Çakmak, ‘Türkan’ı unutmadı!

Kocaeli 22.12.2019 - 14:02, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Çakmak, ‘Türkan’ı unutmadı!

BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN DİRENİŞİNİN SEMBOLÜ 'TÜRKAN BEBEK' ÖLÜMÜNÜN 35. YILINDA ANILDI

Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 18 aylık Türkan Feyzullah ölümünün 35. yılında anıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak da Türkan Feyzullah’ı ölümünün yıldönümünde törene katılarak andı. Bulgaristan'da komünizm döneminde Türklere karşı uygulanan isim değiştirme kampanyasında, isimlerinin zorla değiştirilmesine karşı çıkanların üzerine açılan ateş sonucu ölen 18 aylık Türkan bebek, Kırcaali bölgesindeki Mogilyane köyündeki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Onursal Başkanı Bayram Çolakoğlu ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'dan gelen AK Partili belediye meclis üyeleri, Balkan Türkleri dernekleri ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinden oluşan kalabalık bir heyetin katıldığı tören, Türkan bebek ve diğer şehitlerin kabirlerine yapılan ziyaretle başladı. Kırcaali Bölge Müftülüğüne bağlı imam Mehmet İsmail, Türkan bebeğin mezarı başında Kur'an-ı Kerim okudu. Yüzlerce kişinin katıldığı törenin devamında Mogilyane köyündeki Türkan Çeşme Anıtı önünde de etkinlik düzenlendi. Ziyareti sosyal medya hesabından paylaşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, “Soydaşlarımızın kimlik muhafaza döneminde direnen annesinin kucağında 17 aylık iken şehit edilen ve Bulgaristan Türklerinin sembolü Türkan Bebeği kabri başında ziyaret ettik.” dedi. TÜRKAN BEBEK KİMDİR? Türkan bebek, 26 Aralık 1984'te Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Killi bölgesinde isim değiştirme uygulamasını protesto etmek için toplanan Türklerin arasında annesinin kucağında bulunuyordu. Bulgar kolluk kuvvetlerinin kalabalığın üzerine rastgele açtığı ateş sonucunda henüz 18 aylıkken şehit olan Türkan bebek, Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü haline geldi. Türkan bebek, her yıl 26 Aralık'ta Bulgaristan'daki kabri başında anılıyor. Şehit bebeğin anısına Türkiye'nin çeşitli illerinde de anıtlar bulunuyor.
BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN DİRENİŞİNİN SEMBOLÜ 'TÜRKAN BEBEK' ÖLÜMÜNÜN 35. YILINDA ANILDI

Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 18 aylık Türkan Feyzullah ölümünün 35. yılında anıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak da Türkan Feyzullah’ı ölümünün yıldönümünde törene katılarak andı.

Bulgaristan'da komünizm döneminde Türklere karşı uygulanan isim değiştirme kampanyasında, isimlerinin zorla değiştirilmesine karşı çıkanların üzerine açılan ateş sonucu ölen 18 aylık Türkan bebek, Kırcaali bölgesindeki Mogilyane köyündeki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Onursal Başkanı Bayram Çolakoğlu ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'dan gelen AK Partili belediye meclis üyeleri, Balkan Türkleri dernekleri ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinden oluşan kalabalık bir heyetin katıldığı tören, Türkan bebek ve diğer şehitlerin kabirlerine yapılan ziyaretle başladı. Kırcaali Bölge Müftülüğüne bağlı imam Mehmet İsmail, Türkan bebeğin mezarı başında Kur'an-ı Kerim okudu. Yüzlerce kişinin katıldığı törenin devamında Mogilyane köyündeki Türkan Çeşme Anıtı önünde de etkinlik düzenlendi. Ziyareti sosyal medya hesabından paylaşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, “Soydaşlarımızın kimlik muhafaza döneminde direnen annesinin kucağında 17 aylık iken şehit edilen ve Bulgaristan Türklerinin sembolü Türkan Bebeği kabri başında ziyaret ettik.” dedi.

TÜRKAN BEBEK KİMDİR?

Türkan bebek, 26 Aralık 1984'te Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Killi bölgesinde isim değiştirme uygulamasını protesto etmek için toplanan Türklerin arasında annesinin kucağında bulunuyordu. Bulgar kolluk kuvvetlerinin kalabalığın üzerine rastgele açtığı ateş sonucunda henüz 18 aylıkken şehit olan Türkan bebek, Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü haline geldi. Türkan bebek, her yıl 26 Aralık'ta Bulgaristan'daki kabri başında anılıyor. Şehit bebeğin anısına Türkiye'nin çeşitli illerinde de anıtlar bulunuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.