Ekonomide canlanma sinyali

Kocaeli 17.05.2016 - 11:06, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Ekonomide canlanma sinyali

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, işsizlikteki düşüş eğiliminin ekonomideki canlanma sinyallerini doğruladığını bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı şubat ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini değerlendirdi. İşsiz sayısının geçen yıldan bu yana 2 bin, geçen aydan bu yana 66 bin kişi gerilediğine işaret eden Zeytinoğlu, "İşsizlikteki düşüş eğilimi ekonomideki canlanma sinyallerini doğruluyor." ifadesini kullandı. Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisinin önemli göstergeleri olan sanayi üretimi ve ihracat verilerindeki canlanmanın, olumlu yansımalarının işsizlik oranlarında görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti: "2016 yılı Türkiye ekonomisi yapısal reformların hızla başlatıldığı önemli bir yıl. Yılın ilk çeyreğinde özellikle sanayi üretiminde ve ihracatta önemli gelişmeler kaydettik. İşsizliğe kalıcı çözümün üretimi artırarak ve yeni yatırımlarla mümkün olduğunu biliyoruz. Şubat ayından bu yana düşen işsizlik oranları bizleri sevindirdi. Sezonsal olarak bu düşmenin devam edeceğini bekliyoruz. Bir tek turizmden kaynaklı endişemiz var. Bu konuda tedbirlerin alındığını biliyoruz. Diğer taraftan ekonomik faaliyetlere göre paylara baktığımızda, yüzde 18,4'ü tarım, yüzde 6,7'si inşaat, yüzde 55'i ise hizmetler sektöründe çalışıyor. Sanayinin payının ise 1 puan gerileyerek 20,9'dan 19,9'a gerilediğini görüyoruz. İşsizliğe kalıcı çözüm için sanayinin katkısının artması gerekiyor." Suriyeli sığınmacıların, eğitilmeleri suretiyle iş dünyasının ara eleman ihtiyacını karşılamada çözüm olacağını aktaran Zeytinoğlu, Suriyeli sığınmacıların mesleki eğitimlerinin sağlanmasıyla iş dünyasının ara eleman ihtiyacını karşılanabileceğini ifade etti. Zeytinoğlu, kısa adı UMEM olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Projesi'nin Suriyeli sığınmacılara meslek edindirmede kullanılabileceğini düşündüklerini bildirdi. Nisan ayı bütçe rakamlarına da değinen Zeytinoğlu, "Nisan ayında bütçemiz 5,4 milyar lira fazla verdi. İlk dört ayda bütçemiz 5,4 milyar lira fazla vererek geçen yıla göre yüzde 233 artış gerçekleşti. Mart ayında cari transferlerdeki yüzde 50'nin üzerindeki artıştan kaynaklı açık vermiştik. Nisan ayında tekrar fazla vermek bizleri sevindirdi. Kümülatif olarak baktığımızda ilk dört ayda giderler yüzde 9,9 ve gelirler yüzde 16,2 arttı. Her zaman söylediğimiz gibi giderlerdeki tutucu olma noktasında bu yıl somut sonuçlar görüyoruz. Bunun yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, işsizlikteki düşüş eğiliminin ekonomideki canlanma sinyallerini doğruladığını bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı şubat ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini değerlendirdi.

İşsiz sayısının geçen yıldan bu yana 2 bin, geçen aydan bu yana 66 bin kişi gerilediğine işaret eden Zeytinoğlu, "İşsizlikteki düşüş eğilimi ekonomideki canlanma sinyallerini doğruluyor." ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisinin önemli göstergeleri olan sanayi üretimi ve ihracat verilerindeki canlanmanın, olumlu yansımalarının işsizlik oranlarında görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"2016 yılı Türkiye ekonomisi yapısal reformların hızla başlatıldığı önemli bir yıl. Yılın ilk çeyreğinde özellikle sanayi üretiminde ve ihracatta önemli gelişmeler kaydettik. İşsizliğe kalıcı çözümün üretimi artırarak ve yeni yatırımlarla mümkün olduğunu biliyoruz. Şubat ayından bu yana düşen işsizlik oranları bizleri sevindirdi. Sezonsal olarak bu düşmenin devam edeceğini bekliyoruz. Bir tek turizmden kaynaklı endişemiz var. Bu konuda tedbirlerin alındığını biliyoruz. Diğer taraftan ekonomik faaliyetlere göre paylara baktığımızda, yüzde 18,4'ü tarım, yüzde 6,7'si inşaat, yüzde 55'i ise hizmetler sektöründe çalışıyor. Sanayinin payının ise 1 puan gerileyerek 20,9'dan 19,9'a gerilediğini görüyoruz. İşsizliğe kalıcı çözüm için sanayinin katkısının artması gerekiyor."

Suriyeli sığınmacıların, eğitilmeleri suretiyle iş dünyasının ara eleman ihtiyacını karşılamada çözüm olacağını aktaran Zeytinoğlu, Suriyeli sığınmacıların mesleki eğitimlerinin sağlanmasıyla iş dünyasının ara eleman ihtiyacını karşılanabileceğini ifade etti.

Zeytinoğlu, kısa adı UMEM olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Projesi'nin Suriyeli sığınmacılara meslek edindirmede kullanılabileceğini düşündüklerini bildirdi.

Nisan ayı bütçe rakamlarına da değinen Zeytinoğlu, "Nisan ayında bütçemiz 5,4 milyar lira fazla verdi. İlk dört ayda bütçemiz 5,4 milyar lira fazla vererek geçen yıla göre yüzde 233 artış gerçekleşti. Mart ayında cari transferlerdeki yüzde 50'nin üzerindeki artıştan kaynaklı açık vermiştik. Nisan ayında tekrar fazla vermek bizleri sevindirdi. Kümülatif olarak baktığımızda ilk dört ayda giderler yüzde 9,9 ve gelirler yüzde 16,2 arttı. Her zaman söylediğimiz gibi giderlerdeki tutucu olma noktasında bu yıl somut sonuçlar görüyoruz. Bunun yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.