GELENEK GEBZE’DE DEVAM EDİYOR

Gebze 07.09.2018 - 16:10, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

GELENEK GEBZE’DE DEVAM EDİYOR

Gebze Çoban Mustafa Paşa Aşevi’nde muhtaç ailelere sıcak yemek ikramları geçmişte olduğu gibi halen devam ediyor.

Konu ile ilgili bilgi veren Çoban Mustafa Paşa Camii Vakıf Müdürü Mehmet Çakır,  “Yoksulluk her zaman her toplumda karşılaşılan problemlerdir. Bunları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da bunlarla mücadele etmek gerekir. Bu konularda herkes elinden geldiğince çözüm üretmeye çalışmalıdır. Müslümanlar, geçmişten günümüze vakıf müessesesi kanalıyla hastalar ve yoksullar için pek çok kalıcı ve kurumsal çözüm üretmiş; hastaneler ve aşevleri açmıştır. YOKSULA UZANAN EL Özellikle İmaret veya imarethaneler, Osmanlı Devleti döneminde yoksullara yardım amacıyla oluşturulan hayır kurumlarıdır. Büyük bir külliyenin parçası olanları yanında sadece yoksullara ve misafirlere hizmet sunan küçük aşevi mahiyetinde imarethaneler de vardı. İşleyiş biçimlerinde bazı farklılıklar olmakla beraber bunlar birbirine benzemekteydi. 1523 yılında Gebze’de inşa ettirilen Çoban Mustafa Paşa aşevi de tarihte olduğu gibi bugünde amacına ve inşasına uygun olarak yoksula uzanan el olmaya çalışmaktadır.” dedi. KÜBRA AKABALI
Gebze Çoban Mustafa Paşa Aşevi’nde muhtaç ailelere sıcak yemek ikramları geçmişte olduğu gibi halen devam ediyor.

Konu ile ilgili bilgi veren Çoban Mustafa Paşa Camii Vakıf Müdürü Mehmet Çakır,  “Yoksulluk her zaman her toplumda karşılaşılan problemlerdir. Bunları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da bunlarla mücadele etmek gerekir. Bu konularda herkes elinden geldiğince çözüm üretmeye çalışmalıdır. Müslümanlar, geçmişten günümüze vakıf müessesesi kanalıyla hastalar ve yoksullar için pek çok kalıcı ve kurumsal çözüm üretmiş; hastaneler ve aşevleri açmıştır.

YOKSULA UZANAN EL

Özellikle İmaret veya imarethaneler, Osmanlı Devleti döneminde yoksullara yardım amacıyla oluşturulan hayır kurumlarıdır. Büyük bir külliyenin parçası olanları yanında sadece yoksullara ve misafirlere hizmet sunan küçük aşevi mahiyetinde imarethaneler de vardı. İşleyiş biçimlerinde bazı farklılıklar olmakla beraber bunlar birbirine benzemekteydi. 1523 yılında Gebze’de inşa ettirilen Çoban Mustafa Paşa aşevi de tarihte olduğu gibi bugünde amacına ve inşasına uygun olarak yoksula uzanan el olmaya çalışmaktadır.” dedi.

KÜBRA AKABALI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.