İYOTUN SAĞLIK AÇISINDAN YARARLARI!

Sağlık 08.08.2024 - 10:08, Güncelleme: 08.08.2024 - 10:08
 

İYOTUN SAĞLIK AÇISINDAN YARARLARI!

İyodun sağlık açısından çeşitli faydaları ve etkili olduğu durumlar vardır.

Fetüs ve bebeklik döneminde gelişimi destekler. Hamile ve emziren kadınlar yeterli iyot almalılar ki bebekleri de yeterince alabilsin. Anne sütündeki iyot miktarı annenin ne kadar aldığıyla ilgilidir. Hafif iyot eksikliği görülen çocuklarda iyot seviyesinin yükseltilmesi muhakeme yeteneklerini artırdığı gibi genel zihinsel fonksiyonlarında da gelişme sağlar.  Radyasyon nedeniyle oluşan tiroid kanseri riskini azaltır.  Mantar nedeniyle oluşan cilt hastalığının tedavisine yardımcıdır.  Fibrokistik memede destektir.  Diyabetik yaraların tedavisine yardımcıdır.  Balgam söktürücü etkisi vardır.  Göz hastalıkları, diyabet, kalp hastalığı ve inmeye karşı koruyucu etkisi vardır.  Mantar, bakteri ve diğer mikroorganizmaları gidermekte etkilidir.  Suyu arıtabilir.  İyodun topikal olarak uygulanması (cilde sürülmesi) mikropları öldürmede, kemoterapi nedeniyle oluşan mukositi ve ağız yaralarını önlemekte etkilidir. Bu sıralanan yararlarını destekleyen ve kanıtlayan araştırmalar değerlendirilirse özetle şunlar görülebilir:  2015’te yayımlanan bir çalışma kilolu yetişkinlerde iyot takviyesinin kardiyovasküler riski azaltabileceğini gösteriyor. (1)  Ekim 2017’de yayımlanan bir çalışma, tekrarlayan servikal kanser terapisinde tamamlayıcı tedavi etkisi olduğunu gösteriyor. (2)  Temmuz 2017’de yayımlanan bir çalışma, gerekenin altında iyot alan annelerin çocuklarında konuşmada gecikme, davranış sorunları ve 3 yaşında ince motor becerilerinde gerilik görüldüğünü yazıyor. (3)  2015’te yapılan bir çalışma iyot eksikliğinin tiroid kanseri riskini yükselttiğini gösteriyor. (4)
İyodun sağlık açısından çeşitli faydaları ve etkili olduğu durumlar vardır.

Fetüs ve bebeklik döneminde gelişimi destekler. Hamile ve emziren kadınlar yeterli iyot almalılar ki bebekleri de yeterince alabilsin. Anne sütündeki iyot miktarı annenin ne kadar aldığıyla ilgilidir.

Hafif iyot eksikliği görülen çocuklarda iyot seviyesinin yükseltilmesi muhakeme yeteneklerini artırdığı gibi genel zihinsel fonksiyonlarında da gelişme sağlar.

 Radyasyon nedeniyle oluşan tiroid kanseri riskini azaltır.

 Mantar nedeniyle oluşan cilt hastalığının tedavisine yardımcıdır.

 Fibrokistik memede destektir.

 Diyabetik yaraların tedavisine yardımcıdır.

 Balgam söktürücü etkisi vardır.

 Göz hastalıkları, diyabet, kalp hastalığı ve inmeye karşı koruyucu etkisi vardır.

 Mantar, bakteri ve diğer mikroorganizmaları gidermekte etkilidir.

 Suyu arıtabilir.

 İyodun topikal olarak uygulanması (cilde sürülmesi) mikropları öldürmede, kemoterapi nedeniyle oluşan mukositi ve ağız yaralarını önlemekte etkilidir.

Bu sıralanan yararlarını destekleyen ve kanıtlayan araştırmalar değerlendirilirse özetle şunlar görülebilir:

 2015’te yayımlanan bir çalışma kilolu yetişkinlerde iyot takviyesinin kardiyovasküler riski azaltabileceğini gösteriyor. (1)

 Ekim 2017’de yayımlanan bir çalışma, tekrarlayan servikal kanser terapisinde tamamlayıcı tedavi etkisi olduğunu gösteriyor. (2)

 Temmuz 2017’de yayımlanan bir çalışma, gerekenin altında iyot alan annelerin çocuklarında konuşmada gecikme, davranış sorunları ve 3 yaşında ince motor becerilerinde gerilik görüldüğünü yazıyor. (3)

 2015’te yapılan bir çalışma iyot eksikliğinin tiroid kanseri riskini yükselttiğini gösteriyor. (4)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.