BAKANLIK UYARDI!

27.12.2015 - 19:26, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

BAKANLIK UYARDI!

Sağlık Bakanlığı, gribe karşı uyardı. Grip vakalarında artış beklendiği belirtildi ve "Aşı olun" çağrısı yapıldı

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, mevsim gereği hastalananların ve hastaneye yatırılanların sayısında artış beklendiği bildirildi. Bu kapsamda 65 yaş ve üzeri, 2 yaşın altı, hamile, huzurevi sakini ile kan, şeker, böbrek, akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanların risk grubunda bulunduğu belirtildi; ''Aşı olun" çağrısı yapıldı. Bakanlık aşı dışında, el yıkama ve kişisel hijyenin de gripten korunmadaki önemine vurgu yaptı. Grip Türleri Grip (influenza), virüs yoluyla yayılan ve genellikle burun, boğaz, bronşlar ve nadiren akciğerleri etkileyen, insandan insana kolaylıkla geçebilen ve her yıl salgın olarak görülen bir hastalıktır. Gribin neden olduğu enfeksiyon genellikle 1 hafta sürer. Ateş, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı grip belirtileri arasında en sık görülenleridir. Çoğu kişi için 2 haftalık bir dinlenme süresi gribin iyileşmesi için yeterlidir. Ancak gribe yakalanan kişinin herhangi bir akciğer hastalığı, diyabeti, kanser hastalığı, böbrek veya kalp sorunu varsa grip virüsü bu kişiler için ciddi risk yaratabilir. Yıllık olarak dünya nüfusunun %5’iyle %15’ini etkisi altına alan bu hastalık özellikle kronik bir hastalığı bulunan insanlarda ve yaşlılarda hayati tehlike yaratmaktadır. Günümüzde toplumların bu hastalık konusunda bilinçlenmesi, grip virüsüne karşı tedbir alması, grip aşısı ve diğer etkili ilaçlarla nispeten kontrol altına alınan bu hastalık 1918-1919 yıllarında dünya genelinde sayılarının 20-50 milyon arasında olduğu tahmin edilen insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştır. Grip Belirtileri Nelerdir? Grip belirtileri virüs vücuda girdikten 1-2 gün sonra görülmeye başlar ve bu belirtiler aniden, şiddetli olarak ortaya çıkar. İlk belirti genellikle aralıklarla gelen ürperme hissidir ve bunu yüksek ateş takip eder. Grip belirtileri ile ilginç bir not; grip virüsü bulaşan hastaların %30’nda hiçbir belirti görülmez. Yani dışarıdan tamamen sağlıklı görünen biri size grip virüsü bulaştırabilir.
Sağlık Bakanlığı, gribe karşı uyardı. Grip vakalarında artış beklendiği belirtildi ve "Aşı olun" çağrısı yapıldı

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, mevsim gereği hastalananların ve hastaneye yatırılanların sayısında artış beklendiği bildirildi. Bu kapsamda 65 yaş ve üzeri, 2 yaşın altı, hamile, huzurevi sakini ile kan, şeker, böbrek, akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanların risk grubunda bulunduğu belirtildi; ''Aşı olun" çağrısı yapıldı. Bakanlık aşı dışında, el yıkama ve kişisel hijyenin de gripten korunmadaki önemine vurgu yaptı.

Grip Türleri

Grip (influenza), virüs yoluyla yayılan ve genellikle burun, boğaz, bronşlar ve nadiren akciğerleri etkileyen, insandan insana kolaylıkla geçebilen ve her yıl salgın olarak görülen bir hastalıktır. Gribin neden olduğu enfeksiyon genellikle 1 hafta sürer.

Ateş, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı grip belirtileri arasında en sık görülenleridir. Çoğu kişi için 2 haftalık bir dinlenme süresi gribin iyileşmesi için yeterlidir. Ancak gribe yakalanan kişinin herhangi bir akciğer hastalığı, diyabeti, kanser hastalığı, böbrek veya kalp sorunu varsa grip virüsü bu kişiler için ciddi risk yaratabilir.

Yıllık olarak dünya nüfusunun %5’iyle %15’ini etkisi altına alan bu hastalık özellikle kronik bir hastalığı bulunan insanlarda ve yaşlılarda hayati tehlike yaratmaktadır. Günümüzde toplumların bu hastalık konusunda bilinçlenmesi, grip virüsüne karşı tedbir alması, grip aşısı ve diğer etkili ilaçlarla nispeten kontrol altına alınan bu hastalık 1918-1919 yıllarında dünya genelinde sayılarının 20-50 milyon arasında olduğu tahmin edilen insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştır.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri virüs vücuda girdikten 1-2 gün sonra görülmeye başlar ve bu belirtiler aniden, şiddetli olarak ortaya çıkar. İlk belirti genellikle aralıklarla gelen ürperme hissidir ve bunu yüksek ateş takip eder. Grip belirtileri ile ilginç bir not; grip virüsü bulaşan hastaların %30’nda hiçbir belirti görülmez. Yani dışarıdan tamamen sağlıklı görünen biri size grip virüsü bulaştırabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.