Sokak köpekleri yasası tamamlandı

Gündem 12.07.2024 - 16:03, Güncelleme: 12.07.2024 - 16:03
 

Sokak köpekleri yasası tamamlandı

Meclise sunulacak olan sokak hayvanları kanun teklifinde sona gelindi. Kanunda değişiklik yapılarak TBMM’ye sunulması bekleniyor

AK Parti, sokak köpekleriyle ilgili hazırladığı kanun teklifini tamamladı. Yapılacak yeni düzenlemeyle sokak köpeklerinin durumu yeniden ele alınarak değişiklikler yapılacak. Yeni düzenleme ile sokak köpeklerini uyutma kararı belediyelere bırakılacak. Karara uymayan belediyelere para cezası uygulanacak. Ayrıca, sokak hayvanlarını bulunduğu bölgeden başka bir bölgeye taşıyanlara ve evcil hayvanını sokağa atanlara da para cezası verilecek. UYUTULMA KARARINI BELEDİYELER VERECEK Önceki taslakta yer alan ve barınaklarda bir ay boyunca sahiplenmeyen köpeklerin uyutulmasını belirten madde daraltıldı. Yenilenen kanun önerisi ile hastalıklı, kuduz tehlikesi taşıyan, saldırgan sokak köpekleri barınaklara alınarak bakımları yapılacak. Barınaklara alınan köpeklerin uyutulup, uyutulmayacağına belediyeler nezdinde oluşturulan veteriner hekimler karar verecek. KÖPEKLER BARINAKLARDA BAKILACAK Sokaklardan toplanan köpekler önce kısırlaştırılacak daha sonra aşılanacak. Barınaklara alınan köpekler, yeniden sokağa salınmayacak. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yeni kanun teklifi ile ilgili açıklamasında; “Şu anda, sokaktan alınan bir hayvan, kısırlaştırılıp, aşılanıp sokağa bırakılıyordu. Yeni teklifte şimdi bu uygulamaya son veriliyor. Barınaklarda bakılacaklar. Rehabilite edilemeyen, saldırgan, hastalıklı, kuduz riski olan, sahiplenme imkânı olmayan hayvanlara uyutma uygulanacak. Belediyeler, barınaklar ve başıboş hayvanların rehabilitasyonu için bütçelerinden pay ayırmak zorunda olacak. Yapmayanlara da denetim yapılacak, ceza verilecek. İhmal edenlere hapis cezası verilecek. Bu konuda kim sorumluysa, ceza verilecek” ifadelerini kullandı. SOKAĞA ATANLARA PARA CEZASI Yasaklı ırkların üretimini yapan ve evcil hayvanını sokağa atanlara kişi başı 60 bin lira para cezası verilecek ve bu kişiler bir daha hayvan sahiplenemeyecek.  
Meclise sunulacak olan sokak hayvanları kanun teklifinde sona gelindi. Kanunda değişiklik yapılarak TBMM’ye sunulması bekleniyor

AK Parti, sokak köpekleriyle ilgili hazırladığı kanun teklifini tamamladı. Yapılacak yeni düzenlemeyle sokak köpeklerinin durumu yeniden ele alınarak değişiklikler yapılacak. Yeni düzenleme ile sokak köpeklerini uyutma kararı belediyelere bırakılacak. Karara uymayan belediyelere para cezası uygulanacak. Ayrıca, sokak hayvanlarını bulunduğu bölgeden başka bir bölgeye taşıyanlara ve evcil hayvanını sokağa atanlara da para cezası verilecek.

UYUTULMA KARARINI BELEDİYELER VERECEK

Önceki taslakta yer alan ve barınaklarda bir ay boyunca sahiplenmeyen köpeklerin uyutulmasını belirten madde daraltıldı. Yenilenen kanun önerisi ile hastalıklı, kuduz tehlikesi taşıyan, saldırgan sokak köpekleri barınaklara alınarak bakımları yapılacak. Barınaklara alınan köpeklerin uyutulup, uyutulmayacağına belediyeler nezdinde oluşturulan veteriner hekimler karar verecek.

KÖPEKLER BARINAKLARDA BAKILACAK

Sokaklardan toplanan köpekler önce kısırlaştırılacak daha sonra aşılanacak. Barınaklara alınan köpekler, yeniden sokağa salınmayacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yeni kanun teklifi ile ilgili açıklamasında; “Şu anda, sokaktan alınan bir hayvan, kısırlaştırılıp, aşılanıp sokağa bırakılıyordu. Yeni teklifte şimdi bu uygulamaya son veriliyor. Barınaklarda bakılacaklar. Rehabilite edilemeyen, saldırgan, hastalıklı, kuduz riski olan, sahiplenme imkânı olmayan hayvanlara uyutma uygulanacak. Belediyeler, barınaklar ve başıboş hayvanların rehabilitasyonu için bütçelerinden pay ayırmak zorunda olacak. Yapmayanlara da denetim yapılacak, ceza verilecek. İhmal edenlere hapis cezası verilecek. Bu konuda kim sorumluysa, ceza verilecek” ifadelerini kullandı.

SOKAĞA ATANLARA PARA CEZASI

Yasaklı ırkların üretimini yapan ve evcil hayvanını sokağa atanlara kişi başı 60 bin lira para cezası verilecek ve bu kişiler bir daha hayvan sahiplenemeyecek.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.