İYOT EKSİKLİĞİ NELERE NEDEN OLABİLİR, NASIL ANLAŞILIR?

Sağlık 07.08.2024 - 10:53, Güncelleme: 07.08.2024 - 10:53
 

İYOT EKSİKLİĞİ NELERE NEDEN OLABİLİR, NASIL ANLAŞILIR?

İyot Eksikliğinin Nedenleri Ve Sonuçları:

İyot 1800’lerde tesadüfen bulunan, vücutta, özellikle tiroidin fonksiyonlarını düzenli yerine getirebilmesi için gerekli bir elementtir. Son yıllarda gerek beslenme şeklindeki değişiklikler gerekse de çevresel faktörler nedeniyle toplumda iyot eksikliği yaygınlaşmaya başladı. İyot eksikliği, vücut yeterli tiroid hormonları üretemediğinde problem haline gelir. İyot eksikliğinin bazı sonuçları: Hamile kadında ciddi iyot eksikliği varsa bebeğinde zeka geriliği ve cinsel gelişim geriliği oluşabilir.    İyot eksikliği olan bebek ve çocuklarda zeka geriliği, öğrenme bozuklukları görülebilir.  Yetişkinlerde düşünebilme ve çalışabilme becerilerinde azalma olabilir.  Guatr denilen tiroid bezi şişmesi olabilir.  İyot eksikliği nedeniyle oluşabilecek hipotiroidi durumu yetişkinleri olduğu kadar ergenler ve çocukları da etkileyebilir. İyot bu kadar önemliyse vücuttaki seviyesi ölçtürülmeli ve doktorun değerlendirmesi ve önerileriyle gerekirse takviye edilerek iyot eksikliği giderilmeli. İyot ölçüm yolları:  İdrar testi En hızlı ve en kolay test yöntemidir ancak çok kesin sonuç vermez.  Kan testi Kan testi daha uzun zaman alır ancak daha kesin sonuç verir.  İyot sürme testi Doktorunuz cildinize iyot sürer ve 24 saat sonraki rengine bakar. İyot eksikliği varsa daha hızlı emilerek sürülen yerdeki renk açılır. Çok kesin sonuç vermemekle birlikte ucuz ve kolay bir yöntemdir. (SY Notu: SY Danışma Kurulu üyesi Uz. Dr. Deniz Şimşek bu yöntemi şöyle öneriyor: Eczaneden saf tentürdiyot alın, göbek çevrenize yumru büyüklüğünde sürün, eğer hızla emiliyorsa, her gün sürerek iyot eksikliğini giderebilirsiniz. Ciltte duyarlılık olursa göbek çevresine değil de ayağın alt kısmına kafes şeklinde boyama yapabilirsiniz. İyot seviyesinin yükseldiğini emilimin yavaşlamasından anlayabilirsiniz.)  İyot yükleme testi Bu test 24 saatlik bir sürede idrarla ne kadar iyot atıldığını ölçer. Bu testin uygulanması zordur çünkü 24 saat boyunca her sefer yapılan idrardan numune alınması gerekir.  
İyot Eksikliğinin Nedenleri Ve Sonuçları:

İyot 1800’lerde tesadüfen bulunan, vücutta, özellikle tiroidin fonksiyonlarını düzenli yerine getirebilmesi için gerekli bir elementtir. Son yıllarda gerek beslenme şeklindeki değişiklikler gerekse de çevresel faktörler nedeniyle toplumda iyot eksikliği yaygınlaşmaya başladı. İyot eksikliği, vücut yeterli tiroid hormonları üretemediğinde problem haline gelir. İyot eksikliğinin bazı sonuçları:

Hamile kadında ciddi iyot eksikliği varsa bebeğinde zeka geriliği ve cinsel gelişim geriliği oluşabilir.

 


  •  İyot eksikliği olan bebek ve çocuklarda zeka geriliği, öğrenme bozuklukları görülebilir.

     Yetişkinlerde düşünebilme ve çalışabilme becerilerinde azalma olabilir.

     Guatr denilen tiroid bezi şişmesi olabilir.

     İyot eksikliği nedeniyle oluşabilecek hipotiroidi durumu yetişkinleri olduğu kadar ergenler ve çocukları da etkileyebilir.

    İyot bu kadar önemliyse vücuttaki seviyesi ölçtürülmeli ve doktorun değerlendirmesi ve önerileriyle gerekirse takviye edilerek iyot eksikliği giderilmeli. İyot ölçüm yolları:

     İdrar testi
    En hızlı ve en kolay test yöntemidir ancak çok kesin sonuç vermez.

     Kan testi
    Kan testi daha uzun zaman alır ancak daha kesin sonuç verir.

     İyot sürme testi
    Doktorunuz cildinize iyot sürer ve 24 saat sonraki rengine bakar. İyot eksikliği varsa daha hızlı emilerek sürülen yerdeki renk açılır. Çok kesin sonuç vermemekle birlikte ucuz ve kolay bir yöntemdir.

    (SY Notu: SY Danışma Kurulu üyesi Uz. Dr. Deniz Şimşek bu yöntemi şöyle öneriyor: Eczaneden saf tentürdiyot alın, göbek çevrenize yumru büyüklüğünde sürün, eğer hızla emiliyorsa, her gün sürerek iyot eksikliğini giderebilirsiniz. Ciltte duyarlılık olursa göbek çevresine değil de ayağın alt kısmına kafes şeklinde boyama yapabilirsiniz. İyot seviyesinin yükseldiğini emilimin yavaşlamasından anlayabilirsiniz.)

     İyot yükleme testi
    Bu test 24 saatlik bir sürede idrarla ne kadar iyot atıldığını ölçer. Bu testin uygulanması zordur çünkü 24 saat boyunca her sefer yapılan idrardan numune alınması gerekir.
  •  
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.