Yağlı Diyetlerin Meme Kanseri Yayılmasını Artırabileceği Belirlendi

Sağlık 05.04.2025 - 14:03, Güncelleme: 05.04.2025 - 14:03
 

Yağlı Diyetlerin Meme Kanseri Yayılmasını Artırabileceği Belirlendi

Prof. Dr. Uğur Coşkun, yağlı diyetlerin meme kanseri metastazını kolaylaştıran mekanizmaları aktive ettiğini açıklayarak, obezite ile kanser arasındaki ilişkiyi vurguladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, yağlı diyetlerin meme kanseri yayılmasını artırabileceğini belirterek, obezitenin meme kanseri riskini artırdığı ancak bunun nedeninin tam olarak anlaşılamadığını açıkladı. Coşkun, Ulusal Kanser Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacıların önemli bir çalışmaya imza atarak, yüksek yağlı diyetlerin metastazı kolaylaştıran mekanizmaları aktive ettiğini ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Dr. Coşkun, bu konuda yaptığı açıklamada, “Obezite yani fazla kilonun, meme kanseri geliştirme riskini artırdığını biliyoruz. Ancak bu durumun nedeni hala tam olarak anlaşılmış değil. Birkaç gün önce Ulusal Kanser Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, obezite ile kanser arasındaki ilişkiyi açıklamak için önemli bir çalışma yaptı. Héctor Peinado ve arkadaşları tarafından Nature Communications dergisinde yayınlanan bu çalışma, akciğer metastazı geliştiren üçlü negatif meme kanserli fareler üzerinde yapılmış olup, yüksek yağlı bir diyetin metastazı kolaylaştıran mekanizmaları aktive ettiği bulundu” dedi. Araştırmanın, yüksek yağlı diyet sonucunda obez olan bireylerde akciğer metastazının oluşumunu destekleyen değişikliklerin meydana geldiğini ortaya koyduğunu belirten Coşkun, şunları söyledi: “Vücutta trombosit aktivasyonu ve kan pıhtılaşma kapasitesi artıyor; ayrıca, akciğer doku hücrelerini birbirine bağlayan fibronektin proteini aktive oluyor. Bu da metastazın gerçekleşmesine yol açıyor.” Obezitenin kan pıhtılaşmasını desteklediğine dikkat çeken Coşkun, “Yüksek yağla beslenen hayvanlarda, birincil tümörden yayılan hücreler, kan dolaşımı sırasında normal diyetle beslenenlere göre daha fazla trombositle çevrilidir. Yüksek yağlı diyet uygulaması kaldırıldığında ve normal diyete dönüldüğünde, trombosit ve pıhtılaşma durumu normale dönerek metastazlar azalıyor” şeklinde açıklamada bulundu. Prof. Dr. Coşkun, bu çalışmanın sonuçlarıyla yapılan diğer klinik çalışmaları birleştirerek, diyet müdahalelerinin veya olumlu diyet değişikliklerinin, trombosit aktivitesinin kontrolüyle birlikte, kanser tedavisi süresince veya tedavi sonrasında metastazları engellemeye yardımcı olabileceğini vurguladı. “Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmek, kanser tedavisi sürecinde ve sonrasında oldukça önemlidir. Bu çalışma her ne kadar deneysel bir çalışmada olsa da, meme kanserinin metastaz yapma mekanizması açısından önemli olabilir. Ancak bu çalışmanın insan çalışmalarıyla desteklenmesi gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Uğur Coşkun, yağlı diyetlerin meme kanseri metastazını kolaylaştıran mekanizmaları aktive ettiğini açıklayarak, obezite ile kanser arasındaki ilişkiyi vurguladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, yağlı diyetlerin meme kanseri yayılmasını artırabileceğini belirterek, obezitenin meme kanseri riskini artırdığı ancak bunun nedeninin tam olarak anlaşılamadığını açıkladı. Coşkun, Ulusal Kanser Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacıların önemli bir çalışmaya imza atarak, yüksek yağlı diyetlerin metastazı kolaylaştıran mekanizmaları aktive ettiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, bu konuda yaptığı açıklamada, “Obezite yani fazla kilonun, meme kanseri geliştirme riskini artırdığını biliyoruz. Ancak bu durumun nedeni hala tam olarak anlaşılmış değil. Birkaç gün önce Ulusal Kanser Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, obezite ile kanser arasındaki ilişkiyi açıklamak için önemli bir çalışma yaptı. Héctor Peinado ve arkadaşları tarafından Nature Communications dergisinde yayınlanan bu çalışma, akciğer metastazı geliştiren üçlü negatif meme kanserli fareler üzerinde yapılmış olup, yüksek yağlı bir diyetin metastazı kolaylaştıran mekanizmaları aktive ettiği bulundu” dedi.

Araştırmanın, yüksek yağlı diyet sonucunda obez olan bireylerde akciğer metastazının oluşumunu destekleyen değişikliklerin meydana geldiğini ortaya koyduğunu belirten Coşkun, şunları söyledi: “Vücutta trombosit aktivasyonu ve kan pıhtılaşma kapasitesi artıyor; ayrıca, akciğer doku hücrelerini birbirine bağlayan fibronektin proteini aktive oluyor. Bu da metastazın gerçekleşmesine yol açıyor.”

Obezitenin kan pıhtılaşmasını desteklediğine dikkat çeken Coşkun, “Yüksek yağla beslenen hayvanlarda, birincil tümörden yayılan hücreler, kan dolaşımı sırasında normal diyetle beslenenlere göre daha fazla trombositle çevrilidir. Yüksek yağlı diyet uygulaması kaldırıldığında ve normal diyete dönüldüğünde, trombosit ve pıhtılaşma durumu normale dönerek metastazlar azalıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Coşkun, bu çalışmanın sonuçlarıyla yapılan diğer klinik çalışmaları birleştirerek, diyet müdahalelerinin veya olumlu diyet değişikliklerinin, trombosit aktivitesinin kontrolüyle birlikte, kanser tedavisi süresince veya tedavi sonrasında metastazları engellemeye yardımcı olabileceğini vurguladı. “Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmek, kanser tedavisi sürecinde ve sonrasında oldukça önemlidir. Bu çalışma her ne kadar deneysel bir çalışmada olsa da, meme kanserinin metastaz yapma mekanizması açısından önemli olabilir. Ancak bu çalışmanın insan çalışmalarıyla desteklenmesi gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.