BÖYLE DOMATES HİÇ GÖRMEDİNİZ

10.03.2016 - 10:30, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

BÖYLE DOMATES HİÇ GÖRMEDİNİZ

Uzayda sebze-meyve yetiştirilmesinin mümkün olup olmadığıyla ilgili deneyler sonunda başarıya ulaştı. Hollandalı bilim insanları "uzay toprağı"nda yetiştirdikleri domates ve bezelyelerin fotoğraflarını Facebook üzerinden kamuoyuyla paylaştı.

Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi'nde faaliyetlerini sürdüren ekip, Mars ve Ay yüzeyindekine benzer topraklarda 10 farklı çeşit ürün yetiştirmeyi başardı. Söz konusu ürünler şimdilik yenebilir gibi görünüyor. Ancak uzmanlar bu ürünlerin yapısında topraktaki ağır metallerden kaynaklanan zehirler bulunmadığını netleştirene kadar bunun yapılmasını tavsiye etmiyor. UZAY SALATASI Uzmanların uzay çiftliği adı verilen serada yetiştirdikleri tarım ürünleri şöyle: Domates, bezelye, çavdar, roka, turp, tere, pırasa, ıspanak, kinoa ve frenk soğanı. Bu araştırma tamamıyla başarıya ulaşırsa, insanlığın Ay'da ve Mars'ta koloniler kurup yerleşebilmesi için bir aşama daha geçilmiş olacak. KAYNAKLAR HAWAII VE ARIZONA'DAN NASA'nın katkılarıyla sürdürülen araştırmadaki topraklar aslında uzaydan gelmiyor. Mars yüzeyine benzeyen toprak Hawaii'deki bir volkandan, Ay yüzeyine benzeyen toprak ise Arizona Çölü'nden alınıyor. Uzmanlar deneyde kontrol grubu bitkileri için de sıradan saksı toprağı ve gübresini kullanıyor. Araştırma ekibinden Dr. Wieger Wamelink, "Mars toprağında üretilen toplam yüzey biyokütle, saksı toprağıyla neredeyse eşitti. Saksı yerine bitkileri tepsilere diktik ve taze kesilmiş çim katkısıyla da uzay topraklarını besledik. Böylece araştırmanın ilk evrelerinde yaşadığımız sulama sorununu çözmüş olduk. Aynı zamanda bu çimler gübre vazifesi de gördü" diye konuştu. Özellikle Ay yüzeyi araştırmasında büyük ilerleme kaydedildiğine dikkat çeken Dr. Wamelink, araştırmanın bu bacağının ilk aşamalarında dikilen bitkilerin çoğunluğunun öldüğünü hatırlattı. Dünya toprağındaki kontrol grubu Mars toprağındaki deney grubu
Uzayda sebze-meyve yetiştirilmesinin mümkün olup olmadığıyla ilgili deneyler sonunda başarıya ulaştı. Hollandalı bilim insanları "uzay toprağı"nda yetiştirdikleri domates ve bezelyelerin fotoğraflarını Facebook üzerinden kamuoyuyla paylaştı.

Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi'nde faaliyetlerini sürdüren ekip, Mars ve Ay yüzeyindekine benzer topraklarda 10 farklı çeşit ürün yetiştirmeyi başardı.

Söz konusu ürünler şimdilik yenebilir gibi görünüyor. Ancak uzmanlar bu ürünlerin yapısında topraktaki ağır metallerden kaynaklanan zehirler bulunmadığını netleştirene kadar bunun yapılmasını tavsiye etmiyor.

UZAY SALATASI
Uzmanların uzay çiftliği adı verilen serada yetiştirdikleri tarım ürünleri şöyle: Domates, bezelye, çavdar, roka, turp, tere, pırasa, ıspanak, kinoa ve frenk soğanı.

Bu araştırma tamamıyla başarıya ulaşırsa, insanlığın Ay'da ve Mars'ta koloniler kurup yerleşebilmesi için bir aşama daha geçilmiş olacak.

KAYNAKLAR HAWAII VE ARIZONA'DAN
NASA'nın katkılarıyla sürdürülen araştırmadaki topraklar aslında uzaydan gelmiyor. Mars yüzeyine benzeyen toprak Hawaii'deki bir volkandan, Ay yüzeyine benzeyen toprak ise 
Arizona Çölü'nden alınıyor. Uzmanlar deneyde kontrol grubu bitkileri için de sıradan saksı toprağı ve gübresini kullanıyor.

Araştırma ekibinden Dr. Wieger Wamelink, "Mars toprağında üretilen toplam yüzey biyokütle, saksı toprağıyla neredeyse eşitti. Saksı yerine bitkileri tepsilere diktik ve taze kesilmiş çim katkısıyla da uzay topraklarını besledik. Böylece araştırmanın ilk evrelerinde yaşadığımız sulama sorununu çözmüş olduk. Aynı zamanda bu çimler gübre vazifesi de gördü" diye konuştu.

Özellikle Ay yüzeyi araştırmasında büyük ilerleme kaydedildiğine dikkat çeken Dr. Wamelink, araştırmanın bu bacağının ilk aşamalarında dikilen bitkilerin çoğunluğunun öldüğünü hatırlattı.


Dünya toprağındaki kontrol grubu


Mars toprağındaki deney grubu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.