Akıllı şehirler için akıllı insanlar lazım

Gebze 18.12.2018 - 10:43, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Akıllı şehirler için akıllı insanlar lazım

İçinde bulunduğumuz yerel seçim sürecinde belediye başkanı olmak isteyen tüm aday adayı yada adaylar modern kentler, yaşanabilir şehirler, değişim ve gelim kelimelerini sıkça kullanıyorlar. Kimilerine göre gökdelenlerden ve akıllı binalardan ve villalardan kurulu kentleri daha çağdaş, modern olarak kabul ediyor kimileri ise Safranbolu evlerinin en yaşanabilir sağlıklı evlerden kurulu şeklini ortaya koyuyor… Ah o eski Darıca, Gebze diyene de rastlıyoruz mevcut kentlerin eskiye göre gelişim gösterdiğini de ortaya koyuyoruz… O zaman sorulacak en güzel soru yeni yerel yönetim dönemi başladığında seçilecek belediye başkanları mega şehirlerin sayısını mı artıracak yoksa, daha küçük, birbirine bağlı şehir merkezlerini mi ağırlık kazandıracak? Bu sorular, özellikle de kentsel dönüşüm sürecinden geçmekte olan bölgemiz hatta ülkemiz açısından çok önemli. Akıllı şehirler kavramının dünyada birden fazla tanımı olduğunu ama her bir tanımın ortak bir felsefede birleştiği ortada… Belediyelerin akıllı şehir anlayışı, Gebze Ticaret odasının akıllı şehir anlayışı, inşaat ve mimarlar odasının akıllı şehirler anlayışı hep farklı ama ortak buluştuğu bir noktaya sahipler. Bilgi ve teknolojinin ön planda olduğu bir şehir kurulumu akıllı şehirciliğe en yakın tanım gibi görünüyor. Avrupa Birliği’nin akıllı şehir tanımı ise, “geleneksel hizmetlerin ve ağların, sayısal ve telekomünikasyon teknolojilerini kullanarak, yaşayanların ve işyerlerinin fayda sağlayacağı şekilde daha verimli hale getirildiği yerler” şeklinde. Tüm bu tanımların ötesinde, “Sınırlı kaynaklarını daha etkin, daha verimli kullanmak için bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapan, bu yatırımlar sonucunda tasarruf eden, bu tasarrufl a sağladığı hizmet ve yaşam kalitesini yükselten, doğada bıraktığı karbon ayak izini azaltan, çevreye ve doğal kaynaklara saygılı, tüm bunları yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle yapan şehirler.” Bana en uygun olanı… En önemlisi akıllı şehir olmak için izlenecek yolda vatandaşı bu sitemin tam ortasına yerleştirmek şart. Altyapı sorunları çözülmeden, günlük yaşamın doğasındaki işlevleri hayata geçirmeden, insanların sosyal hayatlarını düzenlemeden bilim ve teknoloji kurulu akıllı şehirlere geçiş kolay olmayacaktır… Saygılarımla

İçinde bulunduğumuz yerel seçim sürecinde belediye başkanı olmak isteyen tüm aday adayı yada adaylar modern kentler, yaşanabilir şehirler, değişim ve gelim kelimelerini sıkça kullanıyorlar. Kimilerine göre gökdelenlerden ve akıllı binalardan ve villalardan kurulu kentleri daha çağdaş, modern olarak kabul ediyor kimileri ise Safranbolu evlerinin en yaşanabilir sağlıklı evlerden kurulu şeklini ortaya koyuyor… Ah o eski Darıca, Gebze diyene de rastlıyoruz mevcut kentlerin eskiye göre gelişim gösterdiğini de ortaya koyuyoruz… O zaman sorulacak en güzel soru yeni yerel yönetim dönemi başladığında seçilecek belediye başkanları mega şehirlerin sayısını mı artıracak yoksa, daha küçük, birbirine bağlı şehir merkezlerini mi ağırlık kazandıracak?

Bu sorular, özellikle de kentsel dönüşüm sürecinden geçmekte olan bölgemiz hatta ülkemiz açısından çok önemli.

Akıllı şehirler kavramının dünyada birden fazla tanımı olduğunu ama her bir tanımın ortak bir felsefede birleştiği ortada… Belediyelerin akıllı şehir anlayışı, Gebze Ticaret odasının akıllı şehir anlayışı, inşaat ve mimarlar odasının akıllı şehirler anlayışı hep farklı ama ortak buluştuğu bir noktaya sahipler. Bilgi ve teknolojinin ön planda olduğu bir şehir kurulumu akıllı şehirciliğe en yakın tanım gibi görünüyor.

Avrupa Birliği’nin akıllı şehir tanımı ise, “geleneksel hizmetlerin ve ağların, sayısal ve telekomünikasyon teknolojilerini kullanarak, yaşayanların ve işyerlerinin fayda sağlayacağı şekilde daha verimli hale getirildiği yerler” şeklinde.

Tüm bu tanımların ötesinde, “Sınırlı kaynaklarını daha etkin, daha verimli kullanmak için bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapan, bu yatırımlar sonucunda tasarruf eden, bu tasarrufl a sağladığı hizmet ve yaşam kalitesini yükselten, doğada bıraktığı karbon ayak izini azaltan, çevreye ve doğal kaynaklara saygılı, tüm bunları yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle yapan şehirler.” Bana en uygun olanı…

En önemlisi akıllı şehir olmak için izlenecek yolda vatandaşı bu sitemin tam ortasına yerleştirmek şart.

Altyapı sorunları çözülmeden, günlük yaşamın doğasındaki işlevleri hayata geçirmeden, insanların sosyal hayatlarını düzenlemeden bilim ve teknoloji kurulu akıllı şehirlere geçiş kolay olmayacaktır…

Saygılarımla

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.