Dengeli tuz, düzenli hayat!

Darıca 05.03.2019 - 12:31, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Dengeli tuz, düzenli hayat!

Darıca’da “Dünya Tuza Dikkat Haftası” kutlanıyor. Darıca İlçe Sağlık Müdürü Doktor İlhan Kadıoğlu, 4-10 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası” nedeniyle çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Darıca’da “Dünya Tuza Dikkat Haftası” kutlanıyor. Darıca İlçe Sağlık Müdürü Doktor İlhan Kadıoğlu, 4-10 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası” nedeniyle çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 senesinden bu yana “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmektedir. Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlığımız için kötü etkilerine yönelik toplumda farkındalık oluşturulması, bilinç sağlanması ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de 4-10 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası” olarak çeşitli etkinlikler düzenlenmekte olduğunu belirten Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti: TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN “ Aşırı tuz tüketimi insan sağlığına olumsuz yönde etkilediği için az ama iyotlu tuz kullanılmasına özen gösterilmesi gereklidir. Aşırı tuz tüketimi kişinin kan basıncını yükseltir ve inme, kalp krizi, kalp hastalıkları risklerinin artmasına sebep olmaktadır. Aşırı tuz tüketimini azaltmak için; Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.” dedi. SAĞLIĞINIZ İÇİN DAHA AZ TÜKETİN “Ülkemiz tuz tüketiminde Japonya’dan sonra ikinci sırada. 4-10 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası’nda tuzu sağlık açısından iyi değerlendirelim.” Zeytin, peynir, sucuk, pastırma gibi besinlerin hazırlanmasında, turşu ve konserve yapımında, besinlerin salamura edilmesinde kullanılarak hem lezzet hem de dayanıklılık sağlar. Çünkü tuz antiseptik olması ve nem çekici özelliğinden dolayı besinlerde bozulmaya neden olan bakterilerin üremesine engel olur. Vücuttaki sıvı dengesinin sürdürülebilmesi için tuzun içinde bulunan sodyum minerali gereklidir. Yiyeceklerle aldığımız bu mineral vücut sıvılarının dengesini ve bu sıvıların basıncını düzenler. Hücrelerimizin içinde ve dışında yer alan suyun dengeli dağılımında rol oynar. Dolayısıyla sodyum vücudumuzda elektrolit, sıvı, asit-baz dengesinin sağlanması, normal kas hareketlerinin sürdürülmesi, sinirlerin uyarılması, kan basıncının düzenlenmesi gibi önemli işlevleri olan bir mineraldir. Aşırı tüketimi başta hipertansiyon olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, kanser, osteoporoz gibi çok sayıda hastalıkla da ilişkilendirilmektedir.
Darıca’da “Dünya Tuza Dikkat Haftası” kutlanıyor. Darıca İlçe Sağlık Müdürü Doktor İlhan Kadıoğlu, 4-10 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası” nedeniyle çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Darıca’da “Dünya Tuza Dikkat Haftası” kutlanıyor. Darıca İlçe Sağlık Müdürü Doktor İlhan Kadıoğlu, 4-10 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası” nedeniyle çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 senesinden bu yana “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmektedir. Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlığımız için kötü etkilerine yönelik toplumda farkındalık oluşturulması, bilinç sağlanması ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de 4-10 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası” olarak çeşitli etkinlikler düzenlenmekte olduğunu belirten Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN

“ Aşırı tuz tüketimi insan sağlığına olumsuz yönde etkilediği için az ama iyotlu tuz kullanılmasına özen gösterilmesi gereklidir. Aşırı tuz tüketimi kişinin kan basıncını yükseltir ve inme, kalp krizi, kalp hastalıkları risklerinin artmasına sebep olmaktadır. Aşırı tuz tüketimini azaltmak için; Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.” dedi.

SAĞLIĞINIZ İÇİN DAHA AZ TÜKETİN

“Ülkemiz tuz tüketiminde Japonya’dan sonra ikinci sırada. 4-10 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası’nda tuzu sağlık açısından iyi değerlendirelim.” Zeytin, peynir, sucuk, pastırma gibi besinlerin hazırlanmasında, turşu ve konserve yapımında, besinlerin salamura edilmesinde kullanılarak hem lezzet hem de dayanıklılık sağlar. Çünkü tuz antiseptik olması ve nem çekici özelliğinden dolayı besinlerde bozulmaya neden olan bakterilerin üremesine engel olur. Vücuttaki sıvı dengesinin sürdürülebilmesi için tuzun içinde bulunan sodyum minerali gereklidir. Yiyeceklerle aldığımız bu mineral vücut sıvılarının dengesini ve bu sıvıların basıncını düzenler. Hücrelerimizin içinde ve dışında yer alan suyun dengeli dağılımında rol oynar. Dolayısıyla sodyum vücudumuzda elektrolit, sıvı, asit-baz dengesinin sağlanması, normal kas hareketlerinin sürdürülmesi, sinirlerin uyarılması, kan basıncının düzenlenmesi gibi önemli işlevleri olan bir mineraldir. Aşırı tüketimi başta hipertansiyon olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, kanser, osteoporoz gibi çok sayıda hastalıkla da ilişkilendirilmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.