Bankalar Yandı

Gebze 23.11.2015 - 09:06, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Bankalar Yandı

Müşterilerin bilgilerini usulsüz şekilde kullanıp aile boyu hesap açan bankalara geçit yok. Ruhsat iptali, meslekten men gibi cezalar yolda...

Bankaların hesap açma, kredi, faiz, geri ödemeler konusundaki tebliğlerde açık alan bularak gerçekleştirdiği akıl almaz oyunlara, her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak, kredi kullanan müşterilerin nüfus bilgileri usulsüz bir şekilde kullanılarak, 'aile boyu' hesap açıldığı belirlendi. Uygulamaları ile vatandaşları isyan ettiren bankalara karşı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) harekete geçti. Müşteri izni olmadan aile boyu hesap açan ve ek kart çıkaran, bilgilerini başka kurumlara satan, e-devlet bilgilerini izinsiz kullanarak işlem yapan bankalara ağır cezalar geliyor. İdari yaptırım dışında meslekten men, verilen izin ile ruhsatın geri alınması, yapılan işlemlerin ifşası gibi cezalar uygulanacak. Bankalarını aile boyu hesap ve ek kart oyunu, bir tüketicinin hakem heyetine şikayeti ile ortaya çıktı. Bir bankadan tüketici kredisi kullanan Ş.A. adlı vatandaşın; çocuğuna, ardından kardeşlerine hesap açıldığı kaydedildi. Bu banka ile hiçbir iletişimleri olmadığını belirten kardeşlerden A.A., "Ablam kredi kullanmış, e-devlet şifresini istemişler.Boş bulunup vermiş. Muhtemelen oradan bizlere ulaştılar. Üstelik ev telefonlarımızı da bulmuşlar" dedi. Ş.A. da, kardeşlerinin isimlerini banka ile paylaşmadığını belirterek, bunun nasıl temin edildiğinin açıklanmasını istedi.  ÇİFTE DENETİM YAPILIYOR  BDDK, banka müşterilerini korumak için eylem planı hazırlarken; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da bankaların Tüketici Kanunu'na uyumlarını incelemeye aldı. Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı ile yaptırımların ağırlaştırılması öngörülürken, tüketici aleyhine davranışlar önlenecek.  KİŞİSEL BİLGİLER KORUNACAK MÜŞTERİYE ait kişisel bilgilerin korunması için bir dizi tedbir alınacak. Bilgi paylaşımı konusunda yetkili kuruluşlar dışında, müşterilere ait bilgiler müşteri rızası olsa bile herhangi bir şekilde satılamayacak, aykırı davrananlar hakkında yaptırımlar ağırlaştırılacak. Tüketicinin kendisine ait sırrın açıklanmasına izin vermesi için de yazılı talimat vermesi zorunluluğu getirilecek. BANKALAR MERCEK ALTINDA Gümrük Bakanlığı; sözleşmeler, kredi kartı ücretleri konusundaki şikayetleri dikkate alarak,30 banka hakkında inceleme başlattı. Bazı bankaların Tüketici Kanunu'na uyumlu hareket etmediği belirlenirken, 150 milyon liraya yakın ceza kesildi, bazılarının incelemesi ise yıl sonunda tamamlanacak. Yeni yasa ile her türlü ücret, hizmet ve ürün için tüketici onayı zorunluluğu bulunuyor. Yasa, 'para yatırma, erteleme komisyonu, kredi kartı gecikme bildirimi' gibi başlıklarda ücret alınmasını yasaklıyor. Onay zorunluluğuna karşın sürpriz ücretler çıkartılabiliyor.
Müşterilerin bilgilerini usulsüz şekilde kullanıp aile boyu hesap açan bankalara geçit yok. Ruhsat iptali, meslekten men gibi cezalar yolda...

Bankaların  açma, kredi, faiz, geri ödemeler konusundaki tebliğlerde açık alan bularak gerçekleştirdiği akıl almaz oyunlara, her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak, kredi kullanan müşterilerin nüfus bilgileri usulsüz bir şekilde kullanılarak, 'aile boyu' hesap açıldığı belirlendi. Uygulamaları ile vatandaşları isyan ettiren lara karşı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu () harekete geçti. Müşteri izni olmadan aile boyu hesap açan ve ek kart çıkaran, bilgilerini başka kurumlara satan, e-devlet bilgilerini izinsiz kullanarak işlem yapan bankalara ağır cezalar geliyor. İdari yaptırım dışında meslekten men, verilen izin ile ruhsatın geri alınması, yapılan işlemlerin ifşası gibi lar uygulanacak. Bankalarını aile boyu hesap ve ek kart oyunu, bir tüketicinin hakem heyetine şikayeti ile ortaya çıktı. Bir bankadan tüketici kredisi kullanan Ş.A. adlı vatandaşın; çocuğuna, ardından kardeşlerine hesap açıldığı kaydedildi. Bu banka ile hiçbir iletişimleri olmadığını belirten kardeşlerden A.A., "Ablam kredi kullanmış, e-devlet şifresini istemişler.Boş bulunup vermiş. Muhtemelen oradan bizlere ulaştılar. Üstelik ev telefonlarımızı da bulmuşlar" dedi. Ş.A. da, kardeşlerinin isimlerini banka ile paylaşmadığını belirterek, bunun nasıl temin edildiğinin açıklanmasını istedi. 

ÇİFTE DENETİM YAPILIYOR 
BDDK, banka müşterilerini korumak için eylem planı hazırlarken; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da bankaların Tüketici Kanunu'na uyumlarını incelemeye aldı. Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı ile yaptırımların ağırlaştırılması öngörülürken, tüketici aleyhine davranışlar önlenecek. 

KİŞİSEL BİLGİLER KORUNACAK
MÜŞTERİYE ait kişisel bilgilerin korunması için bir dizi tedbir alınacak. Bilgi paylaşımı konusunda yetkili kuruluşlar dışında, müşterilere ait bilgiler müşteri rızası olsa bile herhangi bir şekilde satılamayacak, aykırı davrananlar hakkında yaptırımlar ağırlaştırılacak. Tüketicinin kendisine ait sırrın açıklanmasına izin vermesi için de yazılı talimat vermesi zorunluluğu getirilecek.

BANKALAR MERCEK ALTINDA
Gümrük Bakanlığı; sözleşmeler, kredi kartı leri konusundaki şikayetleri dikkate alarak,30 banka hakkında inceleme başlattı. Bazı bankaların Tüketici Kanunu'na uyumlu hareket etmediği belirlenirken, 150 milyon liraya yakın ceza kesildi, bazılarının incelemesi ise yıl sonunda tamamlanacak. Yeni yasa ile her türlü ücret, hizmet ve ürün için tüketici onayı zorunluluğu bulunuyor. Yasa, 'para yatırma, erteleme komisyonu, kredi kartı gecikme bildirimi' gibi başlıklarda ücret alınmasını yasaklıyor. Onay zorunluluğuna karşın sürpriz ücretler çıkartılabiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.