Gebze’de Örnek Arıtma Tesisi

Gebze 23.03.2018 - 15:05, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Gebze’de Örnek Arıtma Tesisi

Sürdürülebilir çevreye verdiği önemle öne çıkan Gebze Güzeller OSB, kurduğu arıtma tesisiyle kazanım oluşturuyor. Bertaraf faaliyetiyle öne çıkan tesis, 100’e yakın fabrikanın atık suyunu arıtıyor.

Gebze Güzeller OSB’nin atık su arıtma tesisindeki anaerobik çamur çürütücüden elde edilen biyogaz, gaz tankında depolanarak arıtma tesisinin enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılıyor. 80 fabrikanın atık suyunu arıtabilen tesis, bertaraf konusunda da başladığı projelendirme çalışmalarıyla yeşil kazanımı artırıyor. Atık su arıtma tesisi Atık Yönetimi Arıtma Sanayi tarafından yapişletdevret modeliyle yapılan tesisin işletme süresi 20 yıl. Tesiste yaklaşık 80 fabrikanın atık suyu arıtılabiliyor. OSB genelindeki katılımcı firmalar; Güzeller OSB Müdürlüğü tarafından yayımlanan çevre yönetim planı dahilinde atık yönetim planlarını oluşturup ve bu program dahilinde atık sularını kanala verebiliyor. KİRLİLİK DENETLENİYOR OSB; inşaat aşamasındaki Mass ve işletme aşamasındaki Atık Yönetimi ortaklığında yürütülen çalışmalar temelinde doğal kaynakların sürdürülebilir çevre yönetimi planı dahilinde korunmasının sağlanabilmesi hedefi ile hareket ediyor. Güzeller, çevre konusundaki farklı uygulamalarıyla örnek bir OSB olmayı hedefliyor. OSB’den kaynaklanan atık suların arıtımı için kurulan tesis de bu anlamda örnek bir işletme niteliğinde. Fabrikaların kanalizasyona bağlantı noktalarında yer alan numune alma cihazları ile atık sular, gerek miktar gerekse kirlilik yükü olarak başarı ile denetlenebiliyor. Katılımcıların belirtilen çevre yönetim planında yer alan kirlilik yükünden daha yüksek kirliliğe sahip atık sular ise ön arıtma prosesinden geçirilerek kanala verilebiliyor. Mevcut atık su arıtma tesisinin arıtılmış su kalitesi çevre mevzuatı dahilinde resmi kurumlar tarafından denetlenip ölçümleri yapılırken başarılı sonuçlar elde ediliyor. 150 kW ENERJİ ÜRETİLİYOR Atık su süreçlerini tamamen kontrol altına alan Güzeller OSB’ye ait atık su arıtma tesisinden yaklaşık 150 kW elektrik enerjisi elde edilirken mevcut tesisin ihtiyaç duyduğu enerji de buradan karşılanıyor. Tehlikeli atıklar ile atık su ve arıtma çamurlarının lisanslı araçlarla bertarafı ve geri kazanım tesislerine taşınması, su temini şebeke ve ünitelerinin işletilmesi, bakım onarım hizmetlerinin verilmesi, atık su arıtma tesisi bünyelerinde oluşturulan laboratuarla sanayi tesislerinin atık su deşarjlarının izlenmesi, mevcut arıtma tesisinin çıkış parametrelerinin takip edilmesi, evsel ve endüstriyel katı atıkların taşınması olarak belirleniyor. Diğer OSB’lerden farklı olarak Gebze OSB ve Gebze Güzeller OSB’de gerçekleştirilen arıtma faaliyetleriyle, çimento fabrikalarının yakıt ihtiyacını karşılarken, elde edilen biyogaz da elektriğe dönüştürülüyor ve arıtma tesisinin enerji ihtiyacı temin ediliyor.
Sürdürülebilir çevreye verdiği önemle öne çıkan Gebze Güzeller OSB, kurduğu arıtma tesisiyle kazanım oluşturuyor. Bertaraf faaliyetiyle öne çıkan tesis, 100’e yakın fabrikanın atık suyunu arıtıyor.

Gebze Güzeller OSB’nin atık su arıtma tesisindeki anaerobik çamur çürütücüden elde edilen biyogaz, gaz tankında depolanarak arıtma tesisinin enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılıyor. 80 fabrikanın atık suyunu arıtabilen tesis, bertaraf konusunda da başladığı projelendirme çalışmalarıyla yeşil kazanımı artırıyor. Atık su arıtma tesisi Atık Yönetimi Arıtma Sanayi tarafından yapişletdevret modeliyle yapılan tesisin işletme süresi 20 yıl. Tesiste yaklaşık 80 fabrikanın atık suyu arıtılabiliyor. OSB genelindeki katılımcı firmalar; Güzeller OSB Müdürlüğü tarafından yayımlanan çevre yönetim planı dahilinde atık yönetim planlarını oluşturup ve bu program dahilinde atık sularını kanala verebiliyor.

KİRLİLİK DENETLENİYOR

OSB; inşaat aşamasındaki Mass ve işletme aşamasındaki Atık Yönetimi ortaklığında yürütülen çalışmalar temelinde doğal kaynakların sürdürülebilir çevre yönetimi planı dahilinde korunmasının sağlanabilmesi hedefi ile hareket ediyor. Güzeller, çevre konusundaki farklı uygulamalarıyla örnek bir OSB olmayı hedefliyor. OSB’den kaynaklanan atık suların arıtımı için kurulan tesis de bu anlamda örnek bir işletme niteliğinde. Fabrikaların kanalizasyona bağlantı noktalarında yer alan numune alma cihazları ile atık sular, gerek miktar gerekse kirlilik yükü olarak başarı ile denetlenebiliyor. Katılımcıların belirtilen çevre yönetim planında yer alan kirlilik yükünden daha yüksek kirliliğe sahip atık sular ise ön arıtma prosesinden geçirilerek kanala verilebiliyor. Mevcut atık su arıtma tesisinin arıtılmış su kalitesi çevre mevzuatı dahilinde resmi kurumlar tarafından denetlenip ölçümleri yapılırken başarılı sonuçlar elde ediliyor.

150 kW ENERJİ ÜRETİLİYOR

Atık su süreçlerini tamamen kontrol altına alan Güzeller OSB’ye ait atık su arıtma tesisinden yaklaşık 150 kW elektrik enerjisi elde edilirken mevcut tesisin ihtiyaç duyduğu enerji de buradan karşılanıyor. Tehlikeli atıklar ile atık su ve arıtma çamurlarının lisanslı araçlarla bertarafı ve geri kazanım tesislerine taşınması, su temini şebeke ve ünitelerinin işletilmesi, bakım onarım hizmetlerinin verilmesi, atık su arıtma tesisi bünyelerinde oluşturulan laboratuarla sanayi tesislerinin atık su deşarjlarının izlenmesi, mevcut arıtma tesisinin çıkış parametrelerinin takip edilmesi, evsel ve endüstriyel katı atıkların taşınması olarak belirleniyor. Diğer OSB’lerden farklı olarak Gebze OSB ve Gebze Güzeller OSB’de gerçekleştirilen arıtma faaliyetleriyle, çimento fabrikalarının yakıt ihtiyacını karşılarken, elde edilen biyogaz da elektriğe dönüştürülüyor ve arıtma tesisinin enerji ihtiyacı temin ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.