanın içine girmesine yol açmış oluyoruz. ▪️ Yumurtayı buzdolabında da olsa 2 haftadan uzun bekletmiyoruz. Bir hafta yetecek kadar alıyoruz. Ancak yumurtanın tavuktan çıktıktan itibaren 28 gün saklanabileceği belirtiliyor.
Yumurtalar nasıl muhafaza edilmelidir?

A.Okan Çağlar/Nurçin Çağlar

Yumurtanın bir sivri, diğeri içinde hava boşluğu olan yassı kısmı var. Tavuk yumurtlarken önce sivri kısmı tavuktan çıkıyor. Tıpkı insanlarda normal doğumda başın önce çıkması gibi.

Çocukken haşlanmış yumurtayı yemeden önce yumurta kırma oyunu oynardık. Yumurtanın sivri tarafı ile hava boşluğu bulunan tarafına vuran yarışı kazanırdı. Eminim çoğunuz bu oyunu oynamıştır. O yaşlarda hava boşluğu olduğunu bilmezdik.

Biz yumurtayı tavuktan çıktığı gibi muhafaza ediyoruz. Yani sivri kısmı aşağıda, yarış kaybettiren hava boşluğu yukarda.

Bunun tersini yaparsak yani yumurtanın hava boşluğu aşağı gelecek şekilde, yumurtalığa yerleştirirsek, yerçekimi etkisiyle sarısı ve beyazı hava boşluğuna doğru hareket etmeye çalışıyor. Yumurtanın sarısı kabuğa yakın hale geliyor. Bu da yumurtanın çabuk bayatlamasına neden olabiliyor. Yumurta tavuktan çıktığı gibi sivri kısmı aşağı gelecek şekilde muhafaza edilirse tazeliğini daha uzun süre koruyabiliyor.

Yumurtaları muhafaza ederken nelere dikkat ediyoruz:

▪️ Yumurtaları kapalı bir kaba sivri kısımları alta gelecek şekilde yerleştiriyoruz.
Bazı kaynaklar kapalı viyollerde saklanmasını öneriyor.
▪️ Yumurtanın tazeliğini daha fazla koruyabilmesi, ısının sabit kalması ve yumurtaların her kapak açılışında sallanmaması için yumurtaları buzdolabının iç raflarında muhafaza ediyoruz.
▪️ Yumurtayı yıkamıyoruz.
Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka mikroorganizmaların yumurtanın içine girmesini engelliyor. Yumurta yıkanırsa bu tabaka bozuluyor ve biz temizlemeye çalıştığımızı zannederken mikroorganizmaların kabuktaki gözeneklerden yumurtanın içine girmesine yol açmış oluyoruz.
▪️ Yumurtayı buzdolabında da olsa 2 haftadan uzun bekletmiyoruz. Bir hafta yetecek kadar alıyoruz. Ancak yumurtanın tavuktan çıktıktan itibaren 28 gün saklanabileceği belirtiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.